Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Ministra Obrony Narodowej rok 2009 nr 21 poz. 239
Wersja archiwalna od 2009-12-15 do 2010-10-18
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Urzędowy Ministra Obrony Narodowej rok 2009 nr 21 poz. 239
Wersja archiwalna od 2009-12-15 do 2010-10-18
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

OBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ

z dnia 10 listopada 2009 r.

w sprawie wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz ze zmienionymi zakresami akredytacji

Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700), w związku z decyzją Nr 74/MON Ministra Obrony Narodowej z dnia 16 września 2009 r. w sprawie zmiany decyzji o akredytacji (nieogł), ogłaszam:

1) wykaz jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB), stanowiący załącznik Nr 1;

2) zmieniony zakres akredytacji OiB Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 21).

z upoważnienia
Ministra Obrony Narodowej

Podsekretarz Stanu
do spraw Uzbrojenia i Modernizacji:
Z. Kosiniak-Kamysz

1) Poprzedni zakres akredytacji OiB Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, został ogłoszony obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 15 maja 2008 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i wykazu jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) oraz zakresów akredytacji (Dz. Urz. MON Nr 10, poz. 125).

Załączniki do obwieszczenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 10 listopada 2009 r. (poz. 239)

Załącznik Nr 1

WYKAZ
Jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB)

Lp.

Nazwa jednostki badawczej

Zakres udzielonej akredytacji OiB

1

Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej

Określa załącznik Nr 2

Załącznik Nr 2

ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 6/MON/2009

Wydanie 2

WOJSKOWY OŚRODEK BADAWCZO-WDROŻENIOWY SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ
LABORATORIUM BADAŃ ŻYWNOŚCI
ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa

Grupa wyrobów*

Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów

Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze

Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze

Grupa 15

Konserwy specjalne mięsne

Badania organoleptyczne opakowań

PN-A-82056:1985 p. 2.1

Badania organoleptyczne zawartości konserwy

PN-A-82056:1985 p. 2.2

Sprawdzanie masy netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g-3000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.5

Oznaczanie części stałych, płynnych i wytopionego tłuszczu. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 2000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.7

Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego.
Metoda ekstrakcyjno-wagowa przy użyciu zestawu SOXTEX SYSTEM.
Zakres roboczy: 2% - 50%

PN-ISO 1444:2000

Oznaczanie zawartości soli kuchennej.

PN-A-82112:1973

Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1% - 3%

PN-A-82112:1973/Az1:2002

Grupa wyrobów*

Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów

Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze

Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze

Badanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowa

PN-A-82055-4: 1997 p 2.4.1
PN-A-82055-4:1997/ Az1:2002

Oznaczanie zawartości wody. Metoda suszarkowo-wagowa. Zakres roboczy: 30% - 75%

PN-ISO 1442:2000

Oznaczanie zawartości azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla przy użyciu zestawu KJELTEC SYSTEM.
Zakres roboczy: 1% - 3%.

PN-A-04018:1975
PN-A-04018:1975/Az3:2002

Oznaczanie zawartości chlorków. Metoda potencjome-tryczna. Zakres roboczy: 1% - 3%.

PN-ISO 1841-2:2002

Oznaczanie zawartości galarety i wytopionego tłuszczu.
Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 500g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.8

Konserwy specjalne warzywno-mięsne

Badania organoleptyczne opakowań

PN-A-82056:1985 p. 2.1

Badania organoleptyczne zawartości konserwy

PN-A-82056:1985 p. 2.2

Sprawdzanie masy netto. Metoda wagowa Zakres roboczy: 10g - 3000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.5

Oznaczanie części stałych, płynnych i wytopionego tłuszczu.
Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 2000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.7

Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego. Metoda ekstrakcyjno-wagowa przy użyciu zestawu SOXTEX SYSTEM.
Zakres roboczy: 2% - 50%

PN-ISO 1444:2000

Oznaczanie zawartości soli kuchennej.
Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1 % - 3%

PN-A-82112:1973 PN-A-82112:1973/Az1:2002

Badanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowa

PN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2

Konserwy specjalne drobiowe

Badania organoleptyczne opakowań

PN-A-82056:1985 p. 2.1

Grupa wyrobów*

Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów

Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze

Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze

Badania organoleptyczne zawartości konserwy

PN-A-82056:1985 p. 2.2

Sprawdzanie masy netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 3000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.5

Oznaczanie części stałych, płynnych i wytopionego tłuszczu.
Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 2000g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.7

Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego.
Metoda ekstrakcyjno-wagowa przy użyciu zestawu SOXTEX SYSTEM.
Zakres roboczy: 2% - 50%

PN-ISO 1444:2000

Oznaczanie zawartości soli kuchennej.
Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1 % - 3%

PN-A-82112:1973 PN-A-82112:1973/Az1:2002

Badanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowa

PN-A-82055-4: 1997 p 2.4.1 PN-A-82055-4/Az1:2002

Oznaczanie zawartości galarety i wytopionego tłuszczu.
Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g-500g

PN-A-82056:1985 p. 2.3.8

Oznaczanie zawartości wody. Metoda suszarkowo-wagowa. Zakres roboczy: 30% - 75%

PN-ISO 1442:2000

Oznaczanie zawartości azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla przy użyciu zestawu KJELTEC SYSTEM.
Zakres roboczy: 1% - 3%.

PN-A-04018:1975 PN-A-04018:1975/Az3:2002

Oznaczanie zawartości chlorków. Metoda potencjometryczna. Zakres roboczy: 1% - 3%.

PN-ISO 1841-2:2002

Konserwy specjalne warzywne

Badanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowa

PN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2

Badania organoleptyczne opakowań.

PN-V-74016:2001 p. 4.1

Badania organoleptyczne zawartości konserwy.

PN-V-74016:2001 p. 4.2

Grupa wyrobów*

Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów

Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze

Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze

Indywidualne i grupowe racje żywnościowe

Badania organoleptyczne racji żywnościowych i produktów wchodzących w skład racji

Procedura Badawcza
PB-2-1 wersja 3 z dnia 3.11.2008r.

Uwaga:

* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700).

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00