Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2017-06-21 do 2017-12-31
Wersja archiwalna od 2017-06-21 do 2017-12-31
archiwalny
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 21 czerwca 2017 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2017 r.
Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170 oraz z 2016 r. poz. 1614) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
Załącznik do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 21 czerwca 2017 r.
Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje i cele planowanych badań w 2017 r. | |||
L.p. | Instytucja | Temat badania | Cel badania |
1 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Warzywnictwo, w tym uprawa ziół metodami ekologicznymi. Badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. | Określenie zasad dobrej praktyki ekologicznego zbioru dziko rosnących roślin leczniczych i rozbiorczego postępowania z surowcami pochodzącymi z tych roślin. |
2 | Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów oraz jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. | Dopracowanie technologii produkcji wyrobów mięsnych o długim okresie przechowywania z wykorzystaniem dodatku serwatki kwasowej. |
3 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji karpia i pstrąga, z uwzględnieniem produkcji pasz dla ryb drapieżnych. | Doskonalenie biotechnologii masowej produkcji ekologicznego materiału obsadowego karpi oraz optymalizacja produkcji ekologicznych karpi handlowych poprzez bardziej efektywne wykorzystanie dostępnych pasz ekologicznych. |
4 | Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie | Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej uprawy roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań podnoszących żyzność i aktywność biologiczną gleby. | Doskonalenie ekologicznej metody uprawy buraka cukrowego, z przeznaczeniem do produkcji cukru, w jakości ekologicznej. |
5 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Sadownictwo metodami ekologicznymi. Badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. | Poszerzenie wiedzy oraz opracowanie zaleceń dotyczących roślin uprawnych, które mogą być podatne na bioakumulację DDT lub jego metabolitów oraz sposobów zmniejszenia ryzyka przypadkowej obecności pozostałości DDT w takich roślinach. |
6 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Marketing, promocja oraz analiza rynku. Analiza rynku produkcji ekologicznej w Polsce, w tym określenie szans i barier dla rozwoju tego sektora produkcji. | Analiza wybranych aspektów funkcjonowania rynku żywności ekologicznej w Polsce. |
7 | Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych. | Badania nad możliwością zastosowania techniki ultradźwiękowej w produkcji i przetwórstwie wyrobów ekologicznych w celu wydłużenia ich trwałości. |
8 | Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej uprawy roślin, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań podnoszących żyzność i aktywność gleby. | Określenie strategii stosowania związków potasu oraz produktów mikrobiologicznych w celu zapewnienia warunków uprawy optymalnej dla utrzymania zdrowotności roślin. |
9 | Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | Badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych. | Badania nad opracowaniem produktu aroniowego o atrakcyjnych cechach sensorycznych, pozbawionego posmaku cierpko – gorzkiego, w oparciu o dozwolone metody stosowane w przetwórstwie ekologicznym, nie tracąc właściwości prozdrowotnych. |
10 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Sadownictwo metodami ekologicznymi. Badania nad nowatorskimi metodami ochrony upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem upraw roślin jagodowych. | Określenie metod zwalczania wybranych szkodników: pędraków i opuchlaków na truskawce, szkodników występujących na malinach oraz muchówek uszkadzających owoce róży pomarszczonej. |
11 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Badania w zakresie doboru odmian, ze szczególnym uwzględnieniem roślin bobowatych: strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej produkcji ekologicznej. Badania w zakresie doboru odmian zbóż jarych i ich przydatności dla przemysłu piekarskiego i makaronowego. | Ocena przydatności do uprawy ekologicznej odmian pszenicy jarej, owsa i jęczmienia jarego oraz określenie zawartości substancji aktywnych o właściwościach prozdrowotnych w ziarnie owsa i pszenicy jarej oraz przetworach zbożowych (mąka, chleb, makaron). |
12 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa -Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Badania w zakresie doboru odmian roślin bobowatych: strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. Badania w zakresie doboru odmian zbóż ozimych i ich przydatności dla przemysłu piekarskiego i makaronowego. | Ocena przydatności do uprawy odmian pszenicy ozimej i pszenżyta oraz ocena jakościowa surowca i produktów wytworzonych na bazie mąki z odmian pszenicy ozimej. |
