OBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 26 lutego 2013 r.
w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji dotyczącej obronności i bezpieczeństwa państwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami akredytacji
Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 oraz z 2011 r. Nr 92, poz. 528), w związku z decyzjami Ministra Obrony Narodowej Nr 130/PUM z dnia 15 listopada 2012 r., Nr 131/PUM z dnia 15 listopada 2012 r. oraz Nr 132/PUM z dnia 15 listopada 2012 r. w sprawie zmiany decyzji (nie ogł.), ogłaszam:
1) wykaz jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 1;
2) zmieniony zakres akredytacji OiB Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 21);
3) wykaz jednostek certyfikujących, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 3;
4) zmieniony zakres akredytacji OiB Pracowni Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 41};
5) zmieniony zakres akredytacji OiB Pracowni Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Mundurowej, stanowiący załącznik Nr 52).
z upoważnienia
Ministra Obrony Narodowej:
Podsekretarz Stanu
do Spraw Uzbrojenia i Modernizacji: W. Skrzypczak
|
1) Niniejszy zakres akredytacji był poprzedzony zakresem akredytacji OiB ogłoszonym obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 7 listopada 2011 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami udzielonej akredytacji oraz wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB wraz ze zmienionymi zakresami akredytacji (Dz. Urz. MON Nr 22, poz. 331).
2) Niniejszy zakres akredytacji był poprzedzony zakresem akredytacji OiB ogłoszonym obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 18 maja 2012 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami udzielonej akredytacji oraz wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB wraz ze zmienionymi zakresami akredytacji (Dz. Urz. MON poz. 182).
Załączniki do obwieszczenia
Ministra Obrony Narodowej
z dnia 26 lutego 2013 r. (poz. 53)
Załącznik Nr 1
Wykaz jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB
Lp. | Nazwa jednostki badawczej | Zakres udzielonej akredytacji OiB |
1. | Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej | Określa załącznik Nr 2 |
Załącznik Nr 2
ZAKRES AKREDYTACJI OiB Nr 24/MON/2012
Wydanie 2
LABORATORIUM BADAŃ ŻYWNOŚCI
WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO
SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ
ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
Grupa 15 | Konserwy specjalne mięsne | Ocena organoleptyczna opakowań. | PN-A-82056:1985 p. 2.1 |
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy. | PN-A-82056:1985 p. 2.2 | ||
Masa netto. Metoda wagowa. | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 | ||
|
| Zakres roboczy: 10g - 3000g |
|
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa. | PN-A-82056:1985p. 2.3.7 | ||
|
| Zakres roboczy: 10g - 2000g |
|
Zawartość tłuszczu wolnego. | PN-ISO 1444:2000 | ||
|
| Metoda ekstrakcyjno-wagowa. |
|
|
| Zakres roboczy: 2% - 50% |
|
Zawartość soli kuchennej. | PN-A-82112:1973 | ||
|
| Metoda Mohra. | PN-A-82112:1973/Az1:2002 |
|
| Zakres roboczy: 1% - 3% |
|
Szczelność. Metoda jakościowa | PN-A-82055-4:1997 p. 2.4.1 | ||
|
| (suszarkowo-próżniowa). | PN-A-82055-4:1997/Az1:2002 |
Zawartość wody. | PN-ISO 1442:2000 | ||
|
| Metoda suszarkowo-wagowa. |
|
|
| Zakres roboczy: 30% - 75% |
|
Zawartość azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla. | PN-A-04018:1975 | ||
|
| Zakres roboczy: 1% - 3% |
|
Zawartość chlorków. | PN-ISO 1841-2:2002 | ||
|
| Metoda potencjometryczna. |
|
|
| Zakres roboczy: 1% - 3% |
|
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu. Metoda wagowa. | PN-A-82056:1985 p. 2.3.8 | ||
|
| Zakres roboczy: 10g - 500g |
|
Konserwy specjalne warzywno-mięsne | Ocena organoleptyczna opakowań. | PN-A-82056:1985 p. 2.1 | |
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy. | PN-A-82056:1985 p. 2.2 | ||
Masa netto. Metoda wagowa. | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 | ||
|
| Zakres roboczy: 10g - 3000g |
|
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa. | PN-A-82056:1985p. 2.3.7 | ||
|
| Zakres roboczy: 10g - 2000g |
|
LBŻ WOBWSŻ
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
|
| Zawartość tłuszczu wolnego. | PN-ISO 1444:2000 |
|
| Metoda ekstrakcyjno-wagowa. |
|
|
| Zakres roboczy: 2% - 50% |
|
Zawartość soli kuchennej. | PN-A-82112:1973 | ||
|
