Orzeczenie
Wyrok WSA w Krakowie z dnia 20 grudnia 2004 r., sygn. I SA/Kr 1106/02
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie w składzie następującym Przewodniczący Sędzia WSA Elżbieta Kremer Sędziowie NSA Krystyna Kutzner (spr.) WSA Bożenna Blitek Protokolant Agnieszka Słaboń po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 20 grudnia 2004 r sprawy ze skargi R. sp. z o.o. w [...] na decyzję Prezesa Głównego Urzędu Ceł w [...] z dnia 27 marca 2002 r Nr [...] w przedmiocie długu celnego skargę oddala
Uzasadnienie
W dniu [...] 2001 r "[...]" Spółka z o.o. dokonała zgłoszenia celnego towarów określonych jako "aromaty spożywcze stosowane w przemyśle mięsnym w postaci proszku [...]" w celu objęcia ich procedurą dopuszczenia do obrotu na polskim obszarze celnym. W dokumencie SAD E [...] zgłaszająca wskazała kod PCN 3302 10 90 0 ze stawką celną obniżoną w wysokości 0 % z tytułu pochodzenia towaru ze Słowenii.
W wyniku weryfikacji w/w zgłoszenia celnego Dyrektor Urzędu Celnego w [...] decyzją z [...] 2001 uznał przedmiotowe zgłoszenie celne za nieprawidłowe i określił kwotę wynikająca z długu celnego w wysokości [...] zł.
W uzasadnieniu w/w decyzji organ celny stwierdził, że wskazana przez skarżącą klasyfikacja przedmiotowego towaru do pozycji PCN 3302 10 90 0 obejmuje mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów.
Jak wynika z danych zawartych w przedłożonych dokumentach oraz w oparciu o przeprowadzone przez Centralne Laboratorium Celne wyniki badań laboratoryjnych próbek towaru zgłaszanego jako aromaty spożywcze pod nazwą "[...]", podstawowymi składnikami tego preparatu są: chlorki, cukry, glutaminian sodu, części roślinne pochodzące z suszonych owoców papryki i ekstrakt smakowo-aromatyczno-barwiący. Produkt ten może mieć zastosowanie (bez uprzedniego rozcieńczenia) w przemyśle spożywczym.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right