Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-05-25
Wersja aktualna od 2023-05-25
obowiązujący
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 24 maja 2023 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2023 r.
Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm.2) ) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2023 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: R. Telus
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 716).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470, z 2019 r. poz. 901 i 1522, z 2020 r. poz. 2016, z 2021 r. poz. 1134 oraz z 2022 r. poz. 253, 957 i 1874.
Załącznik do ogłoszenia
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 24 maja 2023 r. (poz. 21)
Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2023 r. | |||
Lp. | Organizacja badawcza | Temat badania | Cel badania |
| Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | Marketing, promocja oraz analiza rynku: badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju. Tytuł zadania: Diagnoza poziomu wartości podaży oraz uwarunkowań rozwoju produkcji roślinnej i zwierzęcej w sektorze rolnictwa ekologicznego w Polsce. Określenie wolumenu konkurencyjnych roślinnych i zwierzęcych produktów rolnictwa ekologicznego o najwyższym potencjale rozwoju. | Celem badań jest diagnoza skali, struktury i wartości produkcji sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce z uwzględnieniem produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz identyfikacja uwarunkowań rozwoju tego sektora. |
| |||
| |||
| |||
| |||
1 | |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie | Badania w zakresie planowania upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, z uwzględnieniem wykorzystania odpadów z przetwórstwa ekologicznego, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk. | Celem badań jest przeprowadzenie badania nad doskonaleniem ekologicznej uprawy soi, w kontekście wydajności i jakości plonu, w tym zwiększenia zawartości i wydajności białka oraz zapobieganiu nadmiernej koncentracji mikotoksyn w nasionach przeznaczonych na cele paszowe. |
| |||
| |||
| |||
| |||
2 | |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach | Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji sadowniczego materiału rozmnożeniowego w systemie rolnictwa ekologicznego, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji materiału rozmnożeniowego upraw sadowniczych w systemie rolnictwa ekologicznego. Badania nad możliwością towarowej produkcji sadzonek maliny w mateczniku prowadzonym metodami ekologicznymi. | Celem badań jest ocena towarowej produkcji sadzonek maliny w mateczniku prowadzonym metodami ekologicznymi. |
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
3 | |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
|
| Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym. Wpływ preparatów ziołowych, krzemowych i mikrobiologicznych jako zapraw nasiennych i nawozów dolistnych na zdrowotność i plon pszenicy oraz opłacalność ekonomiczną produkcji ekologicznej. | Celem badań jest ocena wpływu niechemicznych środków ochrony roślin, dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym: preparatów ziołowych, mikrobiologicznych i krzemowych w formie zapraw nasiennych i oprysku dolistnego na zdrowotność i plonowanie pszenicy jarej oraz aktywność mikrobiologiczną. |
| |||
| |||
4 | |||
| |||
| |||
| Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie doskonalenia metod zwalczania chwastów w ekologicznej uprawie roślin rolniczych. Mulczowanie jako metoda ograniczająca zachwaszczenie i poprawiająca produktywność roślin ziemniaka uprawianego w systemie ekologicznym. | Celem jest przetestowanie dwóch rodzajów mulczu, tj. słomy i trawy na ograniczenie zachwaszczenia łanu ziemniaków, wzrost i rozwój roślin, ograniczenie rozwoju zarazy ziemniaka, wielkość i jakość plonu. |
| |||
| |||
5 | |||
| |||
| |||
| |||
| Uniwersytet Jagielloński w Krakowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie ekologicznej uprawy jadalnych grzybów leśnych. | Celem jest opracowanie optymalnej technologii ekologicznej uprawy wybranych grzybów leśnych, zaliczanych do gatunków jadalnych. |
6 | |||
| |||
| Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Badania w zakresie doskonalenia agrotechniki roślin oleistych uprawianych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem metod ochrony roślin. Wykorzystanie biologicznych i naturalnych środków ochrony w celu zapewnienia zdrowotności i ochrony plonu rzepaku ozimego. | Celem badania jest ocena możliwości wykorzystania grzybów owadobójczych oraz produktów pochodzenia naturalnego do ograniczenia liczebności i szkodliwości owadów szkodliwych w ochronie rzepaku ozimego. |
| |||
| |||
7 | |||
| |||
| |||
| |||
| Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Badania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu. Ocena wartości pokarmowej ekologicznych materiałów paszowych i ich przydatności w żywieniu świń. | Celem badań jest opracowanie i upowszechnienie katalogu ekologicznych pasz dla świń, z uwzględnieniem wartości pokarmowej materiałów paszowych przygotowanych na poziomie gospodarstwa oraz produktów ubocznych pochodzących z przetwórstwa ekologicznego. |