| Metoda Mohra. | PN-A-82112:1973/Az1:2002 |
|
| Zakres roboczy: 1% - 3% |
|
Szczelność. Metoda jakościowa | PN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2 | ||
|
| (suszarkowo-próżniowa). |
|
Konserwy specjalne drobiowe | Ocena organoleptyczna opakowań. | PN-A-82056:1985 p. 2.1 | |
Ocena organoleptyczna zawartości konserwy. | PN-A-82056:1985 p. 2.2 | ||
Masa netto. Metoda wagowa. | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 | ||
|
| Zakres roboczy: 10g - 3000g |
|
Części stałe, płynne i wytopiony tłuszcz. Metoda wagowa. | PN-A-82056:1985 p. 2.3.7 | ||
|
| Zakres roboczy: 10g - 2000g |
|
Zawartość tłuszczu wolnego. | PN-ISO 1444:2000 | ||
|
| Metoda ekstrakcyjno-wagowa. |
|
|
| Zakres roboczy: 2% - 50% |
|
Zawartość soli kuchennej. | PN-A-82112:1973 | ||
|
| Metoda Mohra. | PN-A-82112:1973/Az1:2002 |
|
| Zakres roboczy: 1% - 3% |
|
Szczelność. Metoda jakościowa | PN-A-82055-4:1997 p. 2.4.1 | ||
|
| (suszarkowo-próżniowa). | PN-A-82055-4:1997/Az1:2002 |
Zawartość galarety i wytopiony tłuszcz. | PN-A-82056:1985 p. 2.3.8 | ||
|
| Metoda wagowa. |
|
|
| Zakres roboczy: 10g - 500g |
|
Zawartość wody. | PN-ISO 1442:2000 | ||
|
| Metoda suszarkowo-wagowa. |
|
|
| Zakres roboczy: 30% - 75% |
|
Zawartość azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla. | PN-A-04018:1975 PN-A-04018:1975/Az3:2002 | ||
|
| Zakres roboczy: 1% - 3% |
|
Zawartość chlorków. | PN-ISO 1841-2:2002 | ||
|
| Metoda potencjometryczna. |
|
|
| Zakres roboczy: 1% - 3% |
|
Konserwy specjalne warzywne | Szczelność. Metoda jakościowa (suszarkowo-próżniowa). | PN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2 | |
| Ocena organoleptyczna opakowań. | PN-V-74016:2001 p. 4.1 | |
| Ocena organoleptyczna zawartości konserwy. | PN-V-74016:2001 p. 4.2 | |
Indywidualne i grupowe racje żywnościowe | Ocena organoleptyczna racji żywnościowych i produktów wchodzących w skład racji. | PB-01 wersja 7 z dnia 17.01.2012 |
Uwaga:
* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).
Załącznik Nr 3
Wykaz jednostek certyfikujących, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji OiB
Lp. | Nazwa jednostki certyfikującej | Zakres udzielonej akredytacji OiB |
1. | Pracownia Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej | Określa |
2. | Pracownia Certyfikacji Wyrobów Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Mundurowej | Określa |
Załącznik Nr 4
ZAKRES AKREDYTACJI OiB Nr 23/MON/2012
Wydanie 2
PRACOWNIA CERTYFIKACJI WYROBÓW
WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO
SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ
ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa
Numer grupy wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | System** certyfikacji | Program** certyfikacji | Numer normy lub dokumentu normatywnego | Tytuł normy lub dokumentu normatywnego | Nr JB |
Grupa 15 | Indywidualne i grupowe racje żywnościowe | 5 | OiB | NO-89-A204 | Grupowa racja żywnościowa „PS-ląd” | 1 |
| 5 | OiB | NO-89-A205 | Grupowa racja żywnościowa „PS-m” | 1 | |
|
| 5 | OiB | NO-89-A206 | Indywidualna racja żywnościowa „S” | 1 |
|
| 5 | OiB | WDTT 1/Żywn. | Indywidualna polowa paczkowana norma wyżywienia „SRG” | 1 |
|
| 5 | OiB | WDTT 3/Żywn. | Indywidualna racja żywnościowa „SR” | 1 |
| Konserwy specjalne mięsne | 5 | OiB | NO-89-A201 | Konserwy mięsne sterylizowane | 1, 2, 3, 4 |
| Konserwy specjalne warzywno-mięsne | 5 | OiB | NO-89-A202 | Konserwy warzywno-mięsne sterylizowane | 1, 2, 3, 4 |
| Konserwy specjalne drobiowe | 5 | OiB | NO-89-A203 | Konserwy drobiowe sterylizowane | 1, 2, 3, 4 |
| Konserwy specjalne mięsno-tłuszczowe | 5 | OiB | PN-V-74017 | Konserwy mięsno-tłuszczowe sterylizowane, specjalne | 1, 2, 3, 4 |
| Zupy zagęszczone | 5 | OiB | PN-V-74015 | Zupy zagęszczone, specjalne | 1, 2, 3, 4 |
PCW WOBWSŻ
Wykaz jednostek badawczych, z którymi współpracuje jednostka certyfikująca wyroby:
Nr JB | Nazwa jednostki badawczej i macierzystej | Adres jednostki badawczej | Nr certyfikatu akredytacji | |
OiB | PCA | |||
1 | Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej | ul. Marsa 112, | 24/MON/2011 | AB076 |
2 | Laboratorium Chemiczne Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S. A. | ul. Kłobucka 23 A, |
| AB084 |
3 | J.S. HamiltonPoland LTD Sp. z o.o. | ul. Indyjska 13, |
| AB079 |
4 | Laboratorium Badawcze JARS Sp. z o.o. | Łajski ul. Kościelna 2a, | 4/MON/2012 | AB 1095 |
Uwaga:
* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).
