Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Ministra Obrony Narodowej rok 2010 nr 17 poz. 233
Wersja archiwalna od 2010-09-01 do 2012-03-02
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Urzędowy Ministra Obrony Narodowej rok 2010 nr 17 poz. 233
Wersja archiwalna od 2010-09-01 do 2012-03-02
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

DECYZJA Nr 330/MON
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ

z dnia 27 sierpnia 2010 r.

o zmianie decyzji zmieniającej decyzję w sprawie organizacji żywienia

Na podstawie § 1 pkt 7 lit. b oraz § 2 pkt 14 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 9 lipca 1996 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Obrony Narodowej (Dz. U. Nr 94, poz. 426) ustala się, co następuje:

1. W decyzji Nr 215/MON Ministra Obrony Narodowej z dnia 17 czerwca 2010 r. zmieniającej decyzję w sprawie organizacji żywienia (Dz. Urz. MON Nr 12, poz. 144 i Nr 15, poz. 201), wprowadza się następujące zmiany:

1) w pkt 1 ppkt 6 otrzymuje brzmienie:

„6) pkt 19 otrzymuje brzmienie:

„19. Wskaźniki kosztów związanych z przygotowywaniem posiłków, o których mowa w pkt 16 i 18, wynoszą dla:

1) kosztów osobowych - w przypadku określonym w pkt 17 ppkt 1 i 2 - 36% wartości pieniężnej zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 za całodzienne wyżywienie jednej osoby, z zastosowaniem podziału według procentowych wskaźników określonych w pkt 15, a w przypadku określonym w pkt 17 ppkt 3 - 36% wartości środków spożywczych zużytych do przygotowania potraw;

2) kosztów utrzymania infrastruktury - w przypadku określonym w pkt 17 ppkt 1 i 2 - 5% wartości pieniężnej zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020 za całodzienne wyżywienie jednej osoby, z zastosowaniem podziału według procentowych wskaźników określonych w pkt 15, a w przypadku określonym w pkt 17 ppkt 3 - 5% wartości środków spożywczych zużytych do przygotowania potraw.”;

2) załączniki do decyzji otrzymują brzmienie określone w załącznikach do niniejszej decyzji.

2. Decyzja wchodzi w życie z dniem 1 września 2010 r.

Minister Obrony Narodowej: B. Klich

Załączniki do decyzji Nr 330/MON
Ministra Obrony Narodowej
z dnia 27 sierpnia 2010 r. (poz. 233)

Załącznik Nr 1

Metodyka
obliczania wskaźników kosztów osobowych i utrzymania infrastruktury

1. Koszt eksploatacji infrastruktury - koszt ponoszony na utrzymanie obiektów w zakresie infrastruktury, ustalany na podstawie wskaźnika utrzymania 1 m2 powierzchni; wskaźnik ten, na każdy rok rozliczeniowy, ustala szef właściwego rejonowego organu infrastruktury, na podstawie kosztów utrzymania infrastruktury ogólnej, jakie poniesione zostały w roku poprzednim.

2. Zdolność produkcyjna stołówki wojskowej - ilość racji dziennych zasadniczej normy wyżywienia, które można przygotować wykorzystując posiadane urządzenia technologiczne (kotły warzelne, kociołki przechylne, bemary, patelnie, piekarniki, piece konwekcyjno-parowe itp.).

3. Średnioroczna zdolność produkcyjna czynnych stacjonarnych stołówek wojskowych określana jest dla 240 dni w roku.

4. Średnia wydajność dzienna pracownika wojska - pięćdziesiąt racji dziennych zasadniczej normy wyżywienia przy założeniu 200 dni produkcyjnych w roku.

5. Wskaźnik kosztów osobowych ustala się dzieląc dzienny koszt osobowy pracownika wojska, określony zgodnie z pkt 11 „Zasad metodycznych opracowywania wskaźników kosztów utrzymania jednostek (komórek) organizacyjnych resortu obrony narodowej dla potrzeb prognozowania budżetowego w resorcie obrony narodowej”, stanowiących załącznik do decyzji Nr 9/MON Ministra Obrony Narodowej z dnia 19 stycznia 2009 r. w sprawie wprowadzenia do użytku „Zasad metodycznych opracowywania wskaźników kosztów utrzymania jednostek (komórek) organizacyjnych resortu obrony narodowej dla potrzeb prognozowania budżetowego w resorcie obrony narodowej oraz pieniężnych norm rzeczowych” (Dz. Urz. MON Nr 1, poz. 14 i Nr 13, poz. 149) przez średnią wydajność dzienną pracownika wojska, określając procentowy udział uzyskanego wyniku do wartości pieniężnej zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.

