Dziennik Urzędowy Województwa Dolnośląskiego rok 2010 nr 90 poz. 1369

Sprawozdanie Starosty Górowskiego

z dnia 24 marca 2010r.

z działalności Komisji Bezpieczeństwa i Porządku

Na podstawie art.38 b ust.3 ustawy o samorządzie powiatowym z dnia 5 czerwca 1998 roku (tekst jednolity Dz. U. z 2001 r. Nr 142 poz. 1592 ze późniejszymi zmianami), przedkładam Radzie Powiatu Sprawozdanie z działalności Komisji Bezpieczeństwa i porządku za rok 2009. Niniejsze sprawozdanie podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego.
Zgodnie z założeniami w realizację w/w programu zaangażowało się wiele podmiotów takich jak UMiG, KPP, KP PSP, PCDN i PPP, PSSE, szkół wszystkich szczebli oraz Wydział Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Powiatu Górowskiego i Gminne Centra Zarządzania Kryzysowego. I tak w ramach obszaru;
1) Bezpieczeństwo w miejscach publicznych i miejscu zamieszkania - Komenda Powiatowa Policji w okresie sprawozdawczym realizowała we współpracy z sądami rodzinnymi, prokuraturą, dyrektorami i pedagogami szkół wszystkich szczebli, Poradnią Pedagogiczno - Psychologiczną, OPS, ZHP, ŚHP, Miejsko - Gminnymi i Gminnymi Komisjami Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci oraz Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie szereg programów prewencyjnych zarówno zapisanych w powiatowym programie "Razem Bezpieczniej" takich jak;
a) Dzielnicowy bliżej ciebie, Dyskotekom tak narkotykom nie, Stop 24, Bezpieczna droga dziecka do szkoły, Rowerem bezpiecznie do celu, Bezpieczne wakacje, Dzień wagarowicza itp. jak również zadania wynikające z rządowych programów profilaktycznych takich jak;
b) Krajowy Program Zapobiegania Niedostosowaniu Społecznemu i Przestępczości wśród dzieci i młodzieży,
c) Krajowy Program Przeciwdziałaniu Przemocy w Rodzinie,
d) Narodowy Program Profilaktyki Rozwiązywania Problemów Alkoholowych na lata 2006 - 2010,
e) Krajowy Program Przeciwdziałania Narkomani na lata 2006 - 2010,
f) Narodowy Plan Działania na rzecz Dzieci i Młodzieży na lata 2004 - 2012.
Jak wynika z danych podanych przez KPP powiat górowski mimo wzrostu przestępstw w 2009 r. (902), w stosunku do 2008 r. (726) i spadku wykrywalności z 87,9% do 81% należy w dalszym ciągu do bezpieczniejszych powiatów w województwie. Największą grupę przestępstw bo 550 stanowiły przestępstwa o charakterze kryminalnym głównie kradzieże i kradzieże z włamaniem oraz pijani kierowcy - 293. Poza tym odnotowano 17 przypadków przestępczości narkotykowej i nieliczne przypadki kradzieży samochodów. Największe zagrożenie przestępczością występuje w miejscowości Góra i Wąsosz. W 2009 r. policjanci pionu prewencji przeprowadzili łącznie 4436 służb patrolowych i obchodowych w tym 66 wspólnie ze Strażą Miejską trakcie, których dokonano 178 zatrzymań sprawców przestępstw kryminalnych na gorącym uczynku co jest o 26 więcej niż w roku 2008. Ponadto przeprowadzono 2585 interwencji z tego 1736 w miejscach publicznych w tym 87 wspólnie ze Strażą Miejską i 849 domowych. Straż Miejska również odbyła 2 patrole ze Strażą Leśną. W sumie Straż Miejska podjęła 239 interwencji publicznych w wyniku, których w 669 przypadkach udzielono pouczenia, nałożono 2345 mandatów i w 12 przypadkach wystąpiono z wnioskami do sądu. Realizowane akcje przez Straż Miejską takie jak np. "Bezpieczna droga do szkoły", "Znicz 2009", "Posprzątaj po swoim psie" jak i udział wspólnie z Policją w zabezpieczaniu imprez masowych w pełni się wpisywały w założenia powiatowego programu "Razem Bezpieczniej". Cenną inicjatywą władz Miasta i Gminy Góra było wzięcie