| |||
| |||
| |||
8 | |||
| |||
| |||
| |||
| |||
|
9 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie dostosowania ekologicznych upraw warzywniczych i zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowania przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego na tych terenach. | Celem badań jest opracowanie kompleksowego sposobu uprawy różeńca górskiego, goryczki żółtej, cząbru górskiego i tymianku właściwego w systemie produkcji ekologicznej, w rejonach podgórskich i górskich. |
| Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych warunków klimatyczno-glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy. Ocena wykorzystania mąki z nasion wybranych gatunków roślin strączkowych do wypieku chleba na zakwasie. | Celem badań jest ocena produkcyjności wybranych odmian soi, wyki siewnej, lędźwianu, soczewicy i ciecierzycy uprawianych na nasiona w siewie czystym i z roślinami podporowymi w gospodarstwie ekologicznym. |
| |||
| |||
| |||
10 | |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania w zakresie wykorzystania niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (w szczególności ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu oceny wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. | Celem badania jest opracowanie metodyki produkcji wysokiej jakości ekologicznych karpi, przy jednoczesnym zapewnieniu dobrostanu ryb. |
| |||
| |||
| |||
11 | |||
| |||
| |||
| |||
| |||
12 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Marketing, promocja oraz analiza rynku: badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju. | Celem badań jest analiza wybranych aspektów funkcjonowania rynku żywności ekologicznej w Polsce. |
| Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych warunków klimatyczno-glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy. | Celem badania jest ocena wpływu niedoborów wody na badane odmiany lnu oleistego, wytypowanie odmian lnu oleistego na niekorzystne warunki klimatyczne. Opracowanie standardów i wytycznych postępowania koniecznych w uprawie ekologicznej lnu oleistego. |
| |||
| |||
13 | |||
| |||
| |||
| |||
|
| Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby – wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego. Badania nad przydatnością złożonych populacji krzyżówkowych i starych odmian pszenicy zwyczajnej ozimej do produkcji nasiennej dla gospodarstw ekologicznych - upowszechnienie wyników badań w formie zaleceń dla producentów ekologicznych. | Celem badań jest ocena przydatności złożonych populacji krzyżówkowych i starych odmian pszenicy zwyczajnej i określenie możliwości ich wdrożenia do uprawy w gospodarstwach ekologicznych. |
| |||
| |||
14 | |||
| |||
| |||
| |||
| Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym. | Celem badań jest ocena skuteczności zaprawiania bulw zarodnikami gatunku B. bassiana w celu zwiększenia zdrowotności roślin ziemniaka. |
| |||
15 | |||
| |||
| |||
| Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie usprawnienia ekologicznej produkcji materiału rozmnożeniowego ekologicznych upraw warzywniczych, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji materiału rozmnożeniowego upraw warzywniczych w systemie rolnictwa ekologicznego. Biorozwiązania stymulujące wzrost, rozwój i odporność materiału rozmnożeniowego buraka ćwikłowego w ekologicznych systemach produkcji nasiennej oraz opracowanie praktycznego przewodnika ekologicznej produkcji wysadków. | Celem badań jest opracowanie biorozwiązań, usprawniających ekologiczną produkcję materiału rozmnożeniowego buraka ćwikłowego, uprawianego na nasiona. |
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
16 | |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
| |||
|
17 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie doskonalenia metod zwalczania chwastów w ekologicznej uprawie roślin rolniczych (odchwaszczanie buraka cukrowego). | Celem badań jest przetestowanie nowoczesnych maszyn odchwaszczających, redukujących niemal całkowicie nakłady pracy ręcznej w pieleniu roślin uprawianych w szerokich rzędach. |
18 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Badania w zakresie planowania upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, z uwzględnieniem wykorzystania odpadów z przetwórstwa ekologicznego, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk. | Celem badań jest ocena składu chemicznego różnych owoców i warzyw, traktowanych jako dyskwalifikanty konsumpcyjne z produkcji ekologicznej i wytłoków z produkcji soków, mogących stanowić istotny komponent dawki pokarmowej dla loch i tuczników. |
19 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin rolniczych w uprawie ekologicznej; opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin. | Celem badań jest opracowanie efektywnej, alternatywnej do chemicznej metody ochrony sadzeniaków i roślin ziemniaka przed agrofagami o dużym znaczeniu gospodarczym w uprawie ekologicznej ziemniaków z przeznaczeniem na sadzeniaki. |