Orzeczenie
Wyrok WSA w Warszawie z dnia 14 grudnia 2007 r., sygn. V SA/Wa 2043/07
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA - Beata Krajewska (spr.), Sędzia WSA - Irena Kudiura, Sędzia WSA - Krystyna Madalińska-Urbaniak, Protokolant - Marcin Kwiatkowski, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 14 grudnia 2007 r. sprawy ze skargi F. Sp. z o.o. w W. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w W. z dnia (...) września 2005 r. nr (...) w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe 1. uchyla zaskarżoną decyzję w części utrzymującej w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego (...) w W. z dnia (...) marca 2005 r. nr (...) w zakresie obciążenia strony obowiązkiem zapłaty odsetek wyrównawczych; 2. w pozostałym zakresie skargę oddala; 3. stwierdza, że zaskarżona decyzja nie podlega wykonaniu do czasu uprawomocnienia się wyroku; 4. zasądza od Dyrektora Izby Celnej w W. na rzecz F. Sp. z o.o. w W. kwotę 1.955 (jeden tysiąc dziewięćset pięćdziesiąt pięć) zł tytułem częściowego zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Jednolitym Dokumentem Administracyjnym SAD nr (...) z dnia 15 lipca 2002 r. Agencja celna, działająca jako pełnomocnik importera F. Spółki z o.o. w W., zgłosiła w celu objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu na polskim obszarze celnym towar określony jako tłuszcz (olej) (...) odpad produkcyjny, klasyfikując go do kodu PCN 1516 20 98 0, z 13% stawką celną. F. importowała ten towar od zagranicznej spółki A., która to spółka posiadała na w/w towar WIT innego kraju wydany 20 sierpnia 2002 r., klasyfikujący (...) do kodu 1516 20 98 0. WIT ten został unieważniony w październiku 2004 r. i od tego czasu producent klasyfikuje towar do kodu 1517 9099 00.
Jak wynika z informacji producenta (k. 45 akt wspólnych) tłuszcz (...) jest zamiennikiem masła kakaowego, uzyskiwany jest w procesie estryfikacji wewnątrzcząsteczkowej i frakcjonowania. Jest produkowany z następujących składników:
- olej palmowy
- olej słonecznikowy.
Ze względu na jego bardzo dużą twardość w temperaturze 20° C, tłuszcz ten nie nadaje się do bezpośredniej konsumpcji. (...) może być stosowany wyłącznie do produkcji polew lub nadzień. (...) nie jest całkowicie rafinowany, zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych wynosi w nim 0,15 % i może on dawać duże wartości liczby nadtlenkowej. Dlatego (...) nie można stosować bezpośrednio jako składnika do produkcji polew lub nadzień, lecz producent polew lub nadzień powinien go uprzednio poddać odwonieniu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right