OBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 7 grudnia 2012 r.
w sprawie wykazu jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz z zakresami udzielonej akredytacji
Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z 2010 r. Nr 182, poz. 1228 oraz z 2011 r. Nr 92, poz. 528), w związku z decyzją Ministra Obrony Narodowej Nr 88 z dnia 9 sierpnia 2012 r. w sprawie udzielenia akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (nie ogł.), ogłaszam:
1) wykaz jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji OiB, stanowiący załącznik Nr 1;
2) zakres akredytacji OiB Laboratorium Badawczego JARS Sp. z o.o., stanowiący załącznik Nr 2.
z upoważnienia
Ministra Obrony Narodowej:
Podsekretarz Stanu
do Spraw Uzbrojenia i Modernizacji: W. Skrzypczak
Załączniki do obwieszczenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 7 grudnia 2012 r. (poz. 445)
Załącznik Nr 1
WYKAZ
jednostek badawczych, którym udzielono akredytacji OiB
Lp. | Nazwa jednostki badawczej | Zakres udzielonej akredytacji OiB |
1. | Laboratorium Badawcze JARS Sp. z o.o. | Określa |
Załącznik Nr 2
ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 4/MON/2012
Wydanie 1
LABORATORIUM BADAWCZE
JARS Sp. z o.o.
Łajski, ul. Kościelna 2a, 05-119 Legionowo
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu | Badane charakterystyki wyrobu | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
Grupa 15 | Indywidualne | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO |
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM wyd. 1 z dnia 31.03.2010 | ||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM wyd. 1 z dnia 15.11.2010 | ||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM wyd. 3 z dnia 31.05.2010 | ||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||
Liczba bakterii z grupy coli Metoda płytkowa | PN-ISO 4832:2007 | ||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | ||
Liczba drożdży i pleśni Metoda płytkowa | PN-ISO 21527-1:2009 | ||
Obecność drożdży i pleśni w określonej masie/objętości próbki | PB-98/LM wyd. 1 z dnia 15.11.2010 | ||
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6579:2003 | ||
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM wyd. 2 z dnia 27.06.2011 | ||
Badania organoleptyczne racji żywnościowych i produktów wchodzących w skład racji | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 |
LB JARS Sp. z o.o.
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
|
| Wartość odżywcza - białko - tłuszcz - kwasy tłuszczowe - błonnik - cukry ogółem - sód / sól - węglowodany ogółem - węglowodany przyswajalne - wartość kaloryczna - wartość energetyczna Z obliczeń | PB-64/LF wyd. 1 z dnia 17.03.2010 |
Konserwy specjalne mięsne | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO | |
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM wyd. 1 z dnia 31.03.2010 | ||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM wyd. 1 z dnia 15.11.2010 | ||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM wyd. 3 z dnia 31.05.2010 | ||
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-76/LM wyd. 1 z dnia 31.03.2010 | ||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | ||
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6579:2003 PB-12/LM wyd. 2 z dnia 31.05.2010 | ||
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM wyd. 2 z dnia 27.06.2011 | ||
Próba termostatowa | PB-178/LM wyd. 1 z dnia 09.01.2012 | ||
Badania organoleptyczne opakowań | PB-196/LF wyd. 1 z dnia 02.02.2012 | ||
Badania organoleptyczne zawartości konserwy | PB-196/LF wyd. 1 z dnia 02.02.2012 | ||
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego. | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda punktowa | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda skalowania | PB-48/LF wyd. 1 z dnia 15.07.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda parzysta | PB-106/LF wyd. 1 z dnia 7.03.2011 | ||
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowa | PB-107/LF wyd. 1 z dnia 07.03.2011 | ||
Masa netto Metoda wagowa | PB-78/LF wyd. 1 z dnia 20.07.2010 |
LB JARS Sp. z o.o.
