Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Białymstoku z dnia 21 grudnia 2004 r., sygn. II SA/Bk 649/04

Bezprzedmiotowość decyzji stanowiąca zgodnie z art. 162 par. 1 kpa podstawową przesłankę stwierdzenia jej wygaśnięcia, jest następstwem zmainy w stanie prawnym tylko wówczas, gdy zmiana ta przewiduje taki skutek.

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku Wydział II w składzie następującym: Przewodniczący sędzia NSA Elżbieta Trykoszko, Sędziowie sędzia NSA Jerzy Bujko (spr.),, sędzia NSA Anna Sobolewska-Nazarczyk, Protokolant Anna Bazydło, po rozpoznaniu w dniu 21 grudnia 2004 r. sprawy ze skargi M. M. i H. B. - wspólników s.c. B. S. w B. na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w B. z dnia [...] sierpnia 2004 r. Nr [...] w przedmiocie odmowy stwierdzenia wygaśnięcia ostatecznej decyzji oddala skargę.-

Uzasadnienie

W następstwie Kontroli Sanitarnej przeprowadzonej w barze "[...]" w B. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w B. w dniu [...] IV 2004 r. wydał decyzję nr [...] nakładającą na prowadzące ten bar wspólniczki spółki cywilnej - M. M. i H. B. szereg obowiązków prowadzących do poprawy stanu sanitarnego baru. Między innymi nakazał (pkt 1 decyzji) zapewnić prawidłową funkcjonalność pomieszczeń baru przez prawidłowe zlokalizowanie zmywalni opakowań zwrotnych, zapewnić należytą wentylację w pomieszczeniach WC, szatni, zmywalni naczyń, magazynach solonych jelit, kiszonek i produktów suchych oraz w pomieszczeniu produkcyjnym (pkt 2 decyzji) a nadto zapewnić gładką, łatwą do utrzymania w czystości powierzchnię w magazynie wyrobów gotowych oraz magazynie solonych jelit. Obowiązki te miały być wykonane do 31 VIII 2004 r. Jako prawną podstawę tej decyzji organ podał art. 27 ust 1 ustawy z dnia 14 III 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 1998 r. Nr 90, poz. 575 ze zm.), art. 27 ust 1 ustawy z dnia 11 V 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. Nr 63, poz. 634 ze zm.) oraz przepisy §§ 2, 4 pkt 3, 5 ust 2, 8, 9 ust 2, 21 pkt 1 i 2, § 27 ust 3, 12, 13 ust 4 i 32 ust 3 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 XII 2002 r. w sprawie wymagań higieniczno sanitarnych zakładów i wymagań dotyczących higieny w procesie produkcji i obrocie artykułami oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z tymi artykułami (Dz.U.Nr 234, poz. 1979).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00