Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 16 listopada 2006 r., sygn. VI SA/Wa 1023/06

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Pamela Kuraś - Dębecka (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Dorota Wdowiak Asesor WSA Andrzej Kuna Protokolant Karolina Pilecka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 16 listopada 2006 r. sprawy ze skargi H. S. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] października 2004 r. nr [...] w przedmiocie ponownego rozpoznania przez sąd sprawy w zakresie pogorszenia jakości wina "[...]" oddala skargę

Uzasadnienie

Zaskarżoną decyzją z dnia [...] października 2004 r. nr [...] Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych utrzymał w mocy decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z dnia [...] lipca 2004 r. w przedmiocie ustalenia stopnia pogorszenia jakości wina "[...]" produkowanego w Wytwórni Win "[...]" H. S.. Do wydania tej decyzji doszło w następującym stanie faktycznym i prawnym.

W dniach [...] kwietnia oraz [...],[...],[...] i [...] czerwca 2004 r. inspektorzy [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (zwanego dalej Inspektorem Wojewódzkim), działając na podstawie ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. Nr 5 z 2001 r. poz. 44 z późn. zmianami - dalej jako ustawa o jakości) przeprowadzili kontrolę w Wytwórni Win "[...]" należącej do H. S.. Inspektorzy działali na podstawie stosownego upoważnienia, a w kontroli uczestniczył właściciel wytwórni H. S. oraz dwaj jego pracownicy. Celem kontroli było zbadanie:

1. jakości wyrobów winiarskich w zakresie zgodności z wymaganiami określonymi w ustawie z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 34 z 2004 r. poz. 292) oraz rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2003 r. w sprawie szczególnych rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych tych napojów (Dz. U. Nr 25 z 2003 r. poz. 223),

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00