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu | Badane charakterystyki wyrobu | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
|
| Zanieczyszczenia mechaniczne Metoda wagowa | PB-70/LF wyd. 2 z dnia 22.02.2012 |
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu Metoda wagowa | PB-74/LF wyd. 1 z dnia 08.08.2010 | ||
Zawartość tłuszczu wolnego Metoda wagowa Zakres: (0,30 ÷ 70) % | PN-ISO 1444:2000 | ||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowa Mohra Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-17/LF wyd. 2 z dnia 10.03.2010 | ||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowania potencjometrycznego Zakres: (0,10 ÷10)% | PB-24/LF wyd. 1 z dnia 30.05.2011 | ||
Zawartość wody Metoda wagowa Zakres: (0,10 ÷ 80)% | PN-ISO 1442:2000 | ||
Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka Metoda miareczkowa Zakres elastyczny | PB-14/LF wyd. 4 z dnia 24.04.2012 | ||
Zawartość skrobi Metoda miareczkowa Luffa-Schoorla Zakres: (0,50 ÷ 20) % | PB-54/LF wyd. 1 z dnia 10.03.2011 | ||
Badanie szczelności Metoda suszarkowo-próżniowa | PB-55/LF wyd. 2 z dnia 22.02.2011 | ||
Konserwy specjalne warzywno-mięsne | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO 4833:2004+Apl:2005 | |
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM wyd. 1 z dnia 31.03.2010 | ||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM wyd. 1 z dnia 15.11.2010 | ||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM wyd. 3 z dnia 31.05.2010 | ||
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-76/LM wyd. 1 z dnia 31.03.2010 | ||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | ||
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6579:2003 | ||
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM wyd. 2 z dnia 27.06.2011 | ||
Próba termostatowa | PB-178/LM wyd. 1 z dnia 09.01.2012 | ||
Badania organoleptyczne opakowań | PB-196/LF wyd. 1 z dnia 02.02.2012 | ||
Badania organoleptyczne zawartości konserwy | PB-196/LF wyd. 1 z dnia 02.02.2012 | ||
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego. | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 |
LB JARS Sp. z o.o.
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu | Badane charakterystyki wyrobu | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
|
| Ocena sensoryczna - metoda punktowa | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 |
Ocena sensoryczna - metoda skalowania | PB-48/LF wyd. 1 z dnia 15.07.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda parzysta | PB-106/LF wyd. 1 z dnia 7.03.2011 | ||
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowa | PB-107/LF wyd. 1 z dnia 7.03.2011 | ||
Masa netto Metoda wagowa | PB-78/LF wyd. 1 z dnia 20.07.2010 | ||
Zanieczyszczenia mechaniczne Metoda wagowa | PB-70/LF wyd. 2 z dnia 22.02.2012 | ||
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu Metoda wagowa | PB-74/LF wyd. 1 z dnia 08.08.2010 | ||
Zawartość składników mięsnych w stosunku do deklarowanej masy netto konserwy Metoda wagowa | PB-74/LF wyd. 1 z dnia 08.08.2010 | ||
Zawartość tłuszczu wolnego Metoda wagowa Zakres: (0,30 ÷ 70) % | PN-ISO 1444:2000 | ||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowa Mohra Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-17/LF wyd. 2 z dnia 10.03.2010 | ||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowania potencjometrycznego Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-24/LF wyd. 1 z dnia 30.05.2011 | ||
Zawartość wody Metoda wagowa Zakres: (0,10 ÷ 80)% | PN-ISO 1442:2000 | ||
Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka Metoda miareczkowa Zakres elastyczny | PB-14/LF wyd. 4 z dnia 24.04.2012 | ||
Zawartość skrobi Metoda miareczkowa Luffa-Schoorla Zakres: (0,50 ÷ 20) % | PB-54/LF wyd. 1 z dnia 10.03.2011 | ||
Badanie szczelności Metoda suszarkowo-próżniowa | PB-55/LF wyd. 2 z dnia 22.02.2011 | ||
Konserwy specjalne drobiowe | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO 4833:2004+Apl:2005 | |
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM wyd. 1 z dnia 31.03.2010 | ||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM wyd. 1 z dnia 15.11.2010 | ||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM wyd. 3 z dnia 31.05.2010 | ||
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-76/LM wyd. 1 z dnia 31.03.2010 | ||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 |
LB JARS Sp. z o.o.
