Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 17 kwietnia 2007 r., sygn. I SA/Bd 129/07

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia WSA Dariusz Dudra (spr.) Sędziowie: Sędzia WSA Leszek Kleczkowski Asesor sądowy Mirella Łent Protokolant Asystent sędziego Joanna Jaworska po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 17 kwietnia 2007 r. sprawy ze skargi K. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w T. z dnia [...] 2006 r. nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe oddala skargę

Uzasadnienie

Zaskarżoną decyzją z dnia [...] 2006r. Dyrektor Izby Celnej

w T. utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego w B.

z dnia [...] 2006 r uznającą zgłoszenie celne uzupełniające o objęcie towaru procedurą dopuszczenia do obrotu z dnia 11 grudnia 2003r. za nieprawidłowe w części i określającą kwotę długu celnego, jak również naliczającej odsetki wyrównawcze.

W uzasadnieniu decyzji organ powołał się na następujący stan faktyczny: 11 grudnia 2003r. K., zgłosiły w Urzędzie Celnym w B. (Oddział Celny w I.) na podstawie dok. SAD do objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu na polskim obszarze celnym towar określony jako: tłuszcz roślinny - G. przeestryfikowany, luzem w cysternie deklarując w polu 33 SAD kod PCN 1516 20 98 0 obejmujący: tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone: - tłuszcze i oleje roślinne oraz ich frakcje

ze stawką celną obniżoną w wysokości 0%. Do zgłoszenia celnego dołączono m.in. świadectwo analizy G.

Naczelnik Urzędu Celnego w B. wszczął z urzędu

postępowanie w sprawie kontroli zgłoszenia celnego, w trakcie którego strona przedstawiła ekspertyzę wykonaną przez dr inż. S. P z Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w W. oraz ekspertyzę wykonaną przez dr hab. inż. E. L z Wydziału Chemicznego Politechniki G., Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00