Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 9 kwietnia 2008 r., sygn. VI SA/Wa 114/08

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Dorota Wdowiak Sędziowie Sędzia WSA Izabela Głowacka-Klimas (spr.) Sędzia WSA Magdalena Maliszewska Protokolant Jan Czarnacki po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 9 kwietnia 2008 r. sprawy ze skargi "T." Sp. z o.o. z siedzibą w Ł. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] października 2007 r. nr [...] w przedmiocie ustalenia stopnia wad towaru oddala skargę

Uzasadnienie

W dniach [...], [...] i [...] sierpnia 2007 r. Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w B., działając na podstawie art. 21 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jedn. Dz. U. Nr 187 z 2005 r. poz. 1577 z późn. zmianami - dalej cytowana jako ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych) przeprowadził w T. Spółka z o.o. w Ł. kontrolę sprawdzającą w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych z uwzględnieniem zafałszowań tych wyrobów. W trakcie kontroli pobrano między innymi próbkę T. 100 g, z daty produkcji [...] lipca 2007 r., z partii nr [...] o masie 300 kg (protokół pobrania próbki nr [...] z dnia [...] sierpnia 2007 r.).

W wyniku badań laboratoryjnych przeprowadzonych w Laboratorium Specjalistycznym Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w B. stwierdzono w próbce przedmiotowego T. obecność tłuszczów obcych.

Na podstawie ww. badań stwierdzono, iż jakość handlowa [...] odbiega od jakości deklarowanej przez producenta z uwagi na stwierdzoną obecność tłuszczów obcych, co stanowiło naruszenie art. 2 ust. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) Nr 1898/87 z dnia 2 lipca 1987 r. w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi (Dz. U. UE. L. Nr 182, poz. 36 ze zm.), który stanowi, iż przetwory mleczne oznaczają produkty uzyskane wyłącznie z mleka, tzn., że można do nich dodać substancje konieczne do ich wytwarzania, pod warunkiem, że substancje te nie są używane do zastąpienia, w całości lub częściowo, jakichkolwiek naturalnych składników mleka. Na podstawie załącznika do powołanego rozporządzenia, nazwa [...] jest zarezerwowana wyłącznie dla przetworu mlecznego i nie może być stosowana do produktu, w którym tłuszcz mleczny został zastąpiony w całości lub częściowo tłuszczem obcym.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00