Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2019 poz. 81
Wersja archiwalna od 2020-01-01 do 2020-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2019 poz. 81
Wersja archiwalna od 2020-01-01 do 2020-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 26 września 2019 r.

w sprawie listy obszarów badawczych i listy badań na rzecz rolnictwa ekologicznego na 2020 r.

Na podstawie § 8 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470 oraz z 2019 r. poz. 901 i 1522) ogłasza się listę:

1) obszarów badawczych, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 1 do ogłoszenia;

2) badań, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 2 do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. K. Ardanowski

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1250).

Załączniki do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 2019 r. (poz. 81)

Załącznik nr 1

LISTA OBSZARÓW BADAWCZYCH, O KTÓREJ MOWA W § 8 UST. 1 PKT 1 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Z DNIA 29 LIPCA 2015 R. W SPRAWIE STAWEK DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH DLA RÓŻNYCH PODMIOTÓW WYKONUJĄCYCH ZADANIA NA RZECZ ROLNICTWA

1. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi:

1) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej uprawy warzyw i ziół ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej;

2) dobór odmian warzyw i ziół do ekologicznych upraw, z przeznaczeniem warzyw i ziół do bezpośredniego spożycia oraz dla ekologicznego przetwórstwa;

3) wykorzystanie allelopatycznych właściwości roślin w uprawie warzyw.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:

1) podnoszenie efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin sadowniczych, z uwzględnieniem występowania chorób i szkodników w tych uprawach;

2) dobór odmian roślin sadowniczych do ekologicznych sadów, z przeznaczeniem owoców do bezpośredniego spożycia oraz dla ekologicznego przetwórstwa;

3) badania nad innowacyjnymi metodami ochrony upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem upraw jagodowych.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) określenie innowacyjnych rozwiązań w zakresie ochrony przed agrofagami w ekologicznej uprawie roślin rolniczych;

2) badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do towarowej produkcji polowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach;

3) ocena przydatności nowych odmian zbóż do uprawy w rolnictwie ekologicznym;

4) badania w zakresie wykorzystania zasobów genowych pod kątem ich użyteczności w ekologicznej uprawie polowej;

5) badania w zakresie podnoszenia efektywności upraw, agrotechniki, nawożenia i ochrony roślin oleistych prowadzonych w systemie rolnictwa ekologicznego.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi - badania w zakresie optymalizacji warunków chowu zwierząt w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań w zakresie podnoszenia wydajności produkcji zwierzęcej z zachowaniem dobrostanu.

5. Marketing, promocja oraz analiza rynku:

1) wpływ wsparcia gospodarstw ekologicznych, pozyskiwanego w ramach działania Rolnictwo ekologiczne PROW 2014-2020, na zwiększanie podaży żywności ekologicznej;

2) porównanie ilości produktów rolnictwa ekologicznego dostępnych na rynku krajowym pochodzących z Polski, sprowadzanych w ramach rynku wewnętrznego UE i importu z krajów trzecich;

3) sprzedaż produktów ekologicznych - czynniki, które wpływają na wybór produktu rolnictwa ekologicznego i ich znaczenie w zakupie produktów spożywczych.

6. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi - innowacyjne rozwiązania w zakresie wykorzystania warzyw i owoców, opracowane pod kątem zagospodarowania surowca ekologicznego.

Załącznik nr 2

LISTA BADAŃ, O KTÓREJ MOWA W § 8 UST. 1 PKT 2 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Z DNIA 29 LIPCA 2015 R. W SPRAWIE STAWEK DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH DLA RÓŻNYCH PODMIOTÓW WYKONUJĄCYCH ZADANIA NA RZECZ ROLNICTWA

1. Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół:

1) badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom;

2) określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania zanieczyszczeniom środkami niedozwolonymi;

3) badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej;

4) badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji nasiennej polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji nasiennej upraw warzywniczych w systemie rolnictwa ekologicznego;

5) badania nad innowacyjnymi metodami ochrony upraw warzywniczych przeciwko szarej pleśni i mączniakowi rzekomemu.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania zanieczyszczeniom środkami niedozwolonymi;

2) badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie ekologicznych upraw sadowniczych;

3) badanie występowania fosforynów na stanowiskach naturalnych i w uprawach sadowniczych.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania zanieczyszczeniom środkami niedozwolonymi;

2) określanie naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin, w produktach pochodzących z upraw ekologicznych;

3) badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie roślin rolniczych w uprawie ekologicznej;

4) produkcja ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności lub tolerancji na choroby.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:

1) badania w zakresie optymalizacji warunków prowadzenia ekologicznej produkcji pasiecznej. Opracowanie przewodnika dobrej praktyki w pszczelarstwie, z uwzględnieniem zwalczania chorób i pasożytów pszczół;

2) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji pstrąga, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów;

3) planowanie upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk;

4) badania nad przydatnością zachowawczych ras/rodów kur nieśnych w typie ogólnoużytkowym ciężkim do ekologicznego tuczu w żywieniu ekstensywnym i pełnoporcjowym.

5. Marketing, promocja oraz analiza rynku:

1) analiza wartości i struktury rynku produkcji ekologicznej w Polsce, ze szczególnym określeniem wartości jego poszczególnych branż;

2) opracowanie rozwiązań w zakresie efektywnych metod wsparcia w rolnictwie ekologicznym, w tym ocena dotychczasowych rozwiązań w Polsce;

3) badania nad przyczynami zmian struktury w systemie rolnictwa ekologicznego.

6. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:

1) badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie, liofilizacja) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym;

2) badania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (np.: ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów;

3) optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej;

4) wpływ preparatów opartych na związkach potasu na jakość i zdolność przechowalniczą jabłek, gruszek, czereśni i wiśni w produkcji ekologicznej w zależności od warunków oraz czasu przechowywania;

5) określanie metod przechowywania produktów z upraw polowych - zapobieganie i zwalczanie szkodników magazynowych zbóż, takich jak roztocza, owady, gryzonie oraz mykotoksyn w magazynach gospodarstw ekologicznych bez wykorzystania niedozwolonych środków chemicznych.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00