Dziennik Urzędowy Województwa Mazowieckiego rok 2015 poz. 1971

Sprawozdanie nr ZK.5511.1.2015

z dnia 29 stycznia 2015r.

z działalności Powiatowej Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w Żyrardowie w 2014 roku

Powiatowa Komisja Bezpieczeństwa i Porządku w Żyrardowie rok 2014 rozpoczęła od złożenia do Rady Powiatu sprawozdania z działalności Komisji w 2013 roku. Sprawozdanie zostało ocenione i przyjęte na Sesji Rady Powiatu a następnie przekazane do publikacji w dzienniku Urzędowym Województwa Mazowieckiego.

W związku z upływem IV kadencji Powiatowej Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w Żyrardowie Starosta Żyrardowski zarządzeniem Nr 03/14 z dnia 24 stycznia 2014 r. powołał Komisję na kolejną, trzyletnią kadencję. Do składu, zgodnie z art. 38a ust. 1, 5, 6 i 7 oraz w związku z art. 9 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym weszli:

1. Przewodniczący - Wojciech Szustakiewicz - Starosta Powiatu Żyrardowskiego

2. Członkowie:

- dwóch Radnych Powiatowych delegowanych przez Radę Powiatu Żyrardowskiego - Mieczysław Gabrylewicz i Wojciech Jasiński

- Arkadiusz Zgieb - I Zastępca Komendanta Powiatowego Policji w Żyrardowie

- Dariusz Małecki - Naczelnik Wydziału Prewencji Komendy Powiatowej Policji w Żyrardowie

- Adam Szymonik - Zastępca Prezesa Żyrardowskiej Spółdzielni Mieszkaniowej

- Łukasz Koperski - Przewodniczący Rady Miejskiej w Mszczonowie

- Jan Mróz - Naczelnik Wydziału Obrony Cywilnej i Zarządzania Kryzysowego Urzędu Miejskiego w Żyrardowie /rekomendowany przez Prezydenta Żyrardowa /. Do prac w Komisji powołano również Bogusława Piątka - Prokuratora Rejonowego w Żyrardowie delegowanego przez Prokuratora Okręgowego w Płocku. Z głosem doradczym w skład Komisji powołano:

