Wyrok WSA w Rzeszowie z dnia 12 maja 2009 r., sygn. I SA/Rz 75/09
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Maria Serafin-Kosowska Sędziowie NSA Maria Piórkowska /spr./ WSA Małgorzata Niedobylska Protokolant sek.sąd. Teresa Tochowicz po rozpoznaniu w Wydziale I Finansowym w dniu 12 maja 2009r. sprawy ze skarg Prokuratura Okręgowego w Z. na decyzje Dyrektora Izby Celnej z dnia [...] grudnia 2008r. nr [...], [...] w przedmiocie umorzenia postępowań w sprawach określenia spółce z o.o. "A" z siedzibą w G. kwot wynikających z długu celnego - oddala skargi -
Uzasadnienie
I SA/Rz 75/09
UZASADNIENIE
Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością P. z siedzibą w G. -w imieniu której działała jako przedstawiciel bezpośredni Agencja Celna A. - dokonała w Urzędzie Celnym w dniach 21 kwietnia 2006 r. i 17 marca 2006 r. zgłoszeń celnych nr: [...], OGL [...] w którym zawnioskowała o objęcie procedurą dopuszczenia do obrotu sprowadzonego ze Stanów Zjednoczonych Ameryki towaru opisanego jako "mrożone ćwiartki kurczaka z przeznaczeniem na karmę dla zwierząt, towar nienadający się do spożycia przez ludzi". W zgłoszeniach tych wskazano kod Taryfy Celnej: CN 05119990, zerową stawkę celną i stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 3%. Do przedmiotowych zgłoszeń celnych dołączono między innymi faktury zakupu oraz:
* wspólnotowe świadectwa weterynaryjne dla wwozu i przewozu /CVED/ numer referencyjny N/393/06 oraz N/225/06,
* świadectwa przydatności do spożycia eksportowanego mięsa i drobiu /Meat and Poultry Export Certificate of Wholesomeness/: z dnia 9 marca 2006 r. MPG-213954 oraz z 14 lutego 2006 r. MPG-129100,
* certyfikaty zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego do produkcji karmy dla zwierząt przeznaczonych do przesyłki do krajów Wspólnoty Europejskiej z dnia 8 i 9 marca 2006 r.,
* pisma - zgody Powiatowego Lekarza Weterynarii z dnia 21 kwietnia 2006 oraz 17 marca 2006 r. na dopuszczenie do przerobu mrożonych ćwiartek kurczaka wyłącznie jako karmy dla zwierząt, nie nadającej się do spożycia przez ludzi.