Dziennik Urzędowy Województwa Mazowieckiego rok 2010 nr 94 poz. 1651

Sprawozdanie Starosty Płońskiego

z dnia 23 lutego 2010r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Powiatu Płońskiego za 2009 rok

Komisja Bezpieczeństwa i Porządku powołana została przez Starostę Płońskiego Zarządzeniem Nr 4/2008 z dnia 17.01.2008r.
W 2009 roku komisja pracowała w składzie:
Przewodniczący Komisji - Starosta Płoński - Jan Mączewski,
Zastępca Przewodniczącego Komisji - Tadeusz Ignał.
Członkowie:
- Marek Wiesław Gołębiowski,
- Andrzej Mikołajewski,
- Robert Olewniczak,
- Grzegorz Osiński,
- Jacek Sokołowski,
- Ireneusz Sokołowski.
Działania Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w 2009 roku były ukierunkowane na monitorowanie stanu realizacji działań prewencyjnych określonych w „Programie zapobiegania przestępczości oraz ochrony bezpieczeństwa obywateli i porządku publicznego dla Powiatu Płońskiego na lata 2008-2010”.
Nadzór nad realizacją „Programu” Komisja sprawowała poprzez analizę zagrożeń bezpieczeństwa i porządku publicznego oraz analizę sprawozdań składanych przez koordynatorów w poszczególnych obszarach działania.
Priorytetom działań Komisji w 2009 roku były zagadnienia dotyczące:
- zapobiegania przemocy w rodzinie,
-poprawy bezpieczeństwa w ruchu drogowym,
- zapewnienia bezpieczeństwa w miejscach publicznych i w miejscu zamieszkania.
Na pierwszym posiedzeniu w dniu 24.04.2009r. Komisja:
1) zapoznała się z oceną stanu bezpieczeństwa i porządku publicznego na obszarze Powiatu Płońskiego w 2008 roku, opracowaną przez Komendanta Powiatowego Policji,
2) przyjęła sprawozdania z realizacji „Programu zapobiegania przestępczości oraz ochrony bezpieczeństwa obywateli i porządku publicznego dla Powiatu Płońskiego na lata 2008-2010”, w takich obszarach, jak:
- bezpieczeństwo w miejscach publicznych i w miejscu zamieszkania;
- zapobiegania przemocy w rodzinie;
- bezpieczeństwo w szkole;
3) przyjęła plan pracy Komisji na 2009 rok.
Ocenę stanu bezpieczeństwa i porządku publicznego na terenie Powiatu Płońskiego w 2008 roku przedstawił nadkom. Robert Olewniczak. Dokonując oceny stanu bezpieczeństwa i porządku publicznego w 2008 roku Pan komisarz Robert Olewniczak podkreślił, że w 2008 roku na terenie Powiatu Płońskiego znacząco wzrosła wykrywalność przestępstw kryminalnych.
Niebezpiecznym symptomem jest wzrost przestępstw związanych z uszkodzeniem mienia, szczególnie na terenie miasta Płońsk.
Pan Robert Olewniczak, zaznaczył, że poprawa stanu bezpieczeństwa i porządku publicznego zależy w głównej mierze od ścisłej współpracy Policji z organami samorządu terytorialnego i organizacjami pozarządowymi.
Dokonując oceny realizacji „Programu” w obszarze poprawy bezpieczeństwa w miejscach publicznych i w miejscu zamieszkania Pan Robert Olewniczak zapoznał członków Komisji z programami profilaktycznymi realizowanymi w ramach rządowego programu „Razem Bezpieczniej” przez Komendę Powiatową Policji tj. : „Bezpieczne Osiedle”, „Oznakuj swój rower”, „Blokers”, „Pierwszy Dzień Wakacji”.
Z pozytywnym odzewem wśród mieszkańców spotkała się prowadzona w lokalnych mediach akcja „ Poznaj swojego dzielnicowego”.
Omawiając działania służące poprawie bezpieczeństwa w szkole, Pan Paweł Dychto - Naczelnik Wydziału przedstawił stan realizacji ogólnopolskiego programu „Szkoła bez przemocy” w szkołach ponadgimnazjalnych powiatu.
Pani Agnieszka Piekarz-Dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Płońsku w swoim wystąpieniu wskazała następujące działania realizowane przez PCPR w zakresie zapobiegania przemocy w rodzinie:
- zajęcia korekcyjno-edukacyjne dla sprawców przemocy,
- pomoc psychologiczna dla ofiar przemocy,
- poradnictwo prawne,
- współpraca z ośrodkami pomocy społecznej jednostek samorządowych, prokuraturą, organizacjami pozarządowymi min. Stowarzyszeniem Przeciwko Przemocy w Rodzinie w Płońsku.
Na posiedzeniu Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w dniu 24.06.2009r. określono zadania służb, straży, inspekcji, jednostek organizacyjnych powiatu oraz samorządów miejskich i gminnych, zmierzające do zapewnienia bezpiecznego wypoczynku dzieci i młodzieży szkolnej w okresie wakacyjnym.
Ustalono, że działania w/w instytucji i organów w ramach akcji "Bezpieczne Wakacje 2009” będą prowadzone szczególnie w takich obszarach:
- bezpieczeństwo na drogach ( do i z miejsc wypoczynku),
- bezpieczeństwo w miejscu wypoczynku,
- bezpieczeństwo w miejscach zamieszkania.
Szczególną uwagę Komisja zwróciła na problemy utonięć i „dzikich kąpielisk” oraz zabezpieczenia przeciwpożarowego obiektów wypoczynku.
Kolejne posiedzenie Komisji Bezpieczeństwa i Porządku odbyło się 24.11.2009r.
W posiedzeniu oprócz członków Komisji Bezpieczeństwa i Porządku oraz koordynatorów „Programu” uczestniczyli:
- Przedstawiciel Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji z siedzibą w Radomiu- Pan nadkom. Michał Kocot,
- Psychoterapeuta z Pracowni Inicjatyw Społecznych w Warszawie - Pan Krzysztof Stańczyk,
- Przewodnicząca Stowarzyszenia Przeciwko Przemocy w Rodzinie - Pani Joanna Lubelska.

