Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 6 grudnia 2007 r., sygn. II SA/Bd 493/07

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Elżbieta Piechowiak (spr.) Sędziowie: Sędzia WSA Wojciech Jarzembski Asesor WSA Grzegorz Saniewski Protokolant Elżbieta Brandt po rozpoznaniu w Wydziale II na rozprawie w dniu 6 grudnia 2007 r. sprawy ze skargi A. W. na decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w [...] z dnia [...] kwietnia 2007 r. nr [...] w przedmiocie zatwierdzenia zakładu prowadzącego ruchomy punkt sprzedaży gastronomicznej oddala skargę

Uzasadnienie

Decyzją nr [...] wydaną w dniu [...] Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we [...], działając na podstawie art. 1 pkt 6, art. 4 pkt. 3 i 4 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (tekst jednolity - Dz. U. z 2006 r., Nr 122, poz. 851 z późn. zm.), art. 104 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity - Dz. U. Nr 98 z 2000 r., poz. 1071 ze zm.), art. 63 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. Nr 171, poz. 1225), art. 31 Rozporządzenia (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE L 04.165.1 z dnia 30 kwietnia 2004 r.), Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U.UE.L. 04.139.1 ze zm.), nie zatwierdził działalności gastronomicznej ruchomej przy użyciu przedstawionego wózka gastronomicznego produkcji [...] we [...]. W uzasadnieniu podjętego rozstrzygnięcia organ podniósł, iż w wyniku kontroli sanitarnej przeprowadzonej w dniu [...] przez przedstawicieli Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego we [...] dotyczącej ustalenia stanu faktycznego wózka przeznaczonego do prowadzenia działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży kiełbasek z grilla, pieczywa, hamburgerów, zapiekanek, kawy i herbaty stwierdzono, że wózek ten mimo przeprowadzonych zmian w zakresie stanu technicznego w dalszym ciągu posiada uchybienia, które uniemożliwiają użycie go do podjęcia działalności żywieniowej. Wskazano przede wszystkim na szereg nieprawidłowości w zakresie wewnętrznego wykończenia wózka, w szczególności dotyczących braku lub zastosowania wadliwych materiałów nie spełniających wymaganych norm sanitarnych, których użyto do budowy tego urządzenia. Analizując przedstawiony powyżej stan sanitarno - techniczny wózka, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we [...] uznał, iż omawiane urządzenie nie spełnia wymagań ujętych w przedstawionych powyżej przepisach i wyjaśnił, że nie jest organem właściwym do wydawania opinii na temat produkcji urządzeń, wyrobów do zastosowania w przemyśle spożywczym, a jedynie zgodnie z art. 31 Rozporządzenia (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE L z dnia 30 kwietnia 2004 r.) zatwierdza zakład do celów określonej działalności jedynie wtedy, gdy podmiot prowadzący zakład żywnościowy (w tym przypadku ruchomy punkt gastronomiczny) wykaże, że spełnia odpowiednie wymagania. Ponadto organ zwrócił uwagę, iż wymagania dotyczące wózka gastronomicznego powinny być potwierdzone deklaracją zgodności według ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności (Dz. U. z 2004 r., Nr 204, poz. 2087 z późn. zm.), która potwierdza tym samym, że zastosowane materiały i elementy składowe całego urządzenia nie mają wpływu na pogorszenie jakości zdrowotnej środków spożywczych a także nie zagrażają bezpieczeństwu ludzi, tym bardziej, że działalność gastronomiczna ma być prowadzona w dużych skupiskach ludzkich.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00