6. Wskaźnik kosztów utrzymania infrastruktury ustala się mnożąc uśredniony wskaźnik kosztów eksploatacji infrastruktury ustalony za poszczególne rejonowe zarządy infrastruktury, Stołeczny Zarząd Infrastruktury, wojskowy zarząd infrastruktury i wojskowe oddziały gospodarcze, przez ogólną powierzchnię użytkową czynnych stacjonarnych stołówek wojskowych i dzieląc przez średnioroczną zdolność produkcyjną czynnych stacjonarnych stołówek wojskowych, określając procentowy udział uzyskanego wyniku do wartości pieniężnej zasadniczej normy wyżywienia szkolnej - 020.

Załącznik Nr 2

Metodologia
obliczania wskaźników kosztów osobowych i utrzymania infrastruktury

1. Wskaźnik kosztów osobowych.

Podstawa prawna:

1) decyzja Nr 182 Sekretarza Stanu - I Zastępcy Ministra Obrony Narodowej z 30.11.2004 r. w sprawie wprowadzenia wytycznych do programowania i projektowania stacjonarnych stołówek żołnierskich;

2) decyzja Nr 9/MON Ministra Obrony Narodowej z dnia 19 stycznia 2009 r. w sprawie wprowadzenia do użytku „Zasad metodycznych opracowywania wskaźników kosztów utrzymania jednostek (komórek) organizacyjnych resortu obrony narodowej dla potrzeb prognozowania budżetowego w resorcie obrony narodowej oraz wartości pieniężnych norm rzeczowych” (Dz. Urz. MON Nr 1, poz. 14 i Nr 13, poz. 149);

3) decyzja Nr 9/DB Dyrektora Departamentu Budżetowego z dnia 09.04.2009 r. w sprawie wprowadzenia do stosowania wskaźników kosztów:

a) 47 tys. zł. - roczne koszty osobowe 1 pracownika zatrudnionego w stołówce wojskowej - „decyzja Nr 9/DB Dyrektora Departamentu Budżetowego z dnia 09.04.2009 r. w sprawie wprowadzenia do stosowania wskaźników kosztów,

b) 47 tys. zł. : 200 dni = 235 zł - dzienny koszt 1 pracownika,

c) 235 zł. : 50 posiłków całodziennych (dziennie) na 1 pracownika = 4,7 zł, - koszt osobowy przygotowania 1 całodziennego posiłku,

d) 13 zł - wartość środków spożywczych wchodzących w skład normy wyżywienia - 020,

e) 4,7 zł - wartość wskaźnika kosztów osobowych = 36% wartości środków spożywczych wchodzących w skład normy wyżywienia - 020,

f) wskaźnik kosztów osobowych - 36%.

2. Wskaźnik kosztów utrzymania infrastruktury.

Podstawa prawna:

1) decyzja Nr 182 Sekretarza Stanu - I Zastępcy Ministra Obrony Narodowej z 30.11.2004 r. sprawie wprowadzenia wytycznych do programowania i projektowania stacjonarnych stołówek żołnierskich:

a) zdolność produkcyjna stołówki wojskowej - możliwość przygotowania jednorazowych posiłków, określona w dokumentacji technologicznej stołówki wojskowej, a w pozostałych przypadkach wg zasady: pojemność urządzeń technologicznych do przygotowywania posiłków dzielona przez 2,

b) średni wskaźnik infrastruktury - średni wskaźnik z 10 RZI,

c) wskaźnik kosztów utrzymania infrastruktury oblicza się mnożąc powierzchnię użytkową czynnych stacjonarnych stołówek wojskowych przez średni wskaźnik infrastruktury (określony za każdy RZI) i dzieląc przez średnioroczną zdolność produkcyjną czynnych stacjonarnych stołówek wojskowych,

d) powierzchnia użytkowa czynnych stacjonarnych stołówek wojskowych na dzień 31.12.2009 r. - 173.625 m2,

e) średni wskaźnik infrastruktury na dzień 31.12.2009 r. - 118,92 zł,

f) dzienna zdolność produkcyjna czynnych stacjonarnych stołówek wojskowych na dzień 31.12.2009 r. - 126.503 posiłków,

g) średnioroczna zdolność produkcyjna czynnych stacjonarnych stołówek wojskowych na dzień 31.12.2009 r. (żywienie przez 240 dni w roku) - 30.360.720 posiłków w skali roku,

infoRgrafika

h) 13 zł - wartość środków spożywczych wchodzących w skład normy wyżywienia - 020,

i) 0,68 zł - wartość wskaźnika kosztów utrzymania infrastruktury = 5 % wartości środków spożywczych wchodzących w skład normy wyżywienia - 020,

j) wskaźnik kosztów utrzymania infrastruktury - 5%

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00