13 | Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Optymalizacja chowu kur nieśnych w rolnictwie ekologicznym w aspekcie poprawy zdrowotności niosek oraz wylęgowości i jakości piskląt. | Optymalizacja ekologicznych warunków chowu kur nieśnych w aspekcie poprawy ich zdrowotności, wylęgowości i jakości piskląt w wyniku zastosowania ziołowych immunostymulatorów. |
14 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Sadownictwo metodami ekologicznymi. Badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. Określenie poziomu pozostałości pestycydów i zawartości metali ciężkich oraz innych substancji chemicznych w uprawach ekologicznych. | Określenie przyczyn występowania substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym, w owocach jabłoni, maliny i truskawki, pochodzący z certyfikowanych sadów i plantacji ekologicznych. |
15 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych. | Opracowanie składu i technologii wytwarzania produktu wysokobiałkowego w postaci batonu, z przeznaczeniem dla osób aktywnych fizycznie i dbających o zdrowie. |
16 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Badania nad nowatorskimi metodami ograniczania występowania chorób i pasożytów zwierząt gospodarskich w warunkach produkcji ekologicznej. | Określenie możliwości wykorzystania dodatków fitogennych w postaci: olejku z czosnku, olejku z cebuli, ekstraktu z jeżówki oraz pyłku pszczelego jako niekonwencjonalnej metody leczenia subklinicznego zapalenia gruczołu mlekowego krów w systemie produkcji ekologicznej. |
17 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych. | Opracowanie receptury na innowacyjne ekologiczne pieczywo pszenne (orkiszowe) wzbogacone tzw. „zielonym ziarnem” pszenicy orkisz, zbieranym w fazie dojrzałości mleczno-woskowej oraz pieczywo z dodatkiem skiełkowanych nasion soczewicy jadalnej i ziarna owsa nagoziarnistego. |
18 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Ochrona zdrowia zwierząt. Badania nad nowatorskimi metodami ograniczania występowania chorób i pasożytów zwierząt gospodarskich w warunkach produkcji ekologicznej. | Określenie metod ograniczenia upadków cieląt i młodego bydła opasowego w okresie odchowu oraz mniejszej częstotliwości występowania chorób i pasożytów, u bydła otrzymującego w mieszankach paszowych dodatki o działaniu prozdrowotnym (mieszanka ziołowa własnej kompozycji oraz nasiona lnu w odpowiedniej formie). |
19 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Sadownictwo metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej towarowej uprawy roślin sadowniczych, z uwzględnieniem zależności pomiędzy gęstością obsady, a występowaniem chorób i szkodników w tych uprawach. | Określenie, czy w towarowym sadzie jabłoniowym, prowadzonym metodami ekologicznymi, w warunkach ograniczonej ochrony drzew przed chorobami i szkodnikami oraz bez możliwości stosowania nawozów, takich jak w produkcji konwencjonalnej, możliwa jest uprawa jabłoni na podkładach karłowych, w zwartej rozstawie. |
20 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw polowych w uprawach ekologicznych. Wykorzystanie w ekologicznej uprawie naturalnych substancji wspierających zdrowotność roślin okopowych. | Opracowanie efektywnej, alternatywnej do chemicznej metody ochrony roślin ziemniaka przed G. rostochiensis, Cms, Pectobacterium sp. oraz buraka cukrowego przed R. solani, A. cochlioides, C. beticola i nosicielem wirusa rizomanii P. betae. |
21 | Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Państwowa Akademia Nauk | Marketing, promocja oraz analiza rynku. Analiza rynku produkcji ekologicznej w Polsce, w tym określenie szans i barier dla rozwoju tego sektora produkcji. System transferu wiedzy w rolnictwie ekologicznym, określenie barier rozwoju rynku. | Badanie systemu transferu wiedzy w rolnictwie ekologicznym i analiza jego wpływu na rozwój rynku ekologicznej żywności. Diagnoza potencjalnych problemów systemowych związanych z tworzeniem, transferami dostępnością specjalistycznej wiedzy oraz innowacji w odniesieniu do produkcji metodami ekologicznymi. |
22 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Warzywnictwo, w tym uprawa ziół metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji produkcji nasiennej warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem ograniczonego zakresu dozwolonych środków produkcji w uprawach ekologicznych. Wykorzystanie pożytecznych mikroorganizmów i środków ekologicznych do biologicznego zaprawiania nasion i materiału rozmnożeniowego (wysadki) oraz zwalczania fitopatogenów w uprawach nasiennych marchwi. | Opracowanie innowacyjnych metod kompleksowej osłony biologicznej nasion oraz roślin nasiennych marchwi przed patogenami z wykorzystaniem pożytecznych mikroorganizmów. |