- Komendanta Powiatowego Policji w Żyrardowie

- Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Żyrardowie

- Komendanta Straży Miejskiej w Żyrardowie

- Pełnomocnika ds. Ochrony Informacji Niejawnych w Starostwie Powiatowym w Żyrardowie. W 2014 roku odbyły się cztery posiedzenia. Zasadniczymi tematami podejmowanymi przez Komisję były oceny i analizy bezpieczeństwa i porządku na terenie powiatu w zakresie merytorycznego działania powiatowych służb, inspekcji i straży. W trakcie posiedzeń dodatkowo poruszano inne, bieżące problemy z zakresu bezpieczeństwa i porządku publicznego. Na pierwszym posiedzeniu w dniu 20 marca głównym tematem była ocena stanu bezpieczeństwa w zakresie ochrony przeciwpożarowej na terenie powiatu żyrardowskiego poprzez analizę zdarzeń i działania jednostek straży w 2013 roku. W ocenianym okresie o 49 % spadła ilość pożarów i o 102 % wzrosła ilość miejscowych zagrożeń. Było to wynikiem znacznego spadku ilości pożarów traw po kwietniowym opadzie śniegu oraz zwiększenia ilości działań związanych z podtopieniami po opadach deszczu. Zwrócono uwagę na fakt, że w statystykach wieloletnich powiat żyrardowski uzyskuje wskaźnik ilości zdarzeń w przeliczeniu na 1000 mieszkańców około dwukrotnie większy od średniej wojewódzkiej i krajowej. Wpływa to na stopień obciążenia jednostek straży. Komendant Powiatowy Państwowej Straży Pożarnej podkreślił bardzo profesjonalne oraz stale zwiększające samodzielne działania Ochotniczych Straży Pożarnych. Prowadzi więc starania o włączenie kolejnych jednostek OSP do Krajowego Systemu Ratowniczo - Gaśniczego, doposażenie w niezbędny sprzęt ratowniczy oraz właściwe wyszkolenie druhów. Omówiono dwa najgroźniejsze zdarzenia zabezpieczane w 2013 roku przez KP PSP: awarię gazociągu średniego ciśnienia w Żyrardowie oraz pożar Domu Pomocy Społecznej w Henryszewie na terenie Powiatu Grodziskiego. W sprawach różnych omówiono działania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa w czasie ferii zimowych. Kolejne posiedzenie w dniu 9 czerwca poświecono ocenie stanu bezpieczeństwa i porządku publicznego na terenie powiatu żyrardowskiego oraz przygotowaniom do działań w ramach akcji "Bezpieczne Wakacje 2014". Analiza stanu bezpieczeństwa obejmowała dane statystyczne dotyczące popełnianych przestępstw oraz działań wykrywczych i prewencyjnych Policji w roku 2013 i 2014. Analiza wskazywała, że chociaż powiat plasował się na wysokich pozycjach w województwie w ilości przestępstw w poszczególnych kategoriach (5 miejsce w kategorii siedmiu najbardziej uciążliwych przestępstw), to również w pracy wykrywczej policja żyrardowska zajmowała wysoką, siódmą pozycję w województwie w kategorii przestępstw kryminalnych. Wysokie 4. miejsce w województwie odnotowano w statystycznym obciążeniu ilością wszczętych postępowań przypadającą na jednego policjanta. Starosta Żyrardowski ocenił, że chociaż policyjne statystyki wskazują na dobre efekty pracy funkcjonariuszy, to społeczne poczucie bezpieczeństwa nie jest jeszcze dostateczne. W zakresie przygotowań do zapewnienia dla dzieci i młodzieży bezpiecznych wakacji przedstawiciele powiatowych służb, inspekcji i straży przedstawili zaplanowanie działania do realizacji przed rozpoczęciem letniego wypoczynku oraz przewidziane w trakcie jego trwania. Działania profilaktyczne obejmowały m.in. cykl spotkań z dziećmi, młodzieżą oraz wychowawcami nakierowany na proces edukacyjny i uświadamiający bezpieczne formy zachowań. Przewidziano wystąpienia medialne, kolportaż ulotek, plakatów, o tej tematyce. Zaplanowano szereg kontroli miejsc i obiektów wypoczynku zorganizowanego, jak również swobodnego, w tym tzw. dzikich kąpielisk i zwyczajowych miejsc gromadzenia się młodzieży, kontrole sprzętu i infrastruktury wykorzystywanej przez dzieci i młodzież. Trzecie posiedzenie Komisji w dniu 30 września poświęcono analizie stanu sanitarno - epidemiologicznego na ternie powiatu. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Żyrardowie przedstawił prowadzone działania (w tym nadzorcze i kontrolne) w odniesieniu do poszczególnych zakresów działalności inspekcji. M.in. w zakresie Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia, celem zwalczania stosowania środków zastępczych - "dopalaczy", powołano Zespół Zadaniowy ds. Nadzoru nad Środkami Zastępczymi. Inspektor ocenił, że stan sanitarny powiatu jest dobry, utrzymuje się na stabilnym poziomie bezpieczeństwo zdrowotne mieszkańców. Stwierdził, że celem działania inspekcji będzie dalsze doskonalenie form przeciwdziałania zagrożeniom epidemiologicznym i cywilizacyjnym wspólnie z władzami samorządowymi i organizacjami społecznymi. W sprawach różnych Komisja zapoznała się z działaniami m.in. służb, inspekcji straży prowadzonych w ramach akcji "Bezpieczne Wakacje 2014". Komendant Powiatowy Państwowej Straży Pożarnej zasygnalizował problem związany z odbiorem miejsca zdarzenia po zakończeniu działań ratowniczych przez straż pożarną. Dotyczy to zwłaszcza przywracania przejezdności i bezpieczeństwa na drogach. Zadanie to należy do zarządców dróg, ale w zastępstwie robią to ratownicy, gdyż zarządcy nie reagują (brak dyżurów nocnych i świątecznych), bądź reagują ze znacznym opóźnieniem. Konieczność "sprzątania" na drogach w zastępstwie za inne służby obniża m.in. gotowość bojową ratowników. Ostatnie, czwarte posiedzenie odbyło się w dniu 4 listopada. Pierwszym rozpatrzonym tematem była ocena stanu sanitarno - weterynaryjnego na terenie powiatu. Powiatowy Lekarz Weterynarii do istotniejszych bieżących problemów w tym zakresie zaliczył wystąpienie we wschodnim rejonie kraju afrykańskiego pomoru świń i dzików. Z uwagi na centralne położenie województwa nie wyklucza się zawleczenia tej choroby przez środki transportu również na obszar powiatu, obecnie zaliczony do III, bezpiecznej strefy ochrony. Poinformował o zamiarach wprowadzenia w ramach Unii Europejskiej zasady jednokrotnego w roku szczepienia lisów uznając to za niewłaściwe. Prowadzone od 17 lat dwukrotne szczepienie w praktyce spowodowało brak potwierdzonych przypadków wścieklizny nie tylko w powiecie, ale na większości obszarów kraju. W zakresie nadzoru nad produkcją pasz wyróżnił zakład DSM w Mszczonowie produkujący prefiksy witaminowo - mineralne oraz inne dodatki paszowe w warunkach i zgodnie z technologiami na najwyższym światowym poziomie. Powiatowy Lekarz Weterynarii ocenił, że stan sanitarno - weterynaryjny powiatu jest dobry. Kolejnym tematem była ocena działalności Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego. Pani Inspektor przedstawiła czynniki wpływające na trudności w realizacji licznych zadań inspekcji, w tym:

