Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2019-06-14 do 2019-12-31
Wersja archiwalna od 2019-06-14 do 2019-12-31
archiwalny
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 12 czerwca 2019 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2019 r.
Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz.1170, z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470 oraz z 2019 r. poz. 901) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2019 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. K. Ardanowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1250).
Załącznik do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 12 czerwca 2019 r.
Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2019 r. | |||
Lp. | Organizacja badawcza | Temat badania | Cel badania |
1 | Szkoła Główna | Warzywnictwo, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. | Określenie przydatności wybranych roślin (o wysokiej zdolności kumulowania substancji niedozwolonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym) jako gatunków wskaźnikowych przy typowaniu stanowisk naturalnych. |
2 | Uniwersytet Przyrodniczy | Innowacyjne rozwiązania w zakresie wykorzystania warzyw i owoców. | Innowacyjne rozwiązania dotyczące otrzymywania produktu mieszanego o wysokich walorach prozdrowotnych i prebiotycznych w oparciu o dozwolone metody stosowane w przetwórstwie ekologicznym, w pełni zachowując składniki odżywcze i ich właściwości prozdrowotne. Badania zostaną przeprowadzone w oparciu o analizę składu chemicznego surowca (owoców aronii i innych owoców z upraw ekologicznych m.in. gruszka, jabłko, brzoskwinia, morela, śliwka) oraz surowca o cechach prebiotycznych (m.in. inuliny z topinamburu i cykorii, nasion babki płesznik i jajowatej). |
3 | Uniwersytet Warmińsko- | Badania nad optymalizacją i rozwojem innowacyjnych rozwiązań przetwórstwa ekologicznego w zakresie metod, sposobów i rozwiązań obniżania poziomu substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie lub GMO, mogących powstawać w czasie przygotowania lub przechowywania żywności i pasz. | Ocena skuteczności różnych metod czyszczenia linii technologicznej do produkcji paszy dla krów mlecznych w kontekście obecności białka modyfikowanej genetycznie soi w produkcie finalnym. |
4 | Instytut Uprawy, | Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach (Badania nad doborem odmian zbóż ozimych: pszenicy, żyta, pszenżyta). | Ocena przydatności do uprawy w ekologicznym systemie produkcji najnowszych odmian pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego oraz m.in. uzyskanie informacji o cechach jakościowych mąki z ziarna badanych odmian pszenicy ozimej i jej przydatności do produkcji pieczywa, a także wskazanie istotnych ze względu na przydatność do produkcji ekologicznej cech rolniczych i fizjologicznych, które w standardowej ocenie odmian nie są brane pod uwagę: (zdolność pobierania składników pokarmowych ze związków trudno rozpuszczalnych, konkurencyjność w stosunku do chwastów, ocena podatności odmian na choroby fuzaryjne oraz wskazanie mechanizmów związanych z ograniczeniem zasiedlenia ziarna przez grzyby z rodzaju Fusarium spp.). |
5 | Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno- | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: Badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. | Wpływ parametrów aktualnie stosowanego wędzenia tradycyjnego na poziom WWA w mięsnych wyrobach ekologicznych, serach i rybach, zależnie od typu wędzarni oraz wpływ gatunku drewna na poziom WWA i innych toksycznych związków powstających w wyniku działania dymu. |
6 | Instytut Ogrodnictwa | Sadownictwo metodami ekologicznymi: Badania nad innowacyjnymi metodami ochrony upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem upraw jagodowych. | Dostarczenie metod wspomagających stwierdzenie obecności szkodników oraz zwalczania wybranych szkodników: szkodników występujących w glebie na truskawce, szkodników uszkadzających owoce (muchówki) na różnych uprawach (róży pomarszczonej, rokitnika, czereśni lub wiśni i malinie). |
7 | Uniwersytet Warmińsko- | Planowanie upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk. | Doskonalenie ekologicznej uprawy roślin paszowych, w kontekście wydajności i jakości plonu, w tym zwiększenie zawartości i wydajności białka w łubinie oraz pszenicy uprawianej na cele paszowe. |
8 | Instytut Środowiska | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: określenie innowacyjnych rozwiązań w zakresie ochrony przed agrofagami w ekologicznej uprawie roślin rolniczych. | Ocena efektywności pasów kwietnych w zwiększaniu różnorodności biologicznej na terenach rolniczych i w redukcji liczebności agrofagów na ekologicznej uprawie zbożowej. |
9 | Instytut Rozwoju Wsi | Marketing, promocja oraz analiza rynku. Opracowanie rozwiązań w zakresie efektywnych metod wsparcia w rolnictwie ekologicznym, w tym dotychczasowych rozwiązań w Polsce. Instrumenty efektywnego wsparcia instytucjonalnego, prawnego i finansowego na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego, w szczególności na rzecz grup i organizacji producentów ekologicznej żywności - międzynarodowa analiza porównawcza krajowych systemów wsparcia rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego oraz stworzenie benchmarku dla rozwiązań polskich. | Opracowanie benchmarku dla rozwiązań polskich w zakresie możliwych do wdrożenia efektywnych instrumentów wsparcia instytucjonalnego, prawnego i finansowego na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego, w szczególności narzędzi dedykowanych grupom i organizacjom producentów ekologicznej żywności. |
