Orzeczenie
Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 19 padziernika 2005 r., sygn. III SA/Gd 39/04
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Joanna Zdzienicka-Wiśniewska (spr.), Sędziowie Sędzia WSA Arkadiusz Despot-Mładanowicz, Sędzia WSA Elżbieta Kowalik-Grzanka, Protokolant Manna Tarnawska, po rozpoznaniu w dniu 19 października 2005 r. na rozprawie sprawy ze skargi "A" Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w Ł. na decyzję Dyrektora Izby Celnej dnia 28 listopada 2003 r. nr [...] w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe 1. uchyla zaskarżoną decyzję i zasądza od Dyrektora Izby Celnej na rzecz strony skarżącej kwotę 5. 573 zł (pięć tysięcy pięćset siedemdziesiąt trzy złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania; 2. zaskarżona decyzja nie może być wykonana.
Uzasadnienie
III SA/Gd 39/04
U z a s a d n i e n i e
Agencja Celna w imieniu Spółki z o.o. "A" zgłosiła do objęcia procedurą dopuszczenia do obrotu na polskim obszarze celnym towar opisany jako "zupy i buliony i przetwory z nich suszone - zupy błyskawiczne", deklarując kod PCN 2104 10 10 0.
Naczelnik Urzędu Celnego uznał zgłoszenie celne za nieprawidłowe i zakwalifikował towar do pozycji 1902 (kod PCN 1902 30 10 0).
Dyrektor Izby Celnej decyzją z dnia 28 listopada 2003 r. uchylił zaskarżone decyzje w części dotyczącej podstawy prawnej, w pozostałej części utrzymał decyzje w mocy.
W uzasadnieniu organ odwoławczy wskazał, że jednostkowe opakowanie składa się z makaronu oraz saszetek zawierających olej i przyprawy. Z faktury wynika, że towar określono jako "Instant Noodle" o różnych smakach, co odzwierciedla stanowisko producenta i eksportera towaru dotyczące głównego składnika nadające zasadniczy charakter wyrobowi. Tego typu produkty zgodnie z zasadami Nomenklatury Scalonej, jak również zgodnie z zasadami Ogólnymi Regułami Nomenklatury Scalonej klasyfikuje się do pozycji 1902 Taryfy celnej, która zgodnie z brzmieniem obejmuje "makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, rawioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie".
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right