Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2015-11-13
Wersja aktualna od 2015-11-13
obowiązujący
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 12 listopada 2015 r.
w sprawie wykazu obszarów badawczych i wykazu badań na rzecz rolnictwa ekologicznego
Na podstawie § 8 ust. 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170) ogłasza się wykaz:
1) obszarów badawczych, o którym mowa w § 8 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 1 do ogłoszenia;
2) badań, o którym mowa w § 8 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla rożnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 2 do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
Załączniki do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 12 listopada 2015 r. (poz. 79)
Załącznik nr 1
WYKAZ OBSZARÓW BADAWCZYCH, O KTÓRYM MOWA W § 8 UST. 1 PKT 1 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Z DNIA 29 LIPCA 2015 R. W SPRAWIE STAWEK DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH DLA ROŻNYCH PODMIOTÓW WYKONUJĄCYCH ZADANIA NA RZECZ ROLNICTWA
1. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi:
1) praktyczne aspekty ekologicznej uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach;
2) badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań dla towarowej uprawy ekologicznej warzyw i ziół;
3) badania w zakresie innowacyjnych metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i chwastami w ekologicznej produkcji ziół i warzyw, w tym poprzez określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od występowania roślin sąsiadujących oraz dziko rosnących oraz ochrony naturalnych wrogów szkodników.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań przy ekologicznej uprawie roślin jagodowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;
2) określenie optymalnej oraz minimalnej obsady upraw jagodowych, krzewów i drzew owocowych w towarowej produkcji ekologicznej z uwzględnieniem chorób i szkodników występujących w tych uprawach;
3) określenie innowacyjnych rozwiązań oraz dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami ze szczególnym uwzględnieniem upraw roślin jagodowych, w tym truskawki, maliny i aronii.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie doboru odmian ze szczególnym uwzględnieniem roślin bobowatych – strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;
2) badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań przy ekologicznej uprawie roślin polowych;
3) metody zaprawiania nasion metodami ekologicznymi;
4) określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn w uprawach polowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania zagrożeń mykotoksynami w ekologicznej produkcji rolniczej.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:
1) określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu indyków, kaczek, drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym;
2) określenie dobrych praktyk dla ekologicznego utrzymywania pszczół, ze szczególnym uwzględnieniem technologii produkcji miodu pszczelego metodami ekologicznymi;
3) wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych i dodatków paszowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego;
4) opracowanie praktycznych zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego;
5) praktyczne aspekty ekologicznego chowu ryb, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób karpi i pstrągów.
5. Ochrona zdrowia zwierząt – badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań w zastosowaniu ziół w profilaktyce i leczeniu zwierząt ekologicznych.
6. Marketing, promocja oraz analiza rynku:
1) produkcja ekologiczna jako czynnik budowania przewag gospodarczych w skali lokalnej, rola i funkcjonowanie samorządów lokalnych oraz grup i organizacji produktów – przedstawienie propozycji modelowych rozwiązań oraz zebranie dobrych praktyk;
2) analiza rynku produkcji ekologicznej – określenie szans i barier z uwzględnieniem roli wsparcia dla trwałości ekonomicznej sektora oraz przedstawienie propozycji rozwiązań.
Załącznik nr 2
WYKAZ BADAŃ, O KTÓRYM MOWA W § 8 UST. 1 PKT 2 ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Z DNIA 29 LIPCA 2015 R. W SPRAWIE STAWEK DOTACJI PRZEDMIOTOWYCH DLA ROŻNYCH PODMIOTÓW WYKONUJĄCYCH ZADANIA NA RZECZ ROLNICTWA
1. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi – badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi – badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi – badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.
4. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:
1) innowacyjne rozwiązania w przetwórstwie owoców i warzyw z uwzględnieniem trwałości przechowalniczej tych produktów;
2) innowacyjne rozwiązania w technologii produkcji marynat warzywnych;
3) innowacyjne rozwiązania w zakresie przetwórstwa mięsa oraz wytwarzania produktów mięsnych, w tym ich wędzenia, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów;
4) innowacyjne rozwiązania w zakresie wykorzystania warzyw i owoców w produkcji pieczywa, produktów zbożowych i cukierniczych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów;
5) innowacyjne rozwiązania w przetwórstwie mleka i produkcji przetworów mlecznych z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów;
6) opracowanie technologii produkcji drożdży ekologicznych.