Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2016-11-30
Wersja aktualna od 2016-11-30
obowiązujący
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 30 listopada 2016 r.
w sprawie listy obszarów badawczych i listy badań na rzecz rolnictwa ekologicznego
Na podstawie § 8 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170 oraz z 2016 r. poz. 1614) ogłasza się listę:
1) obszarów badawczych, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 1 do ogłoszenia;
2) badań, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiącą załącznik nr 2 do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
Załączniki do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 30 listopada 2016 r. (poz. 45)
Załącznik nr 1
LISTA OBSZARÓW BADAWCZYCH, O KTÓREJ MOWA W § 8 UST. 1 PKT 1 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Z DNIA 29 LIPCA 2015 R. W SPRAWIE STAWEK DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH DLA RÓŻNYCH PODMIOTÓW WYKONUJĄCYCH ZADANIA NA RZECZ ROLNICTWA
1. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej;
2) badania w zakresie innowacyjnych metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i chwastami w towarowej ekologicznej produkcji warzyw i ziół.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej towarowej uprawy roślin sadowniczych, z uwzględnieniem zależności pomiędzy gęstością obsady, a występowaniem chorób i szkodników w tych uprawach;
2) badania w zakresie optymalizacji doboru odmian wybranych ważnych gatunków roślin sadowniczych do uprawy ekologicznej.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej uprawy roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań podnoszących żyzność i aktywność biologiczną gleby;
2) badania w zakresie doboru odmian roślin bobowatych – strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie optymalizacji warunków chowu drobiu i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań nowatorskich w tym chowie;
2) badania nad wpływem żywienia, w tym dodatków ziołowych i dodatków paszowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego w produkcji ekologicznej;
3) opracowanie praktycznych zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego.
Załącznik nr 2
LISTA BADAŃ, O KTÓREJ MOWA W § 8 UST. 1 PKT 2 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Z DNIA 29 LIPCA 2015 R. W SPRAWIE STAWEK DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH DLA RÓŻNYCH PODMIOTÓW WYKONUJĄCYCH ZADANIA NA RZECZ ROLNICTWA
1. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym; określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom;
2) badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawach ekologicznych;
3) badania w zakresie optymalizacji produkcji nasiennej warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem ograniczonego zakresu dozwolonych środków produkcji w uprawach ekologicznych.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym; określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom;
2) badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw sadowniczych w uprawach ekologicznych;
3) badania nad nowatorskimi metodami ochrony upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem upraw roślin jagodowych.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym; określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom;
2) badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw polowych w uprawach ekologicznych;
3) badania w zakresie optymalizacji produkcji nasiennej roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem ograniczonego zakresu dozwolonych środków produkcji w uprawach ekologicznych;
4) badania nad ograniczaniem ryzyka skażenia produktów ekologicznych przez mykotoksyny i alkaloidy, przy ograniczonych możliwościach ochrony chemicznej upraw;
5) badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w ochronie upraw nasiennych roślin wysokobiałkowych, ze szczególnym uwzględnieniem ograniczonego zakresu dozwolonych środków produkcji w uprawach ekologicznych.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie optymalizacji warunków prowadzenia ekologicznej produkcji pasiecznej;
2) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji karpia i pstrąga, z uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów oraz z uwzględnieniem produkcji pasz dla ryb drapieżnych;
3) badania w zakresie produkcji pasz dla ekologicznej produkcji ryb drapieżnych;
4) badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji bydła mlecznego i mięsnego, z uwzględnieniem zaspokojenia potrzeb pokarmowych w warunkach produkcji ekologicznej.
5. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:
1) badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami alternatywnymi dla niedozwolonych metod i środków produkcji w przetwórstwie ekologicznym;
2) badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów oraz jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej;
3) badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych.
6. Ochrona zdrowia zwierząt:
1) badania nad ograniczaniem występowania chorób i pasożytów pszczoły miodnej w warunkach produkcji ekologicznej;
2) badania nad nowatorskimi metodami ograniczania występowania chorób i pasożytów zwierząt gospodarskich w warunkach produkcji ekologicznej.
7. Marketing, promocja oraz analiza rynku:
1) analiza rynku produkcji ekologicznej w Polsce, w tym określenie szans i barier dla rozwoju tego sektora produkcji;
2) analiza ekonomicznych uwarunkowań produkcji w wybranych typach gospodarstw ekologicznych.