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu | Badane charakterystyki wyrobu | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
|
| Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6579:2003 |
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM wyd. 2 z dn. 27.06.2011 | ||
Próba termostatowa | PB-178/LM wyd. 1 z dnia 09.01.2012 | ||
Badania organoleptyczne opakowań | PB-196/LF wyd. 1 z dnia 02.02.2012 | ||
Badania organoleptyczne zawartości konserwy | PB-196/LF wyd. 1 z dnia 02.02.2012 | ||
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego. | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda punktowa | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda skalowania | PB-48/LF wyd. 1 z dnia 15.07.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda parzysta | PB-106/LF wyd. 1 z dnia 7.03.2011 | ||
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowa | PB-107/LF wyd. 1 z dnia 7.03.2011 | ||
Masa netto Metoda wagowa | PB-78/LF wyd. 1 z dnia 20.07.2010 | ||
Zanieczyszczenia mechaniczne Metoda wagowa | PB-70/LF wyd. 2 z dnia 22.02.2012 | ||
Zawartość galarety i wytopionego tłuszczu Metoda wagowa | PB-74/LF wyd. 1 z dnia 08.08.2010 | ||
Zawartość tłuszczu wolnego Metoda wagowa Zakres: (0,30 ÷ 70) % | PN-ISO 1444:2000 | ||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowa Mohra Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-17/LF wyd. 2 z dnia 10.03.2010 | ||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowania potencjometrycznego Zakres: (0,10 ÷ 10)% | PB-24/LF wyd. 1 z dnia 30.05.2011 | ||
Zawartość wody Metoda wagowa Zakres: (0,10 ÷ 80)% | PN-ISO 1442:2000 | ||
Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka Metoda miareczkowa Zakres elastyczny | PB-14/LF wyd. 4 z dnia 24.04.2012 | ||
Zawartość skrobi Metoda miareczkowa Luffa-Schoorla Zakres: (0,50 ÷ 20) % | PB-54/LF wyd. 1 z dnia 10.03.2011 | ||
Badanie szczelności Metoda suszarkowo-próżniowa | PB-55/LF wyd. 2 z dnia 22.02.2011 | ||
Konserwy specjalne mięsno-tłuszczowe | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO 4833:2004+Apl:2005 | |
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM wyd. 1 z dnia 31.03.2010 | ||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM wyd. 1 z dnia 15.11.2010 |
LB JARS Sp. z o.o.
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu | Badane charakterystyki wyrobu | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
|
| Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM wyd. 3 z dnia 31.05.2010 |
Liczba bakterii termofilnych oraz bakterii termofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-76/LM wyd. 1 z dnia 31.03.2010 | ||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | ||
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6579:2003 | ||
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM wyd. 2 z dnia 27.06.2011 | ||
Próba termostatowa | PB-178/LM wyd. 1 z dnia 09.01.2012 | ||
Badania organoleptyczne opakowań | PB-196/LF wyd. 1 z dnia 02.02.2012 | ||
Badania organoleptyczne zawartości konserwy | PB-196/LF wyd. 1 z dnia 02.02.2012 | ||
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego. | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda punktowa | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda skalowania | PB-48/LF wyd. 1 z dnia 15.07.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda parzysta | PB-106/LF wyd. 1 z dnia 7.03.2011 | ||
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowa | PB-107/LF wyd. 1 z dnia 7.03.2011 | ||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowa Mohra Zakres: (0,10 ÷10) % | PB-17/LF wyd. 2 z dnia 10.03.2010 | ||
Zawartość soli kuchennej Metoda miareczkowania potencjometrycznego Zakres: (0,10 ÷ 10) % | PB-24/LF wyd. 1 z dnia 30.05.2011 | ||
Kwasowość tłuszczu Metoda miareczkowa Zakres: (0,10 ÷ 40)% | PB-20/LF wyd. 3 z dnia 28.02.2011 | ||
Liczba kwasowa Metoda miareczkowa Zakres: (0,10 ÷ 90) mg KOH/g | PB-20/LF wyd. 3 z dnia 28.02.2011 | ||
Liczba nadtlenkowa Metoda miareczkowa Zakres: (0,10 ÷ 30) mg/kg | PB-72/LF wyd. 1 z dnia 24.03.2010 | ||
Zawartość tłuszczu wolnego Metoda wagowa Zakres: (0,30 ÷ 70) % | PN-ISO 1444:2000 | ||
Badanie szczelności Metoda suszarkowo-próżniowa | PB-55/LF wyd. 2 z dnia 22.02.2011 |
LB JARS Sp. z o.o.
