Dziennik Urzędowy Województwa Dolnośląskiego rok 2010 nr 34 poz. 476

Sprawozdanie Starosty Lwóweckiego

z dnia 19 stycznia 2010r.

z prac Komisji Bezpieczeństwa i Porządku w 2009 r

Komisja bezpieczeństwa i Porządku III kadencji działała w Powiecie Lwóweckim od 11 kwietnia 2008 r. na mocy ustawy dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym ( tekst jednolity Dz. U. z 2001 r. Nr 142 poz. 1592 ze zmianami ) Powołana została w celu realizacji zadań Starosty Lwóweckiego określonych w ustawie o samorządzie powiatowym oraz ustawach w zakresie porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli. W roku 2009 Komisja działała na posiedzeniach zwyczajnych, nie było potrzeby zwoływania posiedzeń nadzwyczajnych ponieważ ład i porządek publiczny nie był zagrożony. Każdy z członków Komisji pracuje na stanowisku pracy wykonując obowiązki statutowe a dodatkowo zobowiązany jest do prowadzenia monitoringu zagrożeń, analizowania sytuacji , przekazywania informacji Przewodniczącemu Komisji na posiedzeniach lub w trybie doraźnym z chwilą narastania zagrożenia dla życia, zdrowia i mienia mieszkańców, kryzysu. W 2009 r. Komisja działała w składzie: 1. Artur Zych - Przewodniczący Komisji a zarazem Przewodniczący Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego, Starosta Lwówecki, 2. Stanisław Babik Radny Rady Powiatu Lwóweckiego a zarazem Leśniczy Leśnictwa Stawy w Nadleśnictwie Świeradów, 3. Stanisław Dasiak - Radny Rady Powiatu Lwóweckiego a zarazem specjalista w zakresie opieki społecznej, 4. Robert Miras - Zastępca Komendanta Powiatowego Policji we Lwówku Śląskim, 5. Jarosław Orabczuk - Komendant Komisariatu Policji w Gryfowie Śląskim, 6. Henryk Leśków - wybrany przez Przewodniczącego spośród przedstawicieli organizacji pozarządowych, Prezes Zarządu Powiatowego OSP RP, 7. Bogdan Mościcki - wybrany przez Przewodniczącego Komisji z przedstawicieli administracji samorządowej, 8. Robert Skrzypek - wybrany przez Przewodniczącego Komisji spośród przedstawicieli rad gmin. W pracach Komisji uczestniczy z głosem doradczym pan Maciej Prabucki - Prokurator Prokuratury Okręgowej w Jeleniej Górze a także zapraszani goście: Komendant Powiatowy Policji, Komendant Powiatowy Państwowej Straży Pożarnej, burmistrzowie gmin a także inni specjaliści i rzeczoznawcy zapraszani w zależności od omawianych zagadnień. Skład Komisji i osób współpracujących gwarantuje prawidłową diagnostykę problemów a zarazem jest niezbędny do podejmowania prawidłowych decyzji w zakresie bezpieczeństwa. W 2009 roku Komisja realizowała zadania zgodnie z przyjętym rocznym planem pracy. Do najważniejszych działań Komisji należy: Analiza stanu bezpieczeństwa i porządku publicznego. Udział członków Komisji w przygotowaniu Sesji Rady Powiatu na temat bezpieczeństwa. Monitorowanie bezpieczeństwa zgodnie z obowiązkami statutowymi. Składanie okresowych meldunków Przewodniczącemu Komisji. Składanie meldunków doraźnych z chwilą kiedy nastąpiło zagrożenie bezpieczeństwa oraz kiedy mogą wystąpić skutki zagrożenia bezpieczeństwa i porządku publicznego a także kiedy skutki zagrożenia mogą być skuteczne podjęte tylko przy zastosowaniu nadzwyczajnych środków, we współdziałaniu różnych organów i instytucji oraz specjalistycznych służb i formacji działających pod jednolitym kierownictwem. Realizacja zapisów Powiatowego Programu Zapobiegania Przestępczości oraz Ochrony Bezpieczeństwa Obywateli i porządku Publicznego. Na posiedzeniach Komisja omawiała następujące problemy: Wypadkowość na drogach przebiegających przez Powiat Lwówecki, Problem przestępczości z uwzględnieniem przestępczości wśród nieletnich. Wysypiska śmieci, w tym dzikie wysypiska i segregacja odpadów, Przystosowanie ogródków jordanowskich i placów zabaw dla dzieci do wymogów określonych w przepisach wykonawczych. Stan przygotowań obiektów do wypoczynku dzieci i młodzieży na terenie Powiatu Lwóweckiego. Stan autobusów szkolnych przewożących dzieci i młodzież na wypoczynek letni. Inne ewentualne zagrożenia dla życia, zdrowia i mienia ze szczególnym uwzglednieni8em dzikich kąpielisk w okresie wysokich temperatur. Ponadto Komisja stwierdzała na posiedzeniach, że w minionym roku na terenie Powiatu Lwóweckiego nie wystąpiły zdarzenia zakłóceń porządku publicznego, jak również nie wystąpiły przesłanki do tego typu zdarzeń, niemniej zgłaszane są wnioski w zakresie poprawy stanu bezpieczeństwa, które zostały skierowane są do realizacji przez poszczególne służby i instytucje. Powiatowe służby i inspekcje z zadań w zakresie porządku publicznego i bezpieczeństwa obywateli wywiązywały się właściwie, niemniej należy dokładać wszelkich starań aby stan bezpieczeństwa i poczucie bezpieczeństwa wzrastały. Na podstawie analizy i oceny pracy służb odpowiedzialnych za poprawę stanu bezpieczeństwa i porządku publicznego, ukażą się szczegółowe wytyczne Starosty Lwóweckiego w zakresie opracowania Powiatowego Programu Zapobiegania Przestępczości oraz Ochrony Bezpieczeństwa Obywateli i porządku Publicznego w nowej wersji.
Starosta Lwówecki

Artur Zych