Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od 2025-01-01 do 2025-12-31
Wersja oczekująca od 2025-01-01 do 2025-12-31
oczekujący
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 19 września 2024 r.
w sprawie listy obszarów badawczych i listy badań na rzecz rolnictwa ekologicznego na 2025 r.
Na podstawie § 8 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm.2)) ogłasza się listę:
1) obszarów badawczych, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 1 do ogłoszenia;
2) badań, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 2 do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: C. Siekierski
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2706).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470, z 2019 r. poz. 901 i 1522, z 2020 r. poz. 2016, z 2021 r. poz. 1134, z 2022 r. poz. 253, 957 i 1874, z 2023 r. poz. 1562 oraz z 2024 r. poz. 860.
Załączniki do ogłoszenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 19 września 2024 r. (poz. 54)
Załącznik nr 1
Lista obszarów badawczych, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
1. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin warzywniczych ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej;
2) badania w zakresie dostosowania ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego w warunkach górskich i podgórskich;
3) badania w zakresie oceny substancji podstawowych stosowanych w ochronie ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin sadowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej;
2) badania w zakresie dostosowania ekologicznych upraw sadowniczych do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego w warunkach górskich i podgórskich;
3) badania w zakresie oceny substancji podstawowych stosowanych w ochronie ekologicznych upraw sadowniczych. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej;
2) badania w zakresie oceny substancji podstawowych stosowanych w ochronie ekologicznych upraw rolniczych. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin.
4. Badania w zakresie optymalizacji produkcji zwierzęcej metodami ekologicznymi, w tym produktów akwakultury.
5. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi - badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów.
Załącznik nr 2
Lista badań, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
1. Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół:
1) badania nad określeniem optymalnych środków ostrożności podejmowanych w gospodarstwie uwzględniających środki zapobiegające zanieczyszczeniu upraw ekologicznych środkami niedozwolonymi. Opracowanie instrukcji dla rolnika;
2) badania w zakresie określania naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin, w produktach pochodzących z ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich, które mogą powodować fałszywie pozytywne wyniki badań laboratoryjnych na obecność substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym;
3) badania w zakresie usprawnienia ekologicznej produkcji materiału rozmnożeniowego ekologicznych upraw warzywniczych, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji materiału rozmnożeniowego upraw warzywniczych w systemie rolnictwa ekologicznego;
4) badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion ekologicznych upraw warzywniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym;
5) badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawach warzywniczych, oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) badania nad określeniem optymalnych środków ostrożności podejmowanych w gospodarstwie uwzględniających środki zapobiegające zanieczyszczeniu ekologicznych upraw sadowniczych środkami niedozwolonymi. Opracowanie instrukcji dla rolnika;
2) badania w zakresie określania naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin, w produktach pochodzących z ekologicznych upraw sadowniczych, które mogą powodować fałszywie pozytywne wyniki badań laboratoryjnych na obecność substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym;
3) badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji sadowniczego materiału rozmnożeniowego w systemie rolnictwa ekologicznego, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie podniesienia kondycji sadowniczego materiału rozmnożeniowego w systemie rolnictwa ekologicznego;
4) badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion ekologicznych upraw sadowniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym;
5) badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin jagodowych i sadowniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) badania nad określeniem optymalnych środków ostrożności podejmowanych w gospodarstwie uwzględniających środki zapobiegające zanieczyszczeniu ekologicznych upraw rolniczych środkami niedozwolonymi. Opracowanie instrukcji dla rolnika;
2) badania w zakresie określania naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin, w produktach pochodzących z upraw ekologicznych, które mogą powodować fałszywie pozytywne wyniki badań laboratoryjnych na obecność substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym;
3) badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby – wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego;
4) badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym;
5) badania dotyczące podnoszenia efektywności w zakresie doskonalenia agrotechniki roślin oleistych uprawianych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem metod ochrony roślin;
6) badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin rolniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie;
7) badania w zakresie podnoszenia jakości gleby metodami biologicznymi w celu poprawy efektywności i jakości produkcji żywności produkowanej metodami ekologicznymi oraz odporności na niekorzystne zjawiska pogodowe.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji pstrąga, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów;
2) badania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu;
3) badania w zakresie opracowania procesu wychowu ekologicznych kur nieśnych od wyklucia do szesnastego tygodnia, w tym opracowanie dawek pokarmowych, składu runi na wybiegu, preparatów ziołowych jako profilaktyki chorób. Wybór ras kur nieśnych optymalnych do ekologicznej produkcji jaj. Opracowanie warunków dobrostanowych, jakie należy zapewnić;
4) badania w obszarze higieny i profilatyki w ekologicznym chowie zwierząt;
5) określenie metod ograniczenia emisji gazów cieplarnianych w ekologicznej produkcji zwierzęcej.
5. Marketing, promocja oraz analiza rynku:
1) badania w zakresie opracowania modelu ryzyka, w formie przewodnika dla systemu nadzoru, czy w uprawach roślin rolniczych, warzywnych i sadowniczych stosowane były środki niedozwolone w rolnictwie ekologicznym;
2) badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju.
6. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie optymalizacji przetwórstwa produktów roślinnych metodami ekologicznymi, ze szczególnym uwzględnieniem zwiększenia trwałości przechowalniczej przy użyciu metod dopuszczonych w produkcji ekologicznej;
2) badania w zakresie optymalizacji przetwórstwa produktów zwierzęcych metodami ekologicznymi, ze szczególnym uwzględnieniem zwiększenia trwałości przechowalniczej przy użyciu metod dopuszczonych w produkcji ekologicznej.