- niski budżet uniemożliwiający zatrudnienie właściwej liczby pracowników;

- częste zmiany przepisów oraz konieczność sięgania do uregulowań nawet z roku 1928;

- liczne błędy popełniane przez inwestorów uchybiające przepisom prawa budowlanego;

- nieuregulowane stany własnościowe nieruchomości znacznie utrudniające prawidłowe prowadzenie postępowań administracyjnych;

- celowe nieodbieranie korespondencji przez strony postępowania. Komisja oceniła, że pomimo obiektywnych trudności nieliczny personel inspekcji bardzo dobrze radzi sobie z realizacją zdań. W sprawach różnych omówiono pismo skierowane do Starostwa Powiatowego w Żyrardowie przez Wodne Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe zapoznające z zakresem działania tego podmiotu oraz wnioskujące o dofinansowanie przez samorząd powiatowy działalności WOPR. Komisja w oparciu o ustawę o bezpieczeństwie osób przebywających na obszarach wodnych wskazała właściwą procedurę uzyskania dofinansowania działalności tej organizacji. Podstawowym krokiem w tym zakresie powinno być dokonanie oceny stanu zagrożenia nad zbiornikami wodnymi a następnie wystąpienie do właściwych samorządów gminnych, dla których zapewnienie bezpieczeństwa na obszarach wodnych jest zadaniem własnym, z propozycją objęcia wytypowanych obiektów odpłatnym nadzorem.

W związku z zakończeniem IV kadencji Rady Powiatu wygasł mandat dotychczasowych radnych delegowanych w skład Komisji. Nowa Rada Powiatu Uchwałą Nr IV/20/14 z dnia 30 grudnia 2014 roku delegowała do Komisji radnych: Daniela Sucheckiego i Krzysztofa Dziwisza.

Starosta Powiatu Żyrardowskiego

Wojciech Szustakiewicz