** - wg PKN-ISO/IEC Guide 67 Ocena zgodności. Podstawy certyfikacji wyrobu.
Załącznik Nr 5
ZAKRES AKREDYTACJI OiB Nr 33/MON/2011
Wydanie 2
PRACOWNIA CERTYFIKACJI WYROBÓW
WOJSKOWEGO OŚRODKA BADAWCZO-WDROŻENIOWEGO
SŁUŻBY MUNDUROWEJ
90-613 Łódź, ul. Gdańska 89
Numer grupy wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Sys- | Prog- | Numer normy lub dokumentu normatywnego | Tytuł normy lub dokumentu normatywnego | Nr JB |
Grupa 14 | Przedmioty zaopatrzenia mundurowego: tkaniny na mundury polowe i ćwiczebne. | 1a | PC03 | PWT 01-03: 2006 | Przedmioty zaopatrzenia mundurowego. Tkaniny bawełniane i bawełnopodobne. Tkaniny na umundurowanie polowe i ubiory specjalne. | 1, |
|
| WDTT | Bluza polowa wzór 2010. | |||
|
| 123UP/MON | Spodnie polowe wzór 2010. | |||
|
| 123UL/MON | Bluza polowa letnia wzór 2010. Spodnie polowe letnie wzór 2010. | |||
|
| 123UT/MON | Bluza polowa tropikalna w kamuflażu pustynnym wzór 2010. | |||
|
|
| Spodnie polowe tropikalne w kamuflażu pustynnym wzór 2010. | |||
|
| 123SP/MON | Bluza polowa specjalna wzór 2010. Spodnie polowe specjalne wzór 2010. | |||
|
| WDTT 132/MON 132L/MON | Mundur ćwiczebny Marynarki Wojennej wzór 2010. Mundur ćwiczebny letni Marynarki Wojennej wzór 2010. | |||
| Przedmioty zaopatrzenia mundurowego: tkaniny na kombinezony czołgisty, kurtki zimowe czołgisty, kombinezony pilota. | 1a | PC03 | WDTT 633/MON | Kurtka zimowa czołgisty wzór 2010. | |
WDTT 634/MON | Kombinezon czołgisty wzór 2010. | |||||
WDTT | Kombinezon pilota wzór 2010. Kombinezon pilota tropikalny wzór 2010. | |||||
| Przedmioty zaopatrzenia mundurowego: tkaniny na mundury galowe, wyjściowe i służbowe, bluzy olimpijki. | 1a | PC03 | PWT 02-01:1998 | Przedmioty zaopatrzenia mundurowego. Tkaniny wełniane i wełnopodobne. Tkaniny na umundurowanie wyjściowe dla kadry. |
PCW WOBWSM
Numer grupy wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Sys- | Prog- | Numer normy lub dokumentu normatywnego | Tytuł normy lub dokumentu normatywnego | Nr JB |
| Przedmioty zaopatrzenia mundurowego: tkaniny koszulowe na koszulo-bluzy polowe i wyjściowe, koszule wyjściowe i ćwiczebne. | 1a | PC03 | PWT 01-02:2006 | Przedmioty zaopatrzenia mundurowego. Tkaniny bawełniane i bawełnopodobne. Tkaniny koszulowe. | 1, |
PWT 01-03:2006 | Przedmioty zaopatrzenia mundurowego. Tkaniny bawełniane i bawełnopodobne. Tkaniny na umundurowanie polowe i ubiory specjalne. | |||||
| Przedmioty zaopatrzenia mundurowego: Tkaniny namiotowe (NS oraz N-6). | 1a | PC03 | WT 2002.02.18 | Tkanina namiotowa BET 402/145 WDP+PGL+OGN. | |
WT 2002.02.18 | Tkanina namiotowa BET 422/160 PGL+OGN. | |||||
WT 2009.02.13 | Tkanina namiotowa BET 445/150. | |||||
WT 2009.02.13 | Tkanina namiotowa BET 448/160. | |||||
| Przedmioty zaopatrzenia mundurowego: skóry na trzewiki letnie i trzewiki zimowe. | 1a | PC03 | PWT 04-01:1998 | Przedmioty zaopatrzenia mundurowego. Skóry na wierzchy i podszewki obuwia. Skóry na obuwie polowe. | 2, |
WDTT 933/MON | Trzewiki zimowe. | |||||
| Przedmioty zaopatrzenia mundurowego: mundury polowe. | 1a | PC03 | WDTT 123UP/MON | Bluza polowa wzór 2010. Spodnie polowe wzór 2010. | 7 |