udziału w konkursie ogłoszonym przez MSWiA pt. "Bezpieczeństwo imprez masowych", na który zostały wysłane dwa projekty ale niestety nie znalazły uznania w oczach jury. Ponadto zostały przeprowadzone dwie kontrole punktów sprzedaży alkoholowych pod kątem zgodności z ustawą o wychowaniu w trzeźwości. KP PSP w Górze przeprowadziła jedną pogadankę w SP nr 3 w Górze na temat "Bezpiecznych zachowań podczas wakacji" oraz przeprowadziła instruktaż z zakresu I pomocy medycznej i zasad prowadzenia ewakuacji w CKPiU. Jak co roku KP PSP czynnie uczestniczy w przygotowaniu i przeprowadzeniu organizowanego przez Zarząd Oddziału Powiatowego OSP RP Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej pt. "Młodzież Zapobiega Pożarom", którego celem jest propagowanie wśród dzieci i młodzieży wiedzy z zakresu bezpieczeństwa pożarowego. Szczegółowa i obszerna informacja o "Stanie Bezpieczeństwa Powiatu Górowskiego w Zakresie Ochrony Przeciwpożarowej za 2009 r." została przedstawiona komisji przez Komendanta bryg.mgr inż. Arkadiusza Szupera. Informacją o zagrożeniach i propagowanie bezpiecznych zachowań były przekazywane do prasy lokalnej, portali internetowych i rozgłośni radiowych zarówno przez KPPSP jak i Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego, które oprócz tego na bieżące monitoruje przy współudziale Gminnych Centrów Zarządzania Kryzysowego, i ścisłej współpracy z KPPSP, KPP wszystkie zjawiska i zdarzenia losowe mogące mieć wpływ na bezpieczeństwo ludności powiatu górowskiego. PCZK wszystkie komunikaty i ostrzeżenia związane ze stanami wód i niebezpiecznymi zjawiskami meteorologicznymi natychmiast przekazuje do GCZK oraz służb drogą elektroniczną. W 2009 r. z inicjatywy Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego i w porozumieniu z Wójtami i Burmistrzami został rozbudowany system wczesnego ostrzegania poprzez wprowadzenie mobilnych terminali internetowych umożliwiających pracownikom GCZK i PCZK całodobowy, także poza godzinami pracy urzędów dostęp do informacji.
2) Przemoc domowa - z analizy otrzymanych materiałów wynika, że w 2009 r. nastąpił wzrost interwencji domowych. W wyniku tych interwencji założono 108 "Niebieskich Kart" w 2008/97 i wdrożono 10 postępowań karnych w 2008/7. Generalnie na podstawie otrzymanych informacji można stwierdzić, że w tym zakresie współpracuje ze sobą wiele podmiotów (GOPS, GKRPA, PCPR, KPP, PCDNiPPP, Sąd Rodzinny i kuratorzy). W każdej gminie są realizowane różne przedsięwzięcia w zakresie ograniczenia lub udzielenia pomocy ofiarom przemocy domowej. Najczęściej spotykanymi formami pomocy to bezpłatna pomoc prawna, organizowanie wycieczek i wypoczynku dla dzieci z rodzin dotkniętych przemocą domową oraz pomoc materialna i finansowa.
3) Bezpieczeństwo w szkole - analizując materiały nadesłane ze szkół wszystkich szczebli można stwierdzić, że wszystkie szkoły bardzo poważnie podeszły do zagadnień związanych z poprawą bezpieczeństwa w szkole. Wszystkie szkoły spełniające wymogi (200 uczni) zainstalowały monitoring wizyjny ponadto w ZSz w Górze wprowadzono identyfikatory. W każdej szkole są wprowadzone dyżury nauczycielskie i pedagogów. Ponadto szkoły realizują różne programy profilaktyczne związane z bezpieczeństwem i patologiami jak alkoholizm, narkomania i tzw."falą". Zespół Szkół im. gen. S. Kaliskiego w Górze ma opracowany w oparciu o badania i ankiety program "Bezpieczna szkoła". Gimnazjum im.K.K. Baczyńskiego uzyskało w 2008 r. Certyfikat Szkoły Dbającej o Bezpieczeństwo, a w roku 2009 taki certyfikat uzyskała SP Nr 1 w Górze. W programie tym bierze również udział LO im. A. Mickiewicza. Każda ze szkół organizuje spotkania z pedagogami oraz policją i współpracuje z nimi w zakresie różnych programów.
