Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 19 lutego 2009 r., sygn. VI SA/Wa 2025/08

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Olga Żurawska - Matusiak Sędziowie Sędzia WSA Magdalena Maliszewska Sędzia WSA Halina Emilia Święcicka (spr.) Protokolant Agnieszka Gajewiak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 6 lutego 2009 r. sprawy ze skarg "B." Sp. z o.o. z siedzibą w W. na decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] lipca 2008 r. o numerach: [...] [...] [...] w przedmiocie ustalenia niezgodności wyrobu z charakterystyką określoną w deklaracji producenta oddala skargi

Uzasadnienie

Zaskarżonymi decyzjami z dnia [...] lipca 2008 roku nr: [...], [...], [...], Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na podstawie art. 138 § 1 k.p.a. w związku z art. 21 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 roku Nr 187, poz. 1577, ze zm.) i art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 5 lipca 2001 roku o cenach (Dz. U. Nr 97, poz. 1050 ze zm.), po rozpatrzeniu odwołania Spółki z o.o. B. z siedzibą w W., utrzymał w mocy decyzje [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w S. z dnia [...] czerwca r. określające stopień wad partii:

1.775 kg cukierków w czekoladzie "C." na 7,62%;

515 kg cukierków w czekoladzie "G." na 17%

749 kg cukierków w czekoladzie "P." na 17 % ze względu na zafałszowanie tłuszczem obcym pokrywy czekoladowej wymienionych wyżej produktów.

Rozstrzygnięcia organu zapadły w oparciu o następujące ustalenia faktyczne i wywody prawne:

W dniach [...] grudnia 2007 r. upoważnieni pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w S. przeprowadzili kontrolę w Spółce z o.o. B. w W. w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych. W toku kontroli pobrano do badań próbki półproduktu - C. o wartości [...] złotych, z czynności tej sporządzono protokół. Protokół został podpisany przez inspektora - w imieniu organu i oraz przez kierownika produkcji, jako przedstawiciela skarżącej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00