Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Poznaniu z dnia 25 czerwca 2004 r., sygn. I SA/Po 4759/01

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym : Przewodniczący Sędzia NSA Maria Lorych-Olszanowska Sędziowie NSA Maria Skwierzyńska Włodzimierz Zygmont Protokolant referent stażysta Barbara Dropek po rozpoznaniu w dniu 25 czerwca 2004r. sprawy ze skargi Spółki "A" w P. na decyzję Prezesa Głównego Urzędu Ceł z dnia [...] Nr [...] w przedmiocie klasyfikacji towarowej o d d a l a s k a r g ę /-/ W. Zygmont /-/ M. Lorych-Olszanowska /-/ M. Skwierzyńska

Uzasadnienie

Dyrektor Urzędu Celnego decyzją z dnia [...] uznał za nieprawidłowe, dokonane przez Spółkę "A" w dniu [...] marca 2001r., zgłoszenie celne zawarte w SAD OBR nr [...], w części dotyczącej klasyfikacji taryfowej, stawki celnej oraz określenia kwoty długu celnego, wobec czego wezwał Spółkę do uiszczenia niedoboru cła w wysokości 6.176, 40 zł.

Organ celny uznał, że sprowadzony przez Spółkę towar- określony jako mieszanina substancji zapachowych stosowana w przemyśle spożywczym- Cheese & Sour Cream Aroma został niewłaściwie zakwalifikowany do pozycji PCN 330210900 ze stawką celną 0%. Z informacji o tym produkcie wynika, że w jego skład wchodzą także substancje smakowe, przyprawy produkcyjne, naturalne substancje smakowe oraz skrobia modyfikowana i dwufosforany, co przesądza o tym, że w.w. towar nie stanowi wyłącznie mieszaniny substancji zapachowych zaliczanych do kodu 3302. Do w.w. kodu zaliczyć można także mieszaniny produktów objętych innymi działami, z substancjami zapachowymi pod warunkiem, że substancje zapachowe stanowią element podstawowy mieszaniny.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00