WDTT 123UL/MON | Bluza polowa letnia wzór 2010. Spodnie polowe letnie wzór 2010. | |||||
WDTT 123UT/MON | Bluza polowa tropikalna w kamuflażu pustynnym wzór 2010. Spodnie polowe tropikalne w kamuflażu pustynnym wzór 2010. | |||||
WDTT 123SP/MON | Bluza polowa specjalna wzór 2010. Spodnie polowe specjalne wzór 2010. | |||||
WDTT 132/MON | Mundur ćwiczebny Marynarki Wojennej wzór 2010. | |||||
WDTT 132L/MON | Mundur ćwiczebny letni Marynarki Wojennej wzór 2010. | |||||
WDTT 606B/MON | Kombinezon pilota wzór 2010. | |||||
WDTT 606T/MON | Kombinezon pilota tropikalny wzór 2010. |
PCW WOBWSM
Numer grupy wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Sys- | Prog-ram** certy- | Numer normy lub dokumentu normatywnego | Tytuł normy lub dokumentu normatywnego | Nr JB |
| Przedmioty zaopatrzenia mundurowego: ubrania ochronne. | 1a | PC03 | WDTT 128/MON | Kurtka ubrania ochronnego. Ocieplacz pod kurtkę ubrania ochronnego. Spodnie ubrania ochronnego. | 7 |
WDTT 128MW/MON | Ubranie ochronne Marynarki Wojennej. | |||||
| Przedmioty zaopatrzenia mundurowego: kombinezon czołgisty, kurtka zimowa czołgisty. | 1a | PC03 | WDTT 634/MON | Kombinezon czołgisty wzór 2010. | |
WDTT 633/MON | Kurtka zimowa czołgisty wzór 2010. | |||||
| Przedmioty zaopatrzenia mundurowego: trzewiki letnie, trzewiki zimowe. | 1a | PC03 | WDTT 920PZ/MON | Trzewiki ćwiczebne tropikalne wzór 2010. | 2 |
WDTT 937/MON | Trzewiki górskie. | |||||
WDTT 921 A/MON | Trzewiki pilota letnie wzór 2010. | |||||
WDTT 922A/MON | Trzewiki pilota zimowe wzór 2010. | |||||
WDTT 926/MON | Trzewiki letnie. | |||||
WDTT 933/MON | Trzewiki zimowe. | |||||
| Przedmioty zaopatrzenia mundurowego: Zasobniki piechoty górskiej | 1a | PC03 | WDTT 987/MON | Zasobniki piechoty górskiej. | 7 |
WDTT 987P/MON | Zasobnik piechoty górskiej w kamuflażu pustynnym. |
PCW WOBWSM
Wykaz jednostek badawczych, z którymi współpracuje jednostka certyfikująca wyroby:
Numer grupy wyrobów* | Nazwa jednostki badawczej i macierzystej | Adres jednostki badawczej | Nr certyfikatu akredytacji | |
OiB | PCA | |||
1. | Laboratorium Badawcze Instytutu Włókiennictwa | 92-520 Łódź, | - | AB 029 |
2. | Laboratorium Garbarstwa, Laboratorium Obuwia Instytutu Przemysłu Skórzanego | 91-462 Łódź, | - | AB 033 |
3. | Laboratorium Badań Produktów, Procesów i Środowiska Instytutu Przemysłu Skórzanego | 95-100 Zgierz, | - | AB 062 |
4. | Laboratorium Badań Chemicznych i Analiz Instytutu Włókiennictwa | 92-103 Łódź, | - | AB 077 |
5. | Laboratorium Badań Metrologicznych Instytutu Technologii Bezpieczeństwa MORATEX | 90-965 Łódź, | 30/MON/2011 | AB 154 |
6. | Laboratorium Badań Surowców i Wyrobów Włókienniczych Instytutu Włókiennictwa. | 92-103 Łódź, |
| AB 164 |
7. | Laboratorium Badań Wyrobów Włókienniczych i Skórzanych Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Mundurowej | 90-613 Łódź, | 32/MON/2011 | AB 198 |
Uwaga:
* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).
** - wg PKN-ISO/IEC Guide 67 Ocena zgodności. Podstawy certyfikacji wyrobu.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00