Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Ministra Obrony Narodowej rok 2009 nr 1 poz. 13
Wersja archiwalna od 2009-02-04 do 2012-03-02
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Urzędowy Ministra Obrony Narodowej rok 2009 nr 1 poz. 13
Wersja archiwalna od 2009-02-04 do 2012-03-02
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych

DECYZJA Nr 7/MON
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ

z dnia 15 stycznia 2009 r.

zmieniająca decyzję w sprawie organizacji żywienia

Na podstawie § 1 pkt 8 lit. a i c oraz § 2 pkt 14 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 9 lipca 1996 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Obrony Narodowej (Dz. U. Nr 94, poz. 426) ustala się, co następuje:

1. W decyzji Ministra Obrony Narodowej z dnia 6 grudnia 2007 r. w sprawie organizacji żywienia (Dz. Urz. MON Nr 24, poz. 249) wprowadza się następujące zmiany:

1) w pkt 2:

a) ppkt 2 otrzymuje brzmienie:

„2) wartość pieniężna normy wyżywienia - wartość środków spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;",

b) ppkt 5 otrzymuje brzmienie:

„5) gospodarka rozliczeniowa - system planowania i rozliczania kosztów żywienia oparty o wartości pieniężne norm wyżywienia lub faktyczne wartości zużytych środków spożywczych;",

c) ppkt 7 i 8 otrzymują brzmienie:

„7) cena rozliczeniowa (ewidencyjna) - cena ustalona dla środków spożywczych wycofywanych z zapasów wojska i przeznaczonych do spożycia, odpowiadająca cenie produktów świeżych, niezbędnych do przygotowania porównywalnego produktu lub potrawy;

8) dodatek wyrównawczy - różnica pomiędzy faktyczną wartością normatywnych środków spożywczych a wartością pieniężną danej normy wyżywienia;",

d) ppkt 11 otrzymuje brzmienie:

„11) równoważnik pieniężny - kwota wypłacana żołnierzowi w wysokości równej wartości pieniężnej przysługującej mu normy wyżywienia lub jej części;",

e) ppkt 13 otrzymuje brzmienie:

„13) stołówka wojskowa dla kadry - miejsce żywienia, w którym realizuje się żywienie osób uprawnionych w systemie gospodarki rozliczeniowej, według normy wyżywienia ustalonej przez dowódcę jednostki wojskowej prowadzącej gospodarkę żywnościową, w oparciu o jadłospis lub wartościowe, indywidualne rozliczenie uprawnionych;",

f) ppkt 15-17 otrzymują brzmienie:

„15) jednostka wojskowa prowadząca gospodarkę żywnościową - jednostka wojskowa realizująca żywienie i ewidencjonująca koszty tego żywienia;

16) stołówka okrętowa - miejsce żywienia będące integralną częścią okrętu, przygotowane pod względem technologicznym i dystrybucyjnym, w którym realizuje się żywienie zaokrętowanych osób uprawnionych oraz podjętych rozbitków, w systemie gospodarki rozliczeniowej, według normy wyżywienia ustalonej przez dowódcę jednostki wojskowej prowadzącej gospodarkę żywnościową;

17) osoby uprawnione - żołnierze Wojska Polskiego, osoby zajmujące kierownicze stanowiska w Ministerstwie Obrony Narodowej, pracownicy wojska, członkowie korpusu służby cywilnej oraz inne osoby zatrudnione w Ministerstwie Obrony Narodowej i jednostkach organizacyjnych podległych Ministrowi Obrony Narodowej, a także żołnierze i przedstawiciele państw obcych korzystający z wyżywienia na podstawie odrębnych przepisów i porozumień."

2) pkt 4 otrzymuje brzmienie:

„4. Żywienie wojsk w czasie pokoju, z zastrzeżeniem pkt 7, odbywa się w systemie gospodarki rozliczeniowej według norm i uprawnień. Podstawową formą stosowania norm wyżywienia jest wyżywienie w naturze."

3) w pkt 10:

a) ppkt 6 otrzymuje brzmienie:

„6) udziela zezwoleń na nieodpłatne żywienie osób uczestniczących okolicznościowo w ćwiczeniach i organizowanych przez wojsko przedsięwzięciach o szczególnym znaczeniu państwowym bądź wojskowym, szczególnie z udziałem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, przedstawicieli Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Rady Ministrów, Sejmu i Senatu;",

b) po ppkt 6 dodaje się ppkt 6a w brzmieniu:

„6a) może upoważnić Szefa Służb Materiałowych Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych do udzielania zezwoleń, o których mowa w pkt 6;",

c) ppkt 11 otrzymuje brzmienie:

„11) określa, w uzgodnieniu z Dowódcą Sił Powietrznych oraz Dowódcą Marynarki Wojennej, zgodnie ze standardami międzynarodowymi, awaryjne normy wyżywienia i napojów przeznaczone na wyekwipowanie niektórych samolotów i tratw ratunkowych; wartości pieniężne tych norm ustala się w odpowiednim procencie wartości pieniężnej dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110;"

4) w pkt 11:

a) wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

„11. Dowódcy rodzajów Sił Zbrojnych, Dowódca Garnizonu Warszawa, Komendant Główny Żandarmerii Wojskowej, Szef Inspektoratu Wojskowej Służby Zdrowia oraz Dyrektor Departamentu Nauki i Szkolnictwa Wojskowego w ramach przydzielonych środków budżetowych mogą:”,

b) ppkt 2 otrzymuje brzmienie:

„2) zezwolić, na okresowe stosowanie norm wyżywienia w sposób odmienny niż określają stosowne przepisy, co najmniej ekwiwalentny - w celu realizacji doraźnych zadań wymagających zmian w organizacji żywienia."

