Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Lublinie z dnia 16 grudnia 2009 r., sygn. I SA/Lu 696/09

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Halina Chitrosz, Sędziowie WSA Wiesława Achrymowicz (sprawozdawca),, WSA Krystyna Czajecka-Szpringer, Protokolant Stażysta Radosław Kot, po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 16 grudnia 2009 r. sprawy ze skargi K. J. na ocenę Agencji Wspierania Przedsiębiorczości z dnia [...] nr [...] w przedmiocie projektu I. stwierdza niezgodność z prawem zaskarżonego aktu; II. zasądza od Agencji Wspierania Przedsiębiorczości na rzecz K. J. kwotę [...] tytułem zwrotu kosztów postępowania.

Uzasadnienie

I SA/Lu 696/09

UZASADNIENIE

1. K. J. wystąpiła do Agencji Wspierania Przedsiębiorczości / Agencja / z wnioskiem o dofinansowanie projektu w ramach I Osi Priorytetowej Działania 1.5 RPO WL na lata 2007-2013. We wniosku przedstawiła opis planowanego projektu, zgodnie z którym " Realizacja projektu polega na zakupie budynku zabytkowego młyna w celu adaptacji na obiekt gastronomiczno-hotelarski. Powierzchnia obiektu rozłożona jest na 3 kondygnacjach, o powierzchniach użytkowych / parter-395 m?, I piętro-383 m?, II piętro-345 m? /. Realizowany w ramach projektu zakres prac budowlanych prowadzonych w obiekcie i zakup wyposażenia dotyczy rozbudowy budynku / sala bankietowo-konferencyjna powierzchnia użytkowa 411 m? / oraz adaptacji części obiektu / powierzchnia użytkowa 532 m? / i obejmuje parter budynku, ze względów wygody klientów, przeznaczony na 3 sale restauracyjno-barowe, zaplecze kuchenne, hol i recepcję, sanitariaty oraz kotłownię oraz 1 piętro przystosowane w części na 5 dwuosobowych pokoi hotelowych z łazienkami, korytarz oraz schody. W związku z powyższym zakupiona nieruchomość zabudowana jest niezbędna do realizacji projektu lecz wykorzystywana w 47% / 47% wartości nabycia, czyli 399 500 zł uznano za koszt kwalifikowany /. W kolejnej fazie inwestycji planowane jest przystosowanie części 1 piętra na kameralne sale konferencyjne oraz 2 piętra na pokoje hotelowe. W ramach projektu wykonane zostaną prace modernizacyjne pomieszczeń o funkcji restauracyjnej i hotelowej /.../. Powierzchnia działki pozwoli na dobudowę do budynku głównego, dużej sali bankietowo-konferencyjnej o powierzchni użytkowej 411 m?. /.../ Ponadto wykonane zostaną instalacje elektryczne w całym obiekcie, utwardzony parking i wjazd oraz wykonane prace związane z zagospodarowaniem terenu zielonego wokół obiektu, polegające na wykonaniu obiektów małej architektury budowlanej /.../. Wykonanie projektu ogrodu będzie stanowiło koszt niekwalifikowany. W dalszym etapie prac zakupione zostanie nowe wyposażenie do restauracji, hotelu i sali bankietowo-konferencyjnej. Do sal restauracyjno - barowych zakupione zostanie wyposażenie w postaci mebli używanych. /.../ Wnioskodawca podjął już pewne przygotowania do realizacji inwestycji, zapewnione zostało miejsce lokalizacji inwestycji poprzez zakup nieruchomości zabudowanej oraz podjęte działania zmierzające do uzyskania pozwolenia na budowę, uzyskano zgodę Konserwatora Zabytków na uruchomienie obiektu gastronomiczno -hotelarskiego. /.../ Ponadto zapewnione zostały źródła finansowania projektu w postaci kredytu bankowego /.../ oraz środków własnych zgromadzonych na rachunku przedsiębiorstwa i prywatnych lokatach. /.../".

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00