DECYZJA Nr 133/MON
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 24 listopada 2023 r.
w sprawie określenia wartości pieniężnych norm wyżywienia
Na podstawie art. 2 pkt 10 ustawy z dnia 14 grudnia 1995 r. o urzędzie Ministra Obrony Narodowej (Dz. U. z 2022 r. poz. 1438) oraz § 1 pkt 7 lit. b i § 2 pkt 14 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 9 lipca 1996 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Obrony Narodowej (Dz. U. poz. 426 oraz z 2014 r. poz. 933) ustala się, co następuje:
§ 1. Decyzja określa:
1) wartości pieniężne norm wyżywienia żołnierzy;
2) kwoty równoważników pieniężnych przysługujących żołnierzom w zamian za wyżywienie;
3) asortyment środków spożywczych, na które ustala się ceny rozliczeniowe (ewidencyjne) i wysokość tych cen;
4) wartość pieniężną produktów spożywczych przeznaczonych do świadczenia usług żywieniowych siłom zbrojnym Stanów Zjednoczonych Ameryki.
§ 2. Oddziały Gospodarcze stosują wartości pieniężne ustalone dla rejonów zaopatrywania poszczególnych regionalnych baz logistycznych, zwanych dalej „RBLog”, stosownie do miejsca stacjonowania.
§ 3. Wartości pieniężne:
1) zasadniczych norm wyżywienia:
a) żołnierskiej - 010,
b) szkolnej - 020,
c) specjalnej - 030,
d) operacyjnej - 040;
2) dodatkowych norm wyżywienia:
a) ogólnej - 110,
b) chleba - 111,
c) napojów - 160
- odrębnie dla każdej RBLog, ustala się w wysokościach, określonych w załączniku do decyzji.
§ 4. Kwoty równoważników pieniężnych przysługujących żołnierzom w zamian za wyżywienie wynoszą dla:
1) zasadniczych norm wyżywienia:
a) żołnierskiej - 010 - 29,46 zł,
b) szkolnej - 020 - 31,29 zł,
c) specjalnej - 030 - 39,03 zł,
d) operacyjnej - 040 - 42,30 zł;
2) dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 - 11,12 zł.
§ 5. Wartościami pieniężnymi indywidualnych i grupowych paczkowanych norm wyżywienia (racji żywnościowych) są ich ewidencyjne (średnioważone) ceny zakupu.
§ 6. Wartością pieniężną zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 044 i wojennej - 050 jest równowartość normatywu rzeczowego środków spożywczych w niej ujętych, ustalona według cen ich zakupu.
§ 7 . Ustala się ceny rozliczeniowe w złotych za 1 kilogram dla następujących środków spożywczych:
1) chleb trwały w opakowaniu foliowym - 6,93 zł;
2) zupy zagęszczone specjalne - 4,27 zł;
3) konserwy warzywno-mięsne - 13,62 zł;
4) batony zbożowo-owocowe - 50,15 zł;
5) pieczywo chrupkie lekkie żytnie - 5,15 zł;
6) pieczywo chrupkie wafle pełnoziarniste ryżowe - 4,55 zł.
§ 8. Wartość pieniężna produktów spożywczych przeznaczonych do świadczenia usług żywieniowych siłom zbrojnym Stanów Zjednoczonych Ameryki zgodnie z pkt III ppkt 2 lit. (a) aneksu B (Wsparcie dla obecności sił zbrojnych USA) umowy między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Stanów Zjednoczonych Ameryki o wzmocnionej współpracy obronnej, podpisanej w Warszawie dnia 15 sierpnia 2020 r. (Dz. U. poz. 2153), w uzgodnionych obiektach i terenach określonych w Aneksie A (Uzgodnione obiekty i tereny) do tej umowy, nie może przekroczyć 200% dziennej wartości pieniężnej normy określonej w § 4 pkt 1 lit. d.
§ 9. Odpowiedzialnym za wykonanie decyzji jest Szef Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych.
§ 10. Traci moc decyzja Nr 73/MON Ministra Obrony Narodowej z dnia 14 lipca 2023 r. w sprawie określenia wartości pieniężnych norm wyżywienia (Dz. Urz. Min. Obr. Nar. poz. 85).
§ 11. Decyzja wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z mocą od dnia 1 sierpnia 2023 r.
Minister Obrony Narodowej: z up. M. Wiśniewski
Załącznik do decyzji Nr 133/MON Ministra Obrony Narodowej
z dnia 24 listopada 2023 r. (poz. 158)
WARTOŚCI PIENIĘŻNE NORM WYŻYWIENIA (W ZŁOTYCH)
Lp. | Wyszczególnienie | Zasadnicze normy wyżywienia | Dodatkowe normy wyżywienia | |||||
żołnierska | szkolna | specjalna | operacyjna | ogólna | chleba | napojów | ||
1. | 1 RBLog Wałcz | 27,79 | 29,59 | 37,79 | 41,32 | 11,32 | 4,85 | 3,11 |
2. | 2 RBLog Warszawa | 28,92 | 30,78 | 38,92 | 41,92 | 10,94 | 4,85 | 2,94 |
3. | 3 RBLog Kraków | 28,92 | 30,80 | 38,70 | 42,11 | 11,03 | 4,85 | 3,06 |
4. | 4 RBLog Wrocław | 32,24 | 34,08 | 40,94 | 43,99 | 11,20 | 4,85 | 2,85 |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00