Orzeczenie
Wyrok WSA w Warszawie z dnia 19 grudnia 2007 r., sygn. V SA/Wa 2052/07
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA - Małgorzata Dałkowska - Szary, Sędzia NSA - Barbara Wasilewska (spr.), Sędzia WSA - Krystyna Madalińska-Urbaniak, Protokolant - Marcin Wacławek, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 19 grudnia 2007 r. sprawy ze skargi Ferrero Polska Sp. z o.o. w Warszawie na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Warszawie z dnia 21 września 2005 r. nr 440000-EKII-6410-490/05/1400/MJ w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe; 1. uchyla zaskarżoną decyzję w części utrzymującej w mocy decyzje Naczelnika Urzędu Celnego I w Warszawie z 31 marca 2005 r. , nr 441000-EK-6412-34/05/193/IK w zakresie obciążenia strony obowiązkiem zapłaty odsetek wyrównawczych, 2. oddala skargę w pozostałym zakresie, 3. stwierdza, że zaskarżona decyzja w części uchylonej nie podlega wykonaniu do czasu uprawomocnienia się wyroku, 4. zasądza od Dyrektora Izby Celnej w Warszawie na rzecz Ferrero Polska Spółki z o.o. w Warszawie kwotę 1500 ( jeden tysiąc pięćset ) złotych tytułem zwrotu części kosztów postępowania
Uzasadnienie
Jednolitym Dokumentem Administracyjnym SAD nr [...] z [...] października 2002 r. Agencja celna, działająca jako pełnomocnik importera F. P. Spółki z o.o. w W., zgłosiła w celu objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu na polskim obszarze celnym towar określony jako "tłuszcz roślinny" o nazwie handlowej "A.", klasyfikując go do kodu PCN 1516 20 98 0, z 13% stawką celną. F. P. importowała ten towar od b. spółki F. O. E., która to spółka posiadała na w/w towar b. WIT, klasyfikujący A. do kodu 1516 20 98 0. WIT ten został unieważniony w październiku 2004 r. i od tego czasu producent klasyfikuje towar do kodu 1517 90 99 00.
Jak wynika z informacji producenta (k. 45 wspólnych akt administracyjnych) tłuszcz A. jest zamiennikiem masła kakaowego, uzyskiwany jest w procesie estryfikacji wewnątrz-cząsteczkowej i frakcjonowania. Jest produkowany z następujących składników: 1) olej palmowy, 2) olej słonecznikowy. Ze względu na jego bardzo dużą twardość w temperaturze 20°C, tłuszcz ten nie nadaje się do bezpośredniej konsumpcji. A. może być stosowany wyłącznie do produkcji polew lub nadzień. A. nie jest całkowicie rafinowany, zawartość Wolnych Kwasów Tłuszczowych wynosi w nim 0,15 % i może on dawać duże wartości liczby nadtlenkowej. Dlatego A. nie można stosować bezpośrednio jako składnika do produkcji polew lub nadzień, lecz producent polew lub nadzień powinien go uprzednio poddać odwonieniu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right