10 | Instytut Ochrony Roślin | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: optymalizacja sposobów zaprawiania materiału siewnego i nasadzeniowego stosowanego w rolnictwie ekologicznym. Badania nad wykorzystaniem wybranych substancji do zaprawiania nasion pszenicy jarej w kierunku ograniczenia chorób grzybowych. | Badania nad wykorzystaniem wybranych substancji do zaprawiania nasion pszenicy jarej w kierunku ograniczenia chorób grzybowych. Ocena przydatności substancji naturalnych i podstawowych oraz opracowanie optymalnej techniki wykorzystania ich do zaprawiania w celu uzyskania dobrej kondycji zdrowotnej roślin. |
11 | Szkoła Główna | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej akwakultury, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów. | Określenie optymalnych praktyk hodowlano-produkcyjnych w ekologicznej produkcji karpi w stawach poprzez doskonalenie biotechniki masowej produkcji ekologicznego materiału obsadowego karpi oraz optymalizację produkcji ekologicznych karpi handlowych, poprzez bardziej efektywne wykorzystanie dostępnych pasz, surowców i dodatków paszowych, dozwolonych do wykorzystania w ekologicznym chowie karpi. |
12 | Instytut Ogrodnictwa | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie możliwości wykorzystywania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Możliwości wykorzystywania substancji podstawowych do ograniczania szkodliwości najgroźniejszych agrofagów i patogenów w ekologicznych uprawach pieczarki. | Ocena przydatność czterech substancji podstawowych, tj. wyciąg ze skrzypu polnego (Equisetum arvense L.), ocet winny, chlorowodorek chitozanu oraz nadtlenek wodoru w ograniczaniu rozwoju bakterii patogenicznych dla pieczarki. |
13 | Uniwersytet Ekonomiczny Poznań | Marketing, promocja oraz analiza rynku - wpływ wsparcia gospodarstw ekologicznych, pozyskiwanego w ramach działania "Rolnictwo ekologiczne" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, na zwiększanie podaży żywności ekologicznej. | Określenie wpływu wsparcia gospodarstw ekologicznych pozyskiwanego w ramach działania "Rolnictwo ekologiczne" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 na zmianę wielkości produkcji w gospodarstwach ekologicznych w wybranych województwach. |
14 | Instytut Hodowli Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. Ocena nowo wytworzonych linii hodowlanych owsa do celów rolnictwa ekologicznego. Poszukiwanie genotypów o dużej odporności na choroby przy zachowaniu wysokiej jakości żywieniowej. | Ocena i dobór nowo wytworzonych linii hodowlanych owsa do celów rolnictwa ekologicznego. Ocena odporności na choroby i ocena jakościowa, poprzez poszukiwanie genotypów o dużej odporności na choroby przy zachowaniu wysokiej jakości żywieniowej. |
15 | Instytut Hodowli | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. Badania nad doborem odmian kukurydzy do uprawy na różne cele użytkowania w systemie ekologicznym i redukcje zawartości mikotoksyn. | Ocena odmian pod kątem przydatności do uprawy na kiszonkę w uprawie ekologicznej oraz pod kątem przydatności do uprawy na ziarno w uprawie ekologicznej, a także ocena odporności odmian kukurydzy na choroby grzybowe oraz określenie zawartości mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie. |
16 | Instytut Uprawy, | Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. (Badania nad przydatnością odmian zbóż jarych do uprawy w rolnictwie ekologicznym w ramach Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego - EDO dla zbóż jarych). | Ocena najnowszych odmian: pszenicy jarej, owsa zwyczajnego i nagiego oraz jęczmienia jarego pod kątem ich przydatności do uprawy w ekologicznym systemie produkcji, poprzez badanie nad doborem nowych odmian do uprawy ekologicznej oraz ocena ekonomiczna wdrożenia doboru odmian zbóż jarych najlepiej przystosowanych do uprawy w rolnictwie ekologicznym. |
17 | Instytut Uprawy, | Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. (Badania nad poprawą jakości plonu współczesnych i dawnych odmian pszenicy jarej, ich przydatnością dla przemysłu piekarskiego i makaronowego oraz potencjałem zdrowotnym). | Ocena najnowszych odmian pszenicy jarej pod kątem możliwości poprawy jakości ziarna uzyskanego w warunkach systemu ekologicznego, ocena jego przydatności dla przemysłu piekarskiego i makaronowego oraz potencjału zdrowotnego. |
18 | Szkoła Główna | Marketing, promocja oraz analiza rynku. Analiza wartości i struktury rynku produkcji ekologicznej w Polsce, ze szczególnym określeniem wartości jego poszczególnych branż. | Analiza wybranych aspektów funkcjonowania rynku żywności ekologicznej w Polsce poprzez określenie m.in.: źródeł danych rynkowych, ich jakości i spójności oraz możliwości wykorzystania na potrzeby wyceny krajowego rynku żywności ekologicznej, czy też wartości wybranych branż produkcji ekologicznej (np. mleko, mięso, owoce i warzywa). |
19 | Instytut Biotechnologii | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów. | Dopracowanie technologii produkcji wyrobów mięsnych (wołowina, wieprzowina) o długim okresie przechowywania z wykorzystaniem wyizolowanych i przygotowanych jako kultura startowa bakterii kwasu mlekowego z serwatki kwasowej. |
20 | Instytut Ogrodnictwa | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: Badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Wykorzystanie wyciągów roślinnych, olejów i preparatów do ograniczania szkodliwości najgroźniejszych patogenów i szkodników w ekologicznej uprawie pomidora szklarniowego. | Ocena przydatności wybranych wyciągów roślinnych i preparatów dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym do ochrony pomidora w uprawie szklarniowej przed najgroźniejszymi patogenami. |
21 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: innowacyjne rozwiązania w zakresie wykorzystania warzyw i owoców. Poprawa jakości i konkurencyjności mikroprzetwórni wytwarzających ekologiczne przetwory. | Celem planowanych badań będzie zwiększenie konkurencyjności ekologicznych mikroprzetwórni poprzez działania na rzecz poprawy jakości oferowanych produktów oraz rozszerzenie oferty produktów prozdrowotnych opatrzonych oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi. |