Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2024-01-01 do 2024-12-31
Wersja aktualna od 2024-01-01 do 2024-12-31
obowiązujący
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 27 września 2023 r.
w sprawie listy obszarów badawczych i listy badań na rzecz rolnictwa ekologicznego na 2024 r.
Na podstawie § 8 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm.2)) ogłasza się listę:
1) obszarów badawczych, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 1 do ogłoszenia;
2) badań, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 2 do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. R. Romanowski
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 716).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470, z 2019 r. poz. 901 i 1522, z 2020 r. poz. 2016, z 2021 r. poz. 1134, z 2022 r. poz. 253, 957 i 1874 oraz z 2023 r. poz. 1562.
Załączniki do ogłoszenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 27 września 2023 r. (poz. 55)
Lista obszarów badawczych, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
1. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin warzywniczych ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej;
2) badania w zakresie dostosowania ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego w warunkach górskich i podgórskich;
3) badania w zakresie oceny substancji podstawowych stosowanych w ochronie ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin sadowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej;
2) badania w zakresie dostosowania ekologicznych upraw sadowniczych do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego w warunkach górskich i podgórskich;
3) badania w zakresie oceny substancji podstawowych stosowanych w ochronie ekologicznych upraw sadowniczych. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej;
2) badania w zakresie oceny substancji podstawowych stosowanych w ochronie ekologicznych upraw rolniczych. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin.
4. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi - badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów.
Załącznik Nr 2 do ogłoszenia Nr
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 27 września 2023 r.
Lista badań, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
1. Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół:
1) badania w zakresie rozwijania technik przeciwdziałających zniesieniu środków ochrony roślin na uprawy ekologiczne z sąsiednich upraw nieekologicznych. Opracowanie instrukcji obejmującej metody ograniczania znoszenia środków ochrony roślin ukierunkowanych pod kątem upraw ekologicznych;
2) badania w zakresie określania naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin, w produktach pochodzących z ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich, które mogą powodować fałszywie pozytywne wyniki badań laboratoryjnych na obecność substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym;
3) badania w zakresie usprawnienia ekologicznej produkcji materiału rozmnożeniowego ekologicznych upraw warzywniczych, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji materiału rozmnożeniowego upraw warzywniczych w systemie rolnictwa ekologicznego;
4) badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion ekologicznych upraw warzywniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym;
5) badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawach warzywniczych, oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie rozwijania technik przeciwdziałających zniesieniu środków ochrony roślin na uprawy ekologiczne z sąsiednich upraw nieekologicznych. Opracowanie instrukcji obejmującej metody ograniczania znoszenia środków ochrony roślin ukierunkowanych pod kątem upraw ekologicznych;
2) badania w zakresie określania naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin, w produktach pochodzących z ekologicznych upraw sadowniczych, które mogą powodować fałszywie pozytywne wyniki badań laboratoryjnych na obecność substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym;
3) badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji sadowniczego materiału rozmnożeniowego w systemie rolnictwa ekologicznego, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji materiału rozmnożeniowego upraw sadowniczych w systemie rolnictwa ekologicznego;
4) badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion ekologicznych upraw sadowniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym;
5) badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin jagodowych i sadowniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie rozwijania technik przeciwdziałających zniesieniu środków ochrony roślin na uprawy ekologiczne z sąsiednich upraw nieekologicznych. Opracowanie instrukcji obejmującej metody znoszenia środków ochrony roślin ukierunkowanych pod kątem upraw ekologicznych;
2) badania w zakresie określania naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin, w produktach pochodzących z upraw ekologicznych, które mogą powodować fałszywie pozytywne wyniki badań laboratoryjnych na obecność substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym;
3) badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby – wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego;
4) badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym;
5) badania w zakresie ekologicznej uprawy jadalnych grzybów leśnych;
6) badania dotyczące podnoszenia efektywności w zakresie doskonalenia agrotechniki roślin oleistych uprawianych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem metod ochrony roślin;
7) badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin rolniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji pstrąga, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów;
2) badania w zakresie optymalizacji produkcji ekologicznej pasz, z uwzględnieniem wykorzystania odpadów z przetwórstwa ekologicznego. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk;
3) badania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu;
4) badania w zakresie opracowania procesu wychowu ekologicznych kur nieśnych od trzeciego dnia do szesnastego tygodnia, w tym opracowanie dawek pokarmowych, składu runi na wybiegu, preparatów ziołowych jako profilaktyki chorób. Wybór ras kur nieśnych optymalnych do ekologicznej produkcji jaj. Opracowanie warunków dobrostanowych, jakie należy zapewnić.
5. Marketing, promocja oraz analiza rynku:
1) badania w zakresie opracowania modelu ryzyka, w formie przewodnika dla systemu nadzoru, czy w uprawach roślin rolniczych, warzywnych i sadowniczych stosowane były środki niedozwolone w rolnictwie ekologicznym;
2) badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju.
6. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie wykorzystania niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (w szczególności: ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu oceny wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów;
2) badania w zakresie optymalizacji przetwórstwa produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi, ze szczególnym uwzględnieniem przetwarzania produktów na bazie zbóż;
3) badania w zakresie fotosterylizacji i fotoindukcji jako narzędzi wykorzystujących promieniowanie ultrafioletowe do ekologicznej poprawy zdrowotności roślin, zwiększenia zawartości związków bioaktywnych oraz wydłużenia czasu przechowywania produktu rolnego.