Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Szczecinie z dnia 5 lipca 2006 r., sygn. I SA/Sz 182/05

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Szczecinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Krystyna Zaremba Sędziowie: Sędzia NSA Maria Dożynkiewicz (spr.) Asesor WSA Nadzieja Karczmarczyk - Gawęcka Protokolant Karolina Borowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 5 lipca 2006 r. sprawy ze skargi firmy "P" S.A. z siedzibą w K. na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie podatku akcyzowego za listopad 2002 r. oraz odmowy stwierdzenia nadpłaty w tym podatku 1. Uchyla zaskarżoną decyzję i poprzedzającą ją decyzję Naczelnika Urzędu Celnego z dnia [...] Nr [...] 2. Zasądza od Dyrektora Izby Celnej na rzecz strony skarżącej kwotę [...] zł tytułem zwrotu kosztów postępowania, 3. Stwierdza, że zaskarżona decyzja nie podlega wykonaniu.

Uzasadnienie

Firma "P" S.A. z siedzibą w K. wniosła o stwierdzenie nadpłaty w podatku akcyzowym za miesiąc listopad 2002 roku w kwocie [...] zł wskazując, że nienależnie uiściła podatek akcyzowy opodatkowując substancje aromatyzowane nie będące wyrobami akcyzowymi. W uzasadnieniu żądania podatnik wyjaśnił, że błąd ten zaistniał w związku z rozszerzeniem definicji °Plato o sposób obliczania zawartości brzeczki podstawowej na podstawie zawartości ekstraktu rzeczywistego oraz alkoholu w produkcie gotowym. Podatnik do końca 2000 roku płacił podatek akcyzowy od wyrobów akcyzowych według stawki opartej o definicję °Plato wynikającą z rozporządzenia Ministra Finansów z 15 grudnia 1999 roku w sprawie podatku akcyzowego. Od 1 stycznia 2001 roku w rozporządzeniu Ministra Finansów wskazana została definicja °Plato, stanowiąca podstawę obliczenia zawartości brzeczki podstawowej poprzez ustalenie go na podstawie zawartości ekstraktu rzeczywistego oraz alkoholu w produkcie gotowym. Zdaniem podatnika taka definicja może dotyczyć wyłącznie piwa "czystego", bez domieszek i dodatków smakowych. Dalej podatnik podnosi, że nie zgadzając się na faktyczną zmianę stawki podatku akcyzowego podjął czynności zmierzające do wyjaśnienia sposobu ustalania zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej według nowej definicji w piwie [...], powstałym poprzez zmieszanie piwa z syropem cukrowym i dodatkami aromatycznymi. W wyniku podjętych działań w tym zakresie, podatnik uzyskał ekspertyzę lnstytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego z 5 czerwca 2003 roku, która została wraz z żądaniem stwierdzenia nadpłaty w podatku akcyzowym nadesłana do urzędu skarbowego. Do wniosku podatnik załączył korektę deklaracji dla podatku akcyzowego za sierpień 2002 roku.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00