5) pkt 12 otrzymuje brzmienie:

„12. Dowódca Wojsk Specjalnych, Dowódca Garnizonu Warszawa, Komendant Główny Żandarmerii Wojskowej oraz Szef Inspektoratu Wojskowej Służby Zdrowia, w celu zapewnienia skutecznej kontroli nad realnością wartości pieniężnych norm wyżywienia i terminowej ich waloryzacji, wyznaczą minimum 50 % jednostek wojskowych prowadzących gospodarkę żywnościową do objęcia monitorowaniem cen zakupu żywności wchodzącej w skład norm wyżywienia. Dowódcy wyznaczonych jednostek wojskowych przedstawiają Szefowi Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, do dnia siódmego każdego miesiąca, informacje o kształtowaniu się cen produktów spożywczych i realności wartości pieniężnych norm wyżywienia."

6) w pkt 13:

a) ppkt 8 i 9 otrzymują brzmienie:

„8) wypłacie „z góry" równoważników pieniężnych przysługujących żołnierzom zawodowym i kandydatom na żołnierzy zawodowych w zamian za wyżywienie, wykonującym zadania stałe w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówce wojskowej;

9) zastosowaniu dodatku wyrównawczego, o którym mowa w pkt 2 ppkt 8, dodatek ten ustala się na koniec miesiąca, gdy rzeczywisty koszt zakupu środków spożywczych, objętych szczegółowym wymiarem rzeczowym normy wyżywienia, jest wyższy o ponad 3 % od obowiązującej wartości pieniężnej i po ogłoszeniu w rozkazie dziennym jednostki wojskowej prowadzącej gospodarkę żywnościową stanowi podstawę do zwiększenia za ten miesiąc przysługującego limitu finansowego; dodatek dotyczy jednostek wojskowych prowadzących gospodarkę żywnościową w ramach rejonowego systemu zaopatrywania w środki spożywcze."

7) pkt 15 otrzymuje brzmienie:

„15. W warunkach wymagających odrębnego planowania niektórych posiłków, w ramach zasadniczych norm wyżywienia, wartości pieniężne tych norm przeznacza się w części wynoszącej: 25 % - na śniadanie, 10 % - na drugie śniadanie, 40 % - na obiad i 25 % - na kolację. W żywieniu żołnierzy zawodowych dopuszcza się stosowanie innego podziału wynikającego z toku służby w jednostce wojskowej."

8) pkt 16-18 otrzymują brzmienie:

„16. Osoby uprawnione mogą korzystać dodatkowo (ponad przysługujące im uprawnienia do bezpłatnego wyżywienia) z wyżywienia odpłatnego. Wyżywienie to może być organizowane w:

1) stołówce wojskowej dla kadry;

2) punkcie żywienia kadry.

W powyższych obiektach w zależności od przyjętych rozwiązań organizacyjnych dopuszcza się wartościowe rozliczenie kuchni w oparciu o receptury potraw.

17. Za wyżywienie, o którym mowa w pkt 16, osoby uprawnione wnoszą opłaty w wysokości faktycznie wykorzystanych norm wyżywienia, bądź ich części, wg wartości surowców zużytych do ich przygotowania.

18. W sytuacjach uzasadnionych potrzebą przygotowania posiłków o standardzie odbiegającym od wynikającego z norm wyżywienia, mogą być one przyrządzane, w obiektach wymienionych w pkt 16, w oparciu o receptury potraw bez konieczności opracowywania jadłospisu.

9) pkt 20 otrzymuje brzmienie:

„20. W uzasadnionych przypadkach, za zgodą dowódcy jednostki wojskowej prowadzącej gospodarkę żywnościową, z posiłków o których mowa w pkt 18, mogą korzystać osoby nie będące osobami uprawnionymi. Osoby te wnoszą opłaty w wysokości określonej w pkt 17 i 19, powiększonej o 50 %."

10) pkt 22 otrzymuje brzmienie:

„22. Ceny rozliczeniowe stosuje się do środków spożywczych przeznaczonych do spożycia w ramach rotacji zapasów żywności. Ceny te przyjmuje się do określania wartości wydanych do spożycia środków spożywczych dla rozliczania należnego limitu finansowego na wyżywienie wojska."

11) pkt 26-27 otrzymują brzmienie:

„26. Zasady wypłaty równoważników pieniężnych przysługujących żołnierzom w zamian za wyżywienie regulują odrębne przepisy.

27. Podstawę do otrzymania wyżywienia albo równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie stanowi rozkaz dzienny dowódcy macierzystej jednostki wojskowej lub jednostki, w której żołnierz czasowo wykonuje zadania, określający:

1) wykaz imienny przyjętych lub skreślonych z wykazu żywionych;

2) rodzaj przysługujących norm wyżywienia;

3) formę stosowania norm wyżywienia;

4) datę przyjęcia lub skreślenia z wykazu żywionych.".

2. Decyzja wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Obrony Narodowej: B. Klich

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00