Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Łodzi z dnia 24 listopada 2004 r., sygn. I SA/Łd 1434/03

 

Dnia 24 listopada 2004 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi Wydział III w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Irena Krzemieniewska /spr./, Sędziowie NSA Janusz Furmanek, NSA Janusz Nowacki, Protokolant asystent sędziego Krzysztof Rybicki, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 3 listopada 2004 roku sprawy ze skargi A. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w K. na decyzję Dyrektor Izby Celnej w Ł. z dnia [...] nr [...] w przedmiocie utrzymania w mocy decyzji organu I instancji uznającej zgłoszenie celne za nieprawidłowe 1/ uchyla zaskarżoną decyzję, 2/ zasądza od Dyrektora Izby Celnej w Ł. na rzecz skarżącej "A" Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w K. kwotę 5421 /pięć tysięcy czterysta dwadzieścia jeden/ złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania, 3/ orzeka, że zaskarżona decyzja nie podlega wykonaniu do dnia uprawomocnienia się wyroku.

Uzasadnienie

Na podstawie jednolitego dokumentu SAD z [...] Agencja Celna "B" działając z upoważnienia "C" Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w J. - poprzedniczki prawnej skarżącej "A" Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w K., dokonała zgłoszenia celnego towarów spożywczych sprowadzonych z Holandii. Zgłoszone w pozycji 3 towary w postaci produktów o nazwach "Seasoning meaty type", "Chicken dry flavour", "Liver pate dry flavour", "Cream flav-o-lok" oraz "Pate spice dry flavour" zostały zaklasyfikowane do kodu PCN 3302 10 90 0 ze stawką celną w wysokości 0% od wartości celnej towaru.

Decyzją z dnia [...] Naczelnik Urzędu Celnego I w Ł. uznał przedmiotowe zgłoszenie celne za nieprawidłowe w części dotyczącej klasyfikacji taryfowej produktów o nazwach "Seasoning meaty type", "Chicken dry flavour", "Liver pate dry flavour", "Cream flav-o-lok" oraz "Pate spice dry flavour", ustalając dla przedmiotowych towarów kod 2103 90 90 0 oraz stawkę celną w wysokości 30% od wartości celnej towaru.

W uzasadnieniu organ I instancji wskazał, iż w wyniku przeprowadzonego postępowania dowodowego ustalono, iż sporne produkty mają następujący skład:

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00