Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Łodzi z dnia 1 grudnia 2005 r., sygn. I SA/Łd 1437/03

 

Dnia 1 grudnia 2005 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział III w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Teresa Rutkowska, Sędziowie Sędzia WSA Monika Krzyżaniak, Asesor WSA Ewa Alberciak (spr.), Protokolant asystent sędziego Paweł Pijewski, po rozpoznaniu w dniu 18 listopada 2005 roku na rozprawie sprawy ze skargi A spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w K. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Ł. z dnia [...] nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe 1. uchyla zaskarżoną decyzję; 2. zasądza od Dyrektora Izby Celnej w Ł. na rzecz skarżącej A spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w K. kwotę 1.027,- (tysiąc dwadzieścia siedem) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania; 3. orzeka, że zaskarżona decyzja nie podlega wykonaniu do dnia uprawomocnienia się wyroku.

Uzasadnienie

W dniu 11 grudnia 2000 r. Agencja Celna B, działając z upoważnienia C Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w J., zgłosiła do procedury dopuszczenia do obrotu na formularzu [...] towary opisane w 4 pozycjach, w tym w pozycji 3 towary opisane jako aromaty spożywcze o nazwach "Condiment flav-o-lok", "Mushroom dry flavour", "Roastbeef dry flavour". Przedmiotowe towary zostały zaklasyfikowane do kodu PCN 3302 10 90 0 taryfy celnej ze stawką celną obniżoną w wysokości 0% od wartości celnej towaru.

Naczelnik Urzędu Celnego I w Ł. decyzją z dnia [...] nr [...] uznał przedmiotowe zgłoszenie celne za nieprawidłowe w części dotyczącej klasyfikacji taryfowej oraz kwoty wynikającej z długu celnego dla produktów o nazwach "Condiment flav-o-lok", "Mushroom dry flavour", "Roastbeef dry flavour", ustalając dla przedmiotowych towarów kod 2103 90 90 0 oraz stawkę celną w wysokości 30% od wartości celnej towaru.

W uzasadnieniu organ I instancji wskazał, iż w związku z tym, że po zwolnieniu towaru wątpliwości wzbudził deklarowany przez stronę w zgłoszeniu celnym kod PCN dla towarów opisanych w pozycji 3 dokumentu SAD w przedmiotowej sprawie, postanowieniem z dnia [...] wszczął z urzędu postępowanie celne w sprawie zgłoszenia celnego, zawarte w dokumencie SAD nr [...]. Po analizie przedmiotowego zgłoszenia i zgromadzonych dowodów organ doszedł do przekonania, iż przedmiotem zgłoszenia były preparaty o nazwach "condiment flav-o-lok " - 6109501H - zawierający w składzie m.in. 79% maltodekstryny, 8,7% skrobii modyfikowanej, 8,7% oleju roślinnego, jak też substancje naturalne i identyczne z naturalnymi, "roastbeef dry flavour - 635065H - zawierający w składzie m.in. 44% ekstraktu drożdżowego, 15% zwykłego karmelu, 12% maltodekstryny, 6% glutaminianu sodu, 4,8% oleju roślinnego, jak też substancje naturalne i identyczne z naturalnymi, " mushroom dry flavour - 630118H - zawierający w składzie m.in. 72% maltodekstryny, 12% oleju roślinnego, 4% skrobii modyfikowanej, jak też substancje naturalne i identyczne z naturalnymi. Organ wskazał, że deklarowany przez stronę kod PCN 3302 10 90 0 obejmuje pozostałe mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle, inne niż preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów. Zdaniem organu deklarowany przez stronę kod PCN nie był właściwym dla spornych towarów, gdyż, zgodnie z uwagą 2 do działu 33 taryfy celnej, "wyrażenie substancje zapachowe" występujące w pozycji 3302 odnosi się tylko do substancji z pozycji 3301, do składników zapachowych wyodrębnionych z tych substancji lub do syntetycznych substancji zapachowych. Zgodnie z powyższą uwagą do tej pozycji klasyfikuje się wyłącznie towary, które nie zawierają dodatkowych składników. Sporne produkty, jak wynika z dokumentów zgromadzonych w sprawie, są mieszaninami niewielkich ilości aromatów z innymi dodatkowymi substancjami takimi jak m.in. ekstrakt drożdży, skrobia, glutaminian sodu i inne. Przedmiotowy fakt wyklucza zaklasyfikowanie tych preparatów do działu 3302, gdyż niezgodne jest to z cytowaną uwagą 2 do ww. działu. Za właściwy kod organ I instancji uznał kod PCN 2103 90 90 0 obejmujący "pozostałe sosy i przetwory z nich, zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne, mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda". Ponadto zgodnie z Wyjaśnieniami do Taryfy Celnej pozycja 2103 obejmuje m.in. zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne zawierające przyprawy, zawierające jedną lub więcej substancji smakowych lub przyprawowych objętych działami innymi niż dział 9, a zatem pozycja ta obejmuje np. niektóre mieszanki przypraw do kiełbas i innych produktów spożywczych, składające się z aromatów naturalnych i identycznych z naturalnymi wraz z przyprawami i suszonymi warzywami, które mogą zawierać także skrobię, serwatkę, glutaminian sodu, suchary, olej roślinny (będący nośnikiem) i inne. Preparaty będące przedmiotem zgłoszenia w pozycji 3 zawierają w składzie znaczne ilości substancji takich jak ekstrakt drożdży, glutaminian sodu, skrobię i inne, spełniają wymogi pozycji 2103, gdyż stanowią one mieszaninę różnych składników przypraw, ziół, aromatów, nośników i substancji strukturotwórczych.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00