Wyrok WSA w Szczecinie z dnia 30 stycznia 2008 r., sygn. II SA/Sz 918/07
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Elżbieta Makowska, Sędziowie Sędzia WSA Marzena Iwankiewicz,, Sędzia WSA Arkadiusz Windak (spr.), Protokolant Krzysztof Chudy, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 16 stycznia 2008r. sprawy ze skargi Spółki A. na decyzję Lekarza Weterynarii z dnia [...] nr [...] w przedmiocie zakazu produkcji i wprowadzania na rynek surowych wyrobów mięsnych oddala skargę
Uzasadnienie
Powiatowy Lekarz Weterynarii, na podstawie art. 7 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 ze zm.), § 3 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 października 2006 r. w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (Dz. U. Nr 193, poz. 1425) oraz art. 107 i 108 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (j.t. Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 ze zm.), decyzją z dnia 11 czerwca 2007 r., nr 607/07, zakazał Zakładom Przetwórstwa Mięsnego (...) Spółka z o.o. w Ś produkcji i wprowadzania na rynek surowych wyrobów mięsnych i nakazał natychmiastowe usunięcie z rynku surowych wyrobów mięs, nadając decyzji rygor natychmiastowej wykonalności.
W uzasadnieniu decyzji organ wskazał, m.in., że dnia (...). Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny podał informację o 4 przypadkach podejrzenia włośnicy u chorych hospitalizowanych w Klinice Chorób Zakaźnych Samodzielnego Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego . W wyniku przeprowadzonego dochodzenia ustalono, że osoby poszkodowane zakupiły wyroby wędliniarskie i mięso ze sklepów zaopatrywanych przez Zakłady Przetwórstwa Mięsnego (...) Spółka z o.o. w Ś. Kontrola zakładu przeprowadzona 11 czerwca 2007 r. przez Wojewódzkiego Inspektora ds. higieny środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego w obecności Powiatowego Lekarza Weterynarii wykazała niedostateczne oznakowanie produkowanej w zakładzie żywności pochodzenia zwierzęcego, co w konsekwencji nie pozwala na precyzyjne zidentyfikowanie dostawcy mięsa do produkcji przetwórczej na poszczególnych etapach przetwarzania. Ponadto, stan sanitarny w zakładzie budzi zastrzeżenia z powodu braku podstawowych zasad higieny przy stosowaniu przypraw.