Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 28 stycznia 2010 r., sygn. VI SA/Wa 1177/09

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Pamela Kuraś-Dębecka Sędziowie Sędzia WSA Henryka Lewandowska-Kuraszkiewicz (spr.) Sędzia NSA Zdzisław Romanowski Protokolant Monika Bodzan po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 28 stycznia 2010 r. sprawy ze skargi K. K. na decyzję Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej z dnia [...] marca 2009 r. nr [...] w przedmiocie unieważnienia patentu na wynalazek 1. uchyla zaskarżoną decyzję; 2. stwierdza, że uchylona decyzja nie podlega wykonaniu; 3. zasądza od Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej na rzecz skarżącego K. K. kwotę 1600 (jeden tysiąc sześćset) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania.

Uzasadnienie

Decyzją z dnia [...] marca 2005 r., nr [...] Urząd Patentowy RP

(dalej: UP lub organ), po rozpoznaniu zgłoszenia nr [...] dokonanego w dniu

[...] września 2000 r. udzielił na rzecz K. K. (dalej - uprawniony, skarżący) patentu na wynalazek pt.: "Krem śmietankowy oraz sposób wytwarzania kremu śmietankowego i urządzenie do wytwarzania kremu śmietankowego"

(nr patentu [...]).

Jak wynika z opisu patentu, przedmiotem powyższego wynalazku są

3 elementy: krem śmietankowy, sposób jego wytwarzania oraz urządzenie do wytwarzania tego kremu śmietankowego, znamienne tym, że:

- krem śmietankowy, znamienny tym, że zawiera w swym składzie margarynę cukierniczą o zawartości tłuszczu [...]% do [...]% w ilości od [...]% do [...]% masy całkowitej, mleko w proszku, korzystnie odtłuszczone, bądź pełne w postaci sypkiej lub granulowanej w ilości od [...]% do [...]% oraz wodę w ilości od [...]% do [...]% masy całkowitej;

- urządzenie do wytwarzania kremu śmietankowego, znamienne tym, że składa się ze zbiornika (1), połączonego poprzez kanał (2) z umieszczonym poniżej pionowo, cylindrycznie wydrążonym w swej środkowej części talerzem (3), który połączony jest z odpowiadającym mu, zamykającym talerzem (4), przy czym talerz (3) i zamykający talerz (4) przywierają do siebie szczelnie obwodowym pasem o szerokości około 1/3 ich promienia, uszczelnionym dodatkowo pierścieniową uszczelką (5), natomiast w środkowej części styku talerzy (3) i (4), wokół ich osi, znajduje się okrągła szczelina, na obwodzie której - w talerzu (3) - wykonane jest pogłębienie (6), od którego - w dolnej jego części - wyprowadzony jest poprzez talerz (3) odprowadzający kanał (7), a ponadto poprzez środek zamykającego talerza (4) wprowadzony jest wał (8) wprawiany w ruch obrotowy przez silnik oraz przenoszący obroty na umiejscowiony pomiędzy talerzami (3) i (4) wirnik (9) w kształcie płaskiego walca z wykonanymi w jego obu podstawach wyżłobieniami (10), pomiędzy którymi znajdują się łopatki (11), przy czym głębokość wyżłobień (10) korzystnie jest większa lub równa szerokości łopatki (11), zaś co najmniej co drugie z wyżłobień (10) połączone jest kanalikiem (12) z odpowiadającym mu wyżłobieniem wykonanym na przeciwnej podstawie wirnika (9), a analogiczne wyżłobienia (10a) i łopatki (11a) znajdują się na powierzchni talerza (3), natomiast wyżłobienia (10b) i łopatki (11b) znajdują się na powierzchni zamykającego talerza (4) - w ich środkowej części, a ponadto łopatki (11) wirnika (9) posiadają łagodne, hakowate zakończenie (13) oraz podobnie zakończone są także łopatki (11a) talerza (3);

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00