Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 19 grudnia 2007 r., sygn. V SA/Wa 2052/07

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA - Małgorzata Dałkowska - Szary, Sędzia NSA - Barbara Wasilewska (spr.), Sędzia WSA - Krystyna Madalińska-Urbaniak, Protokolant - Marcin Wacławek, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 19 grudnia 2007 r. sprawy ze skargi Ferrero Polska Sp. z o.o. w Warszawie na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Warszawie z dnia 21 września 2005 r. nr 440000-EKII-6410-490/05/1400/MJ w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe; 1. uchyla zaskarżoną decyzję w części utrzymującej w mocy decyzje Naczelnika Urzędu Celnego I w Warszawie z 31 marca 2005 r. , nr 441000-EK-6412-34/05/193/IK w zakresie obciążenia strony obowiązkiem zapłaty odsetek wyrównawczych, 2. oddala skargę w pozostałym zakresie, 3. stwierdza, że zaskarżona decyzja w części uchylonej nie podlega wykonaniu do czasu uprawomocnienia się wyroku, 4. zasądza od Dyrektora Izby Celnej w Warszawie na rzecz Ferrero Polska Spółki z o.o. w Warszawie kwotę 1500 ( jeden tysiąc pięćset ) złotych tytułem zwrotu części kosztów postępowania

Uzasadnienie

Jednolitym Dokumentem Administracyjnym SAD nr [...] z [...] października 2002 r. Agencja celna, działająca jako pełnomocnik importera F. P. Spółki z o.o. w W., zgłosiła w celu objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu na polskim obszarze celnym towar określony jako "tłuszcz roślinny" o nazwie handlowej "A.", klasyfikując go do kodu PCN 1516 20 98 0, z 13% stawką celną. F. P. importowała ten towar od b. spółki F. O. E., która to spółka posiadała na w/w towar b. WIT, klasyfikujący A. do kodu 1516 20 98 0. WIT ten został unieważniony w październiku 2004 r. i od tego czasu producent klasyfikuje towar do kodu 1517 90 99 00.

Jak wynika z informacji producenta (k. 45 wspólnych akt administracyjnych) tłuszcz A. jest zamiennikiem masła kakaowego, uzyskiwany jest w procesie estryfikacji wewnątrz-cząsteczkowej i frakcjonowania. Jest produkowany z następujących składników: 1) olej palmowy, 2) olej słonecznikowy. Ze względu na jego bardzo dużą twardość w temperaturze 20°C, tłuszcz ten nie nadaje się do bezpośredniej konsumpcji. A. może być stosowany wyłącznie do produkcji polew lub nadzień. A. nie jest całkowicie rafinowany, zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych wynosi w nim 0,15 % i może on dawać duże wartości liczby nadtlenkowej. Dlatego A. nie można stosować bezpośrednio jako składnika do produkcji polew lub nadzień, lecz producent polew lub nadzień powinien go uprzednio poddać odwonieniu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00