OBWIESZCZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 10 listopada 2009 r.
w sprawie wykazu jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) wraz ze zmienionymi zakresami akredytacji
Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700), w związku z decyzją Nr 74/MON Ministra Obrony Narodowej z dnia 16 września 2009 r. w sprawie zmiany decyzji o akredytacji (nieogł), ogłaszam:
1) wykaz jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB), stanowiący załącznik Nr 1;
2) zmieniony zakres akredytacji OiB Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, stanowiący załącznik Nr 21).
z upoważnienia
Ministra Obrony Narodowej
Podsekretarz Stanu
do spraw Uzbrojenia i Modernizacji:
Z. Kosiniak-Kamysz
|
1) Poprzedni zakres akredytacji OiB Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej, został ogłoszony obwieszczeniem Ministra Obrony Narodowej z dnia 15 maja 2008 r. w sprawie wykazu jednostek badawczych i wykazu jednostek certyfikujących, którym udzielono akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB) oraz zakresów akredytacji (Dz. Urz. MON Nr 10, poz. 125).
Załączniki do obwieszczenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 10 listopada 2009 r. (poz. 239)
Załącznik Nr 1
WYKAZ
Jednostek badawczych, którym zmieniono zakres udzielonej akredytacji w zakresie obronności i bezpieczeństwa (akredytacji OiB)
Lp. | Nazwa jednostki badawczej | Zakres udzielonej akredytacji OiB |
1 | Laboratorium Badań Żywności Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej | Określa załącznik Nr 2 |
Załącznik Nr 2
ZAKRES AKREDYTACJI OiB
Nr 6/MON/2009
Wydanie 2
WOJSKOWY OŚRODEK BADAWCZO-WDROŻENIOWY SŁUŻBY ŻYWNOŚCIOWEJ
LABORATORIUM BADAŃ ŻYWNOŚCI
ul. Marsa 112, 04-470 Warszawa
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
Grupa 15 | Konserwy specjalne mięsne | Badania organoleptyczne opakowań | PN-A-82056:1985 p. 2.1 |
Badania organoleptyczne zawartości konserwy | PN-A-82056:1985 p. 2.2 | ||
Sprawdzanie masy netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g-3000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 | ||
Oznaczanie części stałych, płynnych i wytopionego tłuszczu. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 2000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.7 | ||
Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego. | PN-ISO 1444:2000 | ||
Oznaczanie zawartości soli kuchennej. | PN-A-82112:1973 | ||
Metoda Mohra. Zakres roboczy: 1% - 3% | PN-A-82112:1973/Az1:2002 |
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
|
| Badanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowa | PN-A-82055-4: 1997 p 2.4.1 |
Oznaczanie zawartości wody. Metoda suszarkowo-wagowa. Zakres roboczy: 30% - 75% | PN-ISO 1442:2000 | ||
Oznaczanie zawartości azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla przy użyciu zestawu KJELTEC SYSTEM. | PN-A-04018:1975 | ||
Oznaczanie zawartości chlorków. Metoda potencjome-tryczna. Zakres roboczy: 1% - 3%. | PN-ISO 1841-2:2002 | ||
Oznaczanie zawartości galarety i wytopionego tłuszczu. | PN-A-82056:1985 p. 2.3.8 | ||
Konserwy specjalne warzywno-mięsne | Badania organoleptyczne opakowań | PN-A-82056:1985 p. 2.1 | |
Badania organoleptyczne zawartości konserwy | PN-A-82056:1985 p. 2.2 | ||
Sprawdzanie masy netto. Metoda wagowa Zakres roboczy: 10g - 3000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 | ||
Oznaczanie części stałych, płynnych i wytopionego tłuszczu. | PN-A-82056:1985 p. 2.3.7 | ||
Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego. Metoda ekstrakcyjno-wagowa przy użyciu zestawu SOXTEX SYSTEM. | PN-ISO 1444:2000 | ||
Oznaczanie zawartości soli kuchennej. | PN-A-82112:1973 PN-A-82112:1973/Az1:2002 | ||
Badanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowa | PN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2 | ||
Konserwy specjalne drobiowe | Badania organoleptyczne opakowań | PN-A-82056:1985 p. 2.1 |
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
|
| Badania organoleptyczne zawartości konserwy | PN-A-82056:1985 p. 2.2 |
Sprawdzanie masy netto. Metoda wagowa. Zakres roboczy: 10g - 3000g | PN-A-82056:1985 p. 2.3.5 | ||
Oznaczanie części stałych, płynnych i wytopionego tłuszczu. | PN-A-82056:1985 p. 2.3.7 | ||
Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego. | PN-ISO 1444:2000 | ||
Oznaczanie zawartości soli kuchennej. | PN-A-82112:1973 PN-A-82112:1973/Az1:2002 | ||
Badanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowa | PN-A-82055-4: 1997 p 2.4.1 PN-A-82055-4/Az1:2002 | ||
Oznaczanie zawartości galarety i wytopionego tłuszczu. | PN-A-82056:1985 p. 2.3.8 | ||
Oznaczanie zawartości wody. Metoda suszarkowo-wagowa. Zakres roboczy: 30% - 75% | PN-ISO 1442:2000 | ||
Oznaczanie zawartości azotu i przeliczanie na białko. Metoda Kjeldahla przy użyciu zestawu KJELTEC SYSTEM. | PN-A-04018:1975 PN-A-04018:1975/Az3:2002 | ||
Oznaczanie zawartości chlorków. Metoda potencjometryczna. Zakres roboczy: 1% - 3%. | PN-ISO 1841-2:2002 | ||
Konserwy specjalne warzywne | Badanie szczelności. Metoda suszarkowo-próżniowa | PN-A-75052-02:1990 p. 2.2.2 | |
Badania organoleptyczne opakowań. | PN-V-74016:2001 p. 4.1 | ||
Badania organoleptyczne zawartości konserwy. | PN-V-74016:2001 p. 4.2 |
Grupa wyrobów* | Nazwa wyrobu lub grupy wyrobów | Badane charakterystyki wyrobu i metody badawcze | Dokumenty normatywne i/lub udokumentowane procedury badawcze |
| Indywidualne i grupowe racje żywnościowe | Badania organoleptyczne racji żywnościowych i produktów wchodzących w skład racji | Procedura Badawcza |
Uwaga:
* - grupy wyrobów zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 17 listopada 2006 r. o systemie oceny zgodności wyrobów przeznaczonych na potrzeby obronności i bezpieczeństwa państwa (Dz. U. Nr 235, poz. 1700).
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00