Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2014-11-12
Wersja aktualna od 2014-11-12
obowiązujący
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1
z dnia 6 listopada 2014 r.
w sprawie wykazu obszarów badawczych i wykazu badań na rzecz rolnictwa ekologicznego
Na podstawie § 10 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595, z późn. zm.2) ogłasza się wykaz:
1) obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 1 do ogłoszenia;
2) badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 2 do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. K. Plocke
|
1] Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust.2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
2] Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691, z 2012 r. poz. 271, z 2013 r. poz. 752 oraz z 2014 r. poz. 796.
Załączniki do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 6 listopada 2014 r. (poz. 25)
Załącznik nr 1
Wykaz obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa:
1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie doboru odmian warzyw i ziół zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;
2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie warzyw i ziół zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;
3) ekologiczna uprawa warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach;
4) badania w zakresie zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie doboru odmian roślin sadowniczych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;
2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin sadowniczych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;
3) badania w zakresie zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie doboru odmian w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;
2) określenie dobrych praktyk w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;
3) badania w zakresie wpływu zmianowania i technologii uprawy metodami ekologicznymi na plonowanie roślin polowych;
4) określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach polowych;
5) efektywne nawożenie i wpływ środków do produkcji na plonowanie w ekologicznych uprawach polowych.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:
1) dobór ras bydła mięsnego, mlecznego i świń do ekologicznego chowu – produkcja i chów bydła oraz trzody chlewnej;
2) określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym;
3) określenie dobrych praktyk dla ekologicznego utrzymywania pszczół, ze szczególnym uwzględnieniem technologii produkcji miodu pszczelego metodami ekologicznymi;
4) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa;
5) wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych i dodatków paszowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego;
6) opracowanie praktycznych zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego.
Załącznik nr 2
Wykaz badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa:
1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi:
1) określenie dobrych praktyk dla ekologicznej produkcji nasiennej warzyw i ziół;
2) określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w ekologicznej produkcji ziół i warzyw.
2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:
1) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej produkcji wegetatywnego materiału rozmnożeniowego roślin sadowniczych;
2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej produkcji szkółkarskiej roślin sadowniczych;
3) określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w ekologicznych uprawach sadowniczych.
3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:
1) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej produkcji materiału siewnego do upraw polowych;
2) metody zaprawiania nasion metodami ekologicznymi;
3) określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w ekologicznych uprawach polowych.
4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury):
1) badania w zakresie ekologicznego chowu ryb, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób karpi i pstrągów.
5. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:
1) badania w zakresie przechowywania i przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych i wydłużaniem trwałości przechowalniczej tych produktów;
2) badania w zakresie przetwórstwa (w tym wędzenia) mięsa oraz produktów mięsnych z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów;
3) badania w zakresie produkcji pieczywa, produktów zbożowych i cukierniczych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów;
4) badania w zakresie przechowywania i przetwórstwa mleka i przetworów mlecznych z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów.