Wyrok WSA w Bydgoszczy z dnia 7 padziernika 2004 r., sygn. II SA/Bd 588/04
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Grażyna Malinowska-Wasik (spr.) Sędzia WSA Wojciech Jarzembski Asesor WSA Anna Klotz Protokolant Mariusz Pstruś po rozpoznaniu w dniu 7 października 2004 r. na rozprawie sprawy ze skargi I. Sp. z o.o. w B. na decyzję [...] Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii w B. z dnia [...] 2004 r. nr [...] w przedmiocie dopuszczenia do prowadzenia działalności w zakresie produkcji z udziałem mięsa surowego oddala skargę
Uzasadnienie
Decyzją nr [....] z dnia [...] 2004 r. wydaną na podstawie art. 31 ust. 3, art. 36 ust. 1 pkt 3, art. 39 ust. 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752 ze zm.), art. 27 ust. 1-2, art. 40 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 ze zm.), rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 listopada 2002 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa zwierząt rzeźnych oraz składowaniu i transporcie przetworów z tego mięsa (Dz. U. Nr 192, poz. 1610), Powiatowy Lekarz Weterynarii w B. orzekł o niedopuszczeniu zakładu I. Sp. z o.o. w B. do prowadzenia działalności w zakresie produkcji garmażeryjnej z udziałem mięsa surowego.
Z uzasadnienia decyzji wynika, że podstawę jej podjęcia stanowiły stwierdzone w trakcie przeprowadzonej z udziałem inspektora Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w B. w dniu [...] 2004 r. kontroli uchybienia przepisom rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 listopada 2002 r. (Dz. U. Nr 192, poz. 1610) polegające na usytuowaniu zakładu w części piwnicznej mieszkalnej posesji oraz niewłaściwym stanie techniczno-sanitarnym i ciasnocie jego pomieszczeń, uniemożliwia zachowanie wymaganej higieny i stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów ze względu na możliwość wtórnych zakażeń mikrobiologicznych produkowanych środków spożywczych.