4) Bezpieczeństwo w ruchu drogowym - na szczególną uwagę w zakresie poprawy bezpieczeństwa w ruchu drogowym zasługują działania UMiG Wąsosz na terenie, którego zamontowano w roku ubiegłym 4 tzw."garbów" oraz położono chodnik w ciągu drogi krajowej nr 36 od ul. Rawickiej do m. Podmieście, wyasfaltowano drogi w miejscowości Wiklina i Górka Wąsowska o łącznej długości 1600 m oraz trwają prace projektowe związanych z budową obwodnicy miasta Wąsosza. W miejscowościach Pobiel i Lubiel zostały wykonane parkingi, założono 15 lamp solarowych. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, Oddział Wrocław, Rejon Wołów wykonała remont mostu na rzece Orli w miejscowości Wąsosz, a Powiatowy Zarząd Dróg oprócz bieżących prac remontowych wykonał remont mostu na rzece Orli w miejscowości Pobiel. Władze MiG Góra w celu dyscyplinowania kierowców wynajmowały firmę z ruchomym radarem, który skutecznie ograniczył wyczyny kierowców. W szkołach były prowadzono akcje "Stop! Dziecko na drodze" i "Słońce na drodze". Organizowano egzaminy na kartę rowerową, a dzieci klas młodszych wyposażano w elementy odblaskowe. Zwiększająca się ilość samochodów zapewne skłania do przemyśleń nad działaniami zmierzającymi do zwiększenia płynności ruchu samochodowego jak również zastosowania skutecznych środków w celu ograniczenia prędkości w szczególności w miejscach o dużym natężeniu ruchu pieszych.
5) Bezpieczeństwo w działalności gospodarczej - jak wynika z informacji złożonej przez KPP w Górze nie ma na chwile obecną większego zagrożenia w tym obszarze i zapisane działania w programie "Razem Bezpieczniej" zdają się być wystarczające.
6) Ochrona dziedzictwa narodowego - w minionym roku zostały ukończone prace związane z tworzeniem muzeum. Starosta powołała Radę Programową Muzeum w skład, której wchodzą naukowcy, muzealnicy, przedstawiciele lokalnych samorządów i stowarzyszeń. Przystąpiono również z inicjatywy Wydziału Oświaty Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Górze do tworzenia "Powiatowego programu opieki nad zabytkami".
Wojewódzki Konserwator Zabytków przy współudziale Powiatowej Komisji ds. Ochrony Zabytków dokonał lustracji (kontroli) zabytków. Kontrolą zostały objęte:
a) Pałac w miejscowości Bełcz Wielki,
b) Zespół dworski i pałac w Osetnie
c) Zamek (byłe więzienie) w Górze
Podsumowując należy stwierdzić, że w okresie minionych 3 lat trwania Programu dzięki dużemu zaangażowaniu wielu podmiotów udało się wdrożyć wiele programów stanowiących przesłanki do poprawy szeroko rozumianego bezpieczeństwa. W szkołach zostały zainstalowane monitoringi, dwie szkoły uzyskały certyfikaty Szkoły Dbającej o Bezpieczeństwo, policja uzyskała nowy tabor samochodowy, a przenośny radar i wybudowane tzw. "garby" ograniczyły brawurę kierowców. Powołano Radę Programową Muzeum i Powiatową Grupę Roboczą ds. Ochrony Dóbr Kultury, które mają za zadanie ochronę dziedzictwa narodowego oraz przystąpiono do tworzenia "Powiatowego programu opieki nad zabytkami".Wydział Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego wdrożył w porozumieniu z samorządami gminnymi system wczesnego ostrzegania na bazie terminali "BlackBerry"w system ten została włączona również KPPSP i KPP. Na podstawie złożonych sprawozdań przez poszczególne podmioty uważam, że przyjęte kierunki działań w "Programie" dobrze służą poprawie bezpieczeństwa i należało by je kontynuować w latach przyszłych
Starosta Górowski

Beata Pona