Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 24 stycznia 2008 r., sygn. VI SA/Wa 1864/07

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Grażyna Śliwińska Sędziowie Sędzia NSA Stanisław Gronowski Sędzia WSA Magdalena Bosakirska (spr.) Protokolant Jan Czarnacki po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 24 stycznia 2008 r. sprawy ze skargi T. Sp. z o.o. z siedzibą w Ł. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] sierpnia 2007 r. nr [...] w przedmiocie niespełnienia wymagań deklaracji producenta i ustalenia stopnia wad towaru oddala skargę

 

UZASADNIENIE

Zaskarżoną decyzją z dnia [...] sierpnia 2007 r. nr [...] Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych utrzymał w mocy decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z dnia [...] czerwca 2007r. znak [...] w przedmiocie ustalenia stopnia wad sera topionego [...]. Do wydania tej decyzji doszło w następującym stanie faktycznym i prawnym.

W dniach 25 maja oraz 11 i 13 czerwca 2007 r. inspektorzy [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (zwanego dalej Inspektorem Wojewódzkim), działając na podstawie art. 21 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jedn. Dz. U. Nr 187 z 2005 r. poz. 1577 z późn. zmianami - dalej cytowana jako ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych) przeprowadzili kontrolę w T. spółka z o.o. z siedzibą w Ł. w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych z uwzględnieniem zafałszowań tych wyrobów. Inspektorzy działali na podstawie stosownych upoważnień, a w kontroli uczestniczyli z ramienia spółki Prezes Zarządu ds. Produkcji i techniki T. J. oraz Kierownik Produkcji Działu Serów Topionych P. Z..

Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej przetworów mlecznych z uwzględnieniem zafałszowań tych wyrobów.

W trakcie kontroli pobrano z magazynu wyrobów gotowych próbki różnych serów m.in. 5 kostek po 100 g sera topionego [...]. Z pobrania próbek został sporządzony Protokół nr [...] podpisany przez przedstawiciela T bez zastrzeżeń /k.62/. Próbki w dniach od 28 maja do 31 maja 2007r. poddano badaniom w Laboratorium Specjalistycznym w B..

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00