Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Gorzowie Wlkp. z dnia 8 lutego 2006 r., sygn. II SA/Go 743/05

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wlkp. w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Maria Bohdanowicz, Sędziowie Asesor WSA Anna Juszczyk - Wiśniewska (spr.),, Asesor WSA Michał Ruszyński, Protokolant Paweł Majka, po rozpoznaniu w dniu 08 lutego 2006 r. na rozprawie sprawy ze skargi M.G. na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] r. nr [...] w przedmiocie nadzoru sanitarnego Oddala skargę

Uzasadnienie

W dniu [...] maja 2005r. decyzją nr [...] Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny stwierdził, że w punkcie położonym w [...] nie zostały spełnione wymagania koniecznie do zapewnienia higieny przy sprzedaży lodów.

Decyzja została wydana na podstawie art. 104 kodeksu postępowania administracyjnego, art. 1 pkt 6 ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, art. 27 ust. 1 ustawy z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005r. Nr 31 poz. 265), § 5 ust. 2 pkt 1 rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 kwietnia 2004r. w sprawie wymagań higieniczni-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. Nr 104 poz. 1096) zwane dalej rozporządzeniem. W uzasadnieniu decyzji podano, że przeprowadzona w dniu [...] maja 2005r. kontrola w punkcie sprzedaży lodów w [...] wykazała brak bieżącej cieplej i zimnej wody, co jest niezgodne z § 5 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia. Od decyzji tej złożono odwołanie, w którym wskazano że punkt spełnia wszystkie wymagania sanitarne, a jedynym brakiem jest brak podłączenia wody z wodociągów miejskich. Woda potrzebna jest tylko do mycia pomieszczeń i higieny pracowników zatrudnionych w punkcie. Woda przywożona jest z punktu gastronomicznego prowadzonego przez skarżącego w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ponadto skarżący wskazał, że w kranie znajdującym się w punkcie znajduje się bieżąca woda, gdyż poprzez pompę jest podawana na bieżąco.

W dniu [...] lipca 2005r. Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny decyzją nr [...] utrzymał w mocy decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. W uzasadnieniu podano, że podstawą nakładanych obowiązków w zakresie wymagań sanitarno-higienicznych dla warunków produkcji żywności, zapewnienia jej właściwej jakości zdrowotnej oraz obrotu artykułami żywnościowymi stanowią przepisy ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia oraz rozporządzenie.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00