Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Poznaniu z dnia 30 grudnia 2004 r., sygn. II SA/Po 3814/01

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym : Przewodniczący Sędzia NSA Ryszard Słupczyński Sędziowie NSA Tadeusz M. Geremek WSA Barbara Koś ( spr.) Protokolant: st. sekr. sąd. Ewa Wąsik po rozpoznaniu w dniu 17 grudnia 2004r. sprawy ze skargi V. i D. B. na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] nr [...] w przedmiocie nakazów z zakresu nadzoru sanitarnego 1. uchyla zaskarżoną decyzję i poprzedzającą ją decyzję Powiatowego Inspektora Sanitarnego z dnia [...] Nr [...], 2. zasądza od Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego na rzecz skarżących D. i V. B. kwotę [...] tytułem zwrotu kosztów sądowych, 3. stwierdza, że decyzje wskazane w punkcie 1 niniejszego wyroku nie podlegają wykonaniu. /-/ B. Koś /-/ R. Słupczyński /-/ T.M. Geremek T.M.

Uzasadnienie

Powiatowy Inspektor Sanitarny decyzją z dnia [...] na podstawie art. 27 ust. 1 i art. 36 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. nr 90 z 1998 r. poz. 575), art. 22 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. nr 29 poz. 245) zarządził doprowadzenie bieżącej wody ciepłej i zimnej do pomieszczeń punktu gastronomicznego - "A" przy ulicy [...] w P., zainstalowanie umywalki do mycia rąk i zlewozmywaka do mycia sprzętu podręcznego, w terminie do dnia 31 października 2001 r. oraz obciążył właścicieli - D. B. i V. B. kosztami kontroli w wysokości 32,80 zł. W uzasadnieniu decyzji wskazano, że przeprowadzona w dniu [...] czerwca 2001 r. kontrola sanitarna w punkcie małej gastronomii przy ulicy [...] w P. wykazała uchybienia sanitarno-higieniczne polegające na braku bieżącej wody ciepłej i zimnej (woda dowożona w baniakach podgrzewana w czajniku lub grzałką) oraz brak umywalki do mycia rak i zlewozmywaka do mycia sprzętu podręcznego, co stanowi naruszenie przepisu art. 17 ust. 1 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. nr 29 poz. 245) oraz §§2, 19 ust. 10 pkt 1, 6 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 28 lutego 2000 r. w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi (Dz. U. nr 30 poz. 377).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00