Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 30 kwietnia 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-2.450.212.2020.1.EZ
WIS-W Towar
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku z dnia 12 lutego 2020 r. (data wpływu 14 lutego 2020 r.), uzupełnionego pismem sygnowanym datą 12 lutego 2020 r. (data wpływu 20 kwietnia 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Danie gotowe: (…) z ryżem (…).
Opis towaru:
Danie gotowe: (…) z ryżem (…).
Składniki: ryż (…), (…) mięso wołowe w sosie (…).
Rozstrzygnięcie: CN 16
Stawka VAT: 5%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy w związku z poz. 11 załącznika nr 10 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 14 lutego 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru – Danie gotowe: (…) z ryżem (…), według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. W dniu 20 kwietnia 2020 r. wniosek został uzupełniony o podpis drugiej osoby upoważnionej, zgodnie z KRS, do reprezentowania Wnioskodawcy w niniejszej sprawie.