Tematyka posiedzenia Komisji obejmowała:
- analizę bezpieczeństwa w ruchu drogowym na terenie Powiatu Płońskiego oraz na Północnym Mazowszu,
- ocenę realizacji „Programu” w zakresie przeciwdziałania przemocy w rodzinie,
- ocenę zagrożenia związanego z występowaniem na terenie Polski zachorowań na grypę ze szczególnym uwzględnieniem rozprzestrzeniania się wirusa AH1N1.
Oceny bezpieczeństwa w ruchu drogowym na terenie Północnego Mazowsza dokonał Przedstawiciel Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji z siedzibą w Radomiu - Pan nadkom. Michał Kocot. Zaznaczył, że na terenie 8 powiatów Północnego Mazowsza nastąpił wzrost wypadków drogowych o 16% w stosunku do roku ubiegłego, jednakże skutki tych wypadków są łagodniejsze, zmniejszyła się liczba ofiar. Podkreślił, że na terenie powiatu płońskiego nastąpiła znaczna poprawa bezpieczeństwa na głównych ciągach komunikacyjnych ( trasa nr „7” Warszawa-Gdańsk oraz trasa nr „50” Płońsk- Ciechanów). Jak wynika z danych policji główne zagrożenie na drodze stanowią niechronieni uczestnicy ruchu - nie oznakowani piesi i rowerzyści.
Analizy stanu bezpieczeństwa w ruchu drogowym na terenie powiatu płońskiego dokonał Naczelnik Wydziału Ruchu Drogowego KPP w Płońsku - Pan nadkom. Piotr Dąmbrowski. Podkreślił, że obecnie zauważalny jest spadek wypadków na terenie powiatu płońskiego, szczególnie odnosi się to do drogi nr „7” Warszawa - Gdańsk. Zwrócił uwagę, że najczęstszą przyczyną wypadków na drodze jest niska świadomość prowadzących pojazdy np. po alkoholu, narkotykach. Pan nadkom. Piotr Dąbrowski przedstawił efekty działań edukacyjnych prowadzonych w szkołach podstawowych Powiatowego gimnazjalnych powiatu.
W 2009 roku odbyły się finały powiatowe turniejów:
- „Bezpieczna droga do szkoły” w Nowym Mieście,
- „Turniej Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym” w Dzierzążni.
Turnieje objęły swoim zasięgiem wszystkie jednostki samorządowe powiatu.
Współorganizatorami turniejów byli:
- Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego,
- Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Ciechanowie,
- Starostwo Powiatowe w Płońsku, Komenda Powiatowa Policji w Płońsku,
- Organy samorządowe miast i gmin powiatu.
Dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie - Pani Agnieszka Piekarz, zaznaczyła, że podstawowym zadaniem nałożonym na PCPR w 2009 roku jest tworzenie rodzinnych domów dziecka, a także promowanie rodzicielstwa zastępczego. Odbywa się to przez rozpowszechnianie plakatów, ulotek, nawiązywanie kontaktu z rodzinami, które chciałyby stworzyć rodzinę zastępczą.
Psycholog z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie - Pani Anna Grabowska przedstawiła działania zapobiegające przemocy w rodzinie realizowane przez PCPR. Jednym z takich działań są zajęcia korekcyjno - edukacyjne dla osób stosujących przemoc w rodzinie. Prowadzi je uprawniony psychoterapeuta z Pracowni Inicjatyw Społecznych w Warszawie - Pan Krzysztof Stańczyk.
Prowadzona jest również w ramach poradnictwa pomoc psychologiczna, pedagogiczna i prawna.
Psychoterapeuta - Pan Krzysztof Stańczyk zapoznał zebranych z programem „Edukacyjno-korekcyjnym dla osób stosujących przemoc domową”.
Celem programu jest powstrzymanie przemocy domowej. Zaznaczył, że uczestnikami zajęć grupowych są osoby nadużywające alkoholu nieaktywne zawodowo, z rodzin patologicznych. Według Pana Stańczyka taka formy pomocy jest niezwykle potrzebna.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny - Pan Krzysztof Bielski odniósł się do zagrożeń związanych z występowaniem na terenie Polski zachorowań na grypę, ze szczególnym uwzględnieniem wirusa AH1N1. Podkreślił, że do chwili obecnej na terenie powiatu płońskiego nie odnotowano zachorowań na ten rodzaj grypy, są przypadki zachorowań, ale na grypę sezonową. Udzielił zebranym kilka wskazówek jak chronić się przed zachorowaniem na grypę.
Działania Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Powiatu Płońskiego w 2010 roku będą ukierunkowane na:
- analizę przyjętych rozwiązań i stanu realizacji przedsięwzięć przyjętych w „Programie zapobiegania przestępczości oraz ochrony bezpieczeństwa obywateli i porządku publicznego dla Powiatu Płońskiego na lata 2008-2010”,
- wypracowanie i wskazanie głównych kierunków działań służących wzrostowi poczucia bezpieczeństwa mieszkańców naszego powiatu na lata 2011-2013.