Wyrok WSA w Gorzowie Wlkp. z dnia 2 września 2008 r., sygn. I SA/Go 39/08
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wielkopolskim w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Krystyna Skowrońska - Pastuszko (spr.) Sędzia WSA Jacek Niedzielski Sędziowie Sędzia WSA Dariusz Skupień Protokolant Damian Bronowicki po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 2 września 2008 r. sprawy ze skargi Syndyka Masy Upadłości Przedsiębiorstwa Wielobranżowego "A" sp. z o.o. na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia [...]r. nr [...] w przedmiocie klasyfikacji taryfowej oddala skargę.
UZASADNIENIE
W dniu 10 grudnia 2007r. Syndyk Masy Upadłości A sp. z o. o. (dalej Syndyk lub skarżący) wniósł skargę na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia [...] października 2007r. nr [...] utrzymującą w mocy decyzję Dyrektora Urzędu Celnego z dnia [...] marca 2002r. nr [...] uznającą zgłoszenie celne za nieprawidłowe w zakresie klasyfikacji taryfowej, stawki celnej i kwoty długu celnego.
Jak wynika z akt , stan sprawy był następujący:
Agencja Celna działająca w imieniu Przedsiębiorstwa Wielobranżowego A Spółki z o. o. zgłosiła według Jednolitego Dokumentu Administracyjnego SAD nr [...] z dnia [...] lutego 2000 r. w celu objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu towar o nazwie handlowej [...] - "palone namiastki kawy z cykorii palonej", klasyfikując go do kodu PCN 2101 30 91 0 ze stawką celną obniżoną w wysokości 0 % z tytułu pochodzenia towaru z Unii Europejskiej.
Dyrektor Urzędu Celnego, po przeprowadzeniu w okresie od dnia [...] lutego do dnia [...] kwietnia 2000 r. kontroli postimportowej oraz wszczęciu postępowania celnego wydał w dniu [...] października 2000r. decyzję nr [...], którą uznał wyżej wymienione zgłoszenie celne za nieprawidłowe w zakresie klasyfikacji taryfowej, stawki celnej i wymiaru długu celnego. Przedmiotowy towar zakwalifikował do kodu PCN 2101 11 11 0, jako ekstrakty , esencje lub koncentraty kawy o zawartości suchej masy na bazie kawy wynoszącej 95 % lub więcej w masie, ze stawką celną obniżoną 7%. W motywach uzasadnienia wyjaśnił, iż analiza próbek produktu, dokonana przez Centralne Laboratorium Chemiczne P Sp. z o. o. wykazała, iż jest to kawa rozpuszczalna zawierająca 2,61% kofeiny (w granicach zawartości kofeiny w typowej kawie naturalnej), przy 100 % stopniu rozpuszczalności w wodzie i zawartości suchej masy w ekstrakcie 95,2%. Z tego względu powinien on być zakwalifikowany do kodu 2101 11 11 0, obejmującego ekstrakty, esencje lub koncentraty kawy o zawartości suchej masy na bazie kawy wynoszącej 95% lub więcej w masie. W ocenie organu sporny towar nie mógł być uznany za kawę wyprodukowaną z palonej cykorii ( co tłumaczyłoby klasyfikowanie go do pozycji 2101 30 91 0 ), gdyż kawa tego typu nie może w ogóle zawierać kofeiny.