Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 26 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.450.1084.2020.2.AG

WIS USŁUGA - przygotowanie i podanie klientowi siedzącemu przy stole w lokalu gastronomicznym (restauracji) napoju w postaci soku wyciskanego

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 9 października 2020 r. (data wpływu 16 października 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 15 stycznia 2021 r. (data wpływu 21 stycznia 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
 

Przedmiot wniosku: usługa – przygotowanie i podanie klientowi siedzącemu przy stole w lokalu gastronomicznym (restauracji) napoju w postaci soku wyciskanego (…).
 

Opis usługi:

W ramach swojej działalności Wnioskodawca prowadzi lokal gastronomiczny – restaurację. Jedną z serwowanych potraw w przygotowanym menu jest sok wyciskany (…). Wnioskodawca kupuje (…) , z których w wyciskarce wolnoobrotowej przygotowywany jest sok. Na życzenie klienta sok jest sprzedawany samodzielnie lub serwowany do zamówionego posiłku. Sok podawany jest w szklance. W lokalu, jak i przed nim znajdują się stoliki i krzesła; stoliki są nakryte. W lokalu dostępne są naczynia i sztućce. Personel przyjmuje zamówienia przy stolikach. Kelnerzy doradzają wybór soku niezdecydowanym klientom. Ponadto, personel informuje klientów o serwowanych produktach w lokalu. Kelnerzy donoszą zamówiony sok do stolików. Personel sprząta naczynia ze stolika.

Skład surowcowy soku: 100% soku (…).
 

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
 

Stawka podatku od towarów i usług: 8%
 

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f ustawy w zw. z art. 41 ust. 2 ustawy oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy.
 

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.  

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00