Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 1 grudnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-2.440.343.2021.1.BM
WIS TOWAR - danie gotowe.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 28 października 2021 r. (data wpływu 29 października 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – danie (…)
Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…)
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy, w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 29 października 2021r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: danie (…), według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
(…)
(…) Danie (…). Gotowe danie z (…) inspirowane kuchnią (…). Danie to bazuje na (…).
(…)
Produkt utrwalony termicznie (podany procesowi sterylizacji). Produkt sterylizowany. Pakowany w atmosferze ochronnej.
Skład: (…).
Do wniosku Wnioskodawca dołączył:
(…)
Informacje wynikające ze (…) produktu.
(…)
(…)
Proponowany kod CN: (…)
Uzasadnienie klasyfikacji towaru
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right