Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2014-05-30
Wersja aktualna od 2014-05-30
obowiązujący
OBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 22 maja 2014 r.
w sprawie wykazu jednostek certyfikujących, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami akredytacji
Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 oraz z 2011 r. Nr 92, poz. 528), w związku z decyzją Ministra Obrony Narodowej Nr 28/SS z dnia 02 kwietnia 2014 r. w sprawie zmiany decyzji (nie ogł.), ogłaszam:
1) wykaz jednostek certyfikujących, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 1;
2) zmieniony zakres akredytacji OiB Pracowni Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 21).
z upoważnienia
Ministra Obrony Narodowej:
Sekretarz Stanu: Cz. Mroczek
|
1) Niniejszy zakres akredytacji był poprzedzony zakresem akredytacji OiB ogłoszonym obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 11 grudnia 2013 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa państwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami akredytacji (Dz. Urz. Min. Obr. Nar. poz. 337).
Załączniki do obwieszczenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 22 maja 2014 r. (poz. 171)
Załącznik Nr 1
WYKAZ
jednostek certyfikujących, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB
Lp. | Nazwa jednostki certyfikującej | Zakres udzielonej akredytacji OiB |
1. | Pracownia Certyfikacji Wyrobów | Określa |
Załącznik Nr 2
ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 23/MON/2011
Wydanie 4
PRACOWNIA CERTYFIKACJI WYROBÓW
WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO
SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ
ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa
Numer grupy wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | System** certyfikacji | Program** certyfikacji | Numer normy lub dokumentu normatywnego | Tytuł normy lub dokumentu normatywnego |
Grupa 15 | Indywidualne i grupowe racje żywnościowe | 5 | OiB | NO-89-A204 | Grupowa racja żywnościowa „PS-ląd” |
5 | OiB | NO-89-A205 | Grupowa racja żywnościowa „PS-m” | ||
5 | OiB | WDTT-04/Żywn. | Grupowa racja żywnościowa „PS” | ||
5 | OiB | NO-89-A206 | Indywidualna racja żywnościowa „S” | ||
5 | OiB | WDTT-01/Żywn. | Indywidualna racja żywnościowa „S-RG” | ||
5 | OiB | WDTT-02/Żywn. | Indywidualna racja żywnościowa „S-RS” | ||
5 | OiB | WDTT-03/Żywn. | Indywidualna racja żywnościowa „SR” | ||
Konserwy mięsne | 5 | OiB | NO-89-A201 | Konserwy mięsne sterylizowane | |
5 | OiB | WDTT-04/Żywn. Załącznik nr 2 | Grupowa racja żywnościowa „PS”, Wymagania dotyczące konserw mięsnych | ||
Konserwy warzywno-mięsne | 5 | OiB | NO-89-A202 | Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane | |
5 | OiB | ST-01/2013 | Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane porcjowe | ||
| 5 | OiB | ST-02/2013 | Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane typu makaron lub ziemniaki z dodatkami | |
Konserwy drobiowe | 5 | OiB | NO-89-A203 | Konserwy drobiowe sterylizowane | |
Konserwy mięsno-tłuszczowe | 5 | OiB | PN-V-74017 | Konserwy mięsno-tłuszczowe sterylizowane, specjalne | |
Zupy zagęszczone | 5 | OiB | PN-V-74015 | Zupy zagęszczone, specjalne |
Uwaga:
* – grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).
** – wg PKN-ISO/IEC Guide 67 Ocena zgodności. Podstawy certyfikacji wyrobu.