Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Poznaniu z dnia 18 grudnia 2009 r., sygn. II SA/Po 655/09

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Edyta Podrazik (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Aleksandra Łaskarzewska Sędzia WSA Danuta Rzyminiak - Owczarczak Protokolant Starszy sekretarz sądowy Mariola Kaczmarek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 11 grudnia 2009 r. sprawy ze skargi J. C. na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia (...) Nr (...) w przedmiocie zapewnienia bezpieczeństwa żywności I. uchyla zaskarżoną decyzję, II. zasądza od Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego na rzecz skarżącego kwotę 200,- (dwieście) złotych tytułem zwrotu kosztów sądowych, III. określa, że zaskarżona decyzja nie może być wykonana. /-/ D.Rzyminiak-Owczarczak /-/ E.Podrazik /-/ A.Łaskarzewska

Uzasadnienie

Decyzją z dnia (...) marca 2009 r., nr (...), Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w P., na podstawie art. 73 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171 poz. 1225) zarządził opracowanie, wdrożenie i prawidłowe stosowania zasad systemu HACCP oraz obciążył J. C. prowadzącego działalność gospodarczą pod nazwą Cukiernia "A" w P. kosztami kontroli w kwocie (...) zł, zakreślając jednocześnie termin opracowania systemu HACCP do dnia (...) października 2009 r. W uzasadnieniu powyższej decyzji wskazano, że przeprowadzona w dniu (...) grudnia 2008 r. kontrola sanitarna w cukierni wykazała brak opracowanego systemu HACCP, co stanowiło naruszenie przepisów sanitarnych ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz art. 5 pkt 1 Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30 kwietnia 2004 r., str. 1).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00