Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 23 marca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-2.450.1421.2020.1.KK

WIS TOWAR - sprzedaż detaliczna (konsumpcja) wyrobu na miejscu

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 15 grudnia 2020 r. (data wpływu 23 grudnia 2020 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar - (…) – konsumpcja na miejscu

Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – ciastko o smaku marcepanowym, krem kakaowy, czekoladę deserową, czekoladę mleczną

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 23 grudnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru „(…) – konsumpcja na miejscu” według Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Wnioskodawca wskazał, że wniosek dotyczy wydania wiążącej informacji stawkowej dla sprzedaży detalicznej (konsumpcji) na miejscu wyrobu „(…)”.

Ciastko o smaku marcepanowym z kremem kakaowym z dodatkiem alkoholu, całość wykończona czekoladą.

Składniki: (…)

(…)

(…)

Uproszczony skład wyrobu gotowego to: ciastko o smaku marcepanowym (…)%, krem kakaowy (…)%, czekolada deserowa (…)%, czekolada mleczna (…)%, co razem daje 99%. Wnioskodawca wyjaśnił, że „jeden brakujący procent wynika z zaokrągleń przy obliczeniach udziału procentowego poszczególnych składników”. Zaokrąglenie „w dół” wykorzystano przy składnikach: czekolada deserowa i czekolada mleczna. Gdyby nie „obcinać” zaokrągleń po przecinku, to łączna ilość procentowa czekolad wyniesie 31%.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00