23 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów oraz jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. | Dopracowanie technologii produkcji wyrobów mięsnych z ograniczeniem dodatku azotanów i azotynów, przez wprowadzenie do technologii serwatki kwasowej i obróbki ultradźwiękami, a także wprowadzenie zabiegów pielęgnacyjnych podczas ich dojrzewania. |
24 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi. Badania w zakresie innowacyjnych metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i chwastami w towarowej ekologicznej produkcji warzyw i ziół. Wykorzystanie środków pochodzenia naturalnego do ograniczania szkodliwości najgroźniejszych agrofagów w ekologicznych uprawach rabarbaru, bobu i fasoli szparagowej. | Ocena przydatności wybranych substancji pochodzenia naturalnego do ochrony upraw ekologicznych rabarbaru, bobu i fasoli szparagowej przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami tych roślin. |
25 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie doboru odmian roślin bobowatych: strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. Badanie wartości rolniczej odmian pszenżyta jarego i ozimego (Triticosecale Wittm.) do uprawy na ziarno i na kiszonkę w gospodarstwach ekologicznych oraz poziomu zawartości mikotoksyn w ziarnie. | Określenie przydatności odmian pszenżyta do uprawy na ziarno i biomasę do produkcji pasz ekologicznych. |
26 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie doboru odmian roślin bobowatych: strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. Ocena odmian miejscowych owsa szorstkiego do produkcji towarowej w gospodarstwach i przetwórstwie ekologicznym. | Ocena przydatności odmian i linii hodowlanych owsa do produkcji w warunkach rolnictwa ekologicznego. Opis właściwości odmianowych linii owsa szorstkiego proponowanych, jako odmiany regionalne. Opracowanie metodyki przerobu ziarna na produkty spożywcze dla zainteresowanych przetwórców. |
27 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw polowych w uprawach ekologicznych. Badania nad ograniczaniem ryzyka skażenia produktów ekologicznych przez mykotoksyny i alkaloidy, przy ograniczonych możliwościach ochrony chemicznej upraw. Badania nad możliwościami ograniczenia zawartości mikotoksyn fuzaryjnych w kukurydzy uprawianej w systemie ekologicznym i zmniejszenia zachwaszczenia upraw. | Wskazanie przydatnych odmian mieszańcowych (F1) kukurydzy do uprawy ekologicznej na kiszonkę i na ziarno oraz ocena skuteczności stosowania ochrony przeciwko omacnicy prosowiance i jej wpływu na plon i zawartość mikotoksyn fuzaryjnych. |
28 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Badania w zakresie doboru odmian roślin bobowatych grubonasiennych i kukurydzy w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. | Ocena produkcyjności wybranych gatunków roślin strączkowych uprawianych na nasiona w rolnictwie ekologicznym. Ocena przydatności nasion roślin strączkowych do poprawy jakości pieczywa pszennego na zakwasie. |
29 | Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw polowych w uprawach ekologicznych. | Określenie możliwości stosowania wyciągu ze skrzypu polnego w ochronie roślin oraz zatwierdzenia wyciągu z wrotyczu pospolitego, jako substancji podstawowej. |
30 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Badania w zakresie doboru odmian roślin bobowatych: strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. Porównanie produkcyjności i jakości ziarna innowacyjnych mieszanek międzyodmianowych i czystych siewów odmian jęczmienia jarego i ich przydatność dla przemysłu kaszarskiego i paszowego. | Określenie zróżnicowania pomiędzy różnymi wariantami mieszanek międzyodmianowych i czystych siewów odmian jęczmienia jarego pod względem plonowania, jakości ziarna, podatności na choroby i zachwaszczenie. |
31 | Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Państwowa Akademia Nauk | Marketing, promocja oraz analiza rynku. Analiza ekonomicznych uwarunkowań produkcji w wybranych typach gospodarstw ekologicznych. Uwarunkowania ekonomiczne i społeczne rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. | Zidentyfikowanie głównych uwarunkowań ekonomicznych i społecznych stymulujących oraz ograniczających rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. |
32 | Uniwersytet Rolniczy w Krakowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej uprawy roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań podnoszących żyzność i aktywność biologiczną gleby. Wpływ biopreparatów na plonowanie, zdrowotność i jakość surowców pozyskiwanych z roślin gryki (Fagopyrum esculentum Moench) oraz na żyzność i aktywność biologiczną gleby. | Ocena wpływu preparatów biologicznych na czystość mikrobiologiczną i jakość surowców pochodzących z roślin gryki (kiełki, liście, orzeszki), dynamikę kiełkowania oraz wzrostu i rozwoju roślin, plon nasion i jego elementy składowe oraz poprawę właściwości fizyko-chemicznych i biologicznych gleby. |