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu | Badane charakterystyki wyrobu | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
| Zupy | Liczba bakterii tlenowych mezofilnych Metoda płytkowa | PN-EN ISO 4833:2004+Apl:2005 |
Liczba bakterii tlenowych mezofilnych przetrwalnikujących Metoda płytkowa | PB-77/LM wyd. 1 z dnia 31.03.2010 | ||
Obecność bakterii tlenowych mezofilnych w określonej masie/objętości próbki | PB-96/LM wyd. 1 z dnia 15.11.2010 | ||
Obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących redukujących siarczany (IV) w określonej masie/objętości próbki | PB-13/LM wyd. 3 z dnia 31.05.2010 | ||
Obecność bakterii z grupy coli w określonej masie/objętości próbki | PN-ISO 4831:2007 | ||
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | ||
Obecność Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PN-EN ISO 6579:2003 | ||
Obecność specyficznego DNA Salmonella spp. w określonej masie/objętości próbki | PB-93/LM wyd. 2 z dnia 27.06.2011 | ||
Liczba drożdży i pleśni Metoda płytkowa | PN-ISO 21527-1:2009 | ||
Obecność drożdży i pleśni w określonej masie/objętości próbki | PB-98/LM wyd. 1 z dnia 15.11.2010 | ||
Próba termostatowa | PB-178/LM wyd. 1 z dnia 09.01.2012 | ||
Ocena organoleptyczna | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 | ||
Wygląd, barwa, zapach, smak, tekstura. Ocena sensoryczna - ilościowa analiza opisowa i testy profilowania sensorycznego. | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda punktowa | PB-21/LF wyd. 3 z dnia 01.09.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda skalowania | PB-48/LF wyd. 1 z dnia 15.07.2010 | ||
Ocena sensoryczna - metoda parzysta | PB-106/LF wyd. 1 z dnia 7.03.2011 | ||
Ocena sensoryczna - metoda trójkątowa | PB-107/LF wyd. 1 z dnia 7.03.2011 | ||
Masa netto | PB-78/LF wyd. 1 z dnia 20.07.2010 | ||
Zawartość tłuszczu całkowitego Metoda wagowa Zakres: (0,30 ÷ 30) % | PB-69/LF wyd. 1 z dnia 23.03.2010 | ||
Zawartość suchej masy Metoda wagowa Zakres: (0,10 ÷ 95)% | PB-16/LF wyd. 2 z dnia 18.02.2010 | ||
Kwasowość ogólna w przeliczeniu na kwas mlekowy Metoda miareczkowa Zakres: (0,2 ÷ 10) % | PB-194/LF wyd. 1 z dnia 30.01.2012 |
LB JARS Sp. z o.o.
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu | Badane charakterystyki wyrobu | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
|
| Zawartość azotu metodą Kjeldahla/białka Metoda miareczkowa Zakres elastyczny | PB-14/LF wyd. 4 z dnia 24.04.2012 |
Zawartość popiołu nierozpuszczalnego w 4 mol/l HCl (zanieczyszczeń mineralnych) Metoda wagowa Zakres: (0,02 ÷ 10) % | PB-67/LF wyd. 1 z dnia 17.03.2010 | ||
Badanie szczelności Metoda suszarkowo-próżniowa | PB-55/LF wyd. 2 z dnia 22.02.2011 |
Uwaga:
* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700, z późn. zm.).
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00