Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2014 poz. 25
Wersja aktualna od 2014-11-12
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Urzędowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rok 2014 poz. 25
Wersja aktualna od 2014-11-12
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1

z dnia 6 listopada 2014 r.

w sprawie wykazu obszarów badawczych i wykazu badań na rzecz rolnictwa ekologicznego

Na podstawie § 10 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595, z późn. zm.2) ogłasza się wykaz:

1) obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 1 do ogłoszenia;

2) badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa, stanowiący załącznik nr 2 do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. K. Plocke

1] Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust.2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).

2] Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691, z 2012 r. poz. 271, z 2013 r. poz. 752 oraz z 2014 r. poz. 796.

Załączniki do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 6 listopada 2014 r. (poz. 25)

Załącznik nr 1

Wykaz obszarów badawczych, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa:

1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi:

1) badania w zakresie doboru odmian warzyw i ziół zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;

2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie warzyw i ziół zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;

3) ekologiczna uprawa warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach;

4) badania w zakresie zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawianych w rolnictwie ekologicznym.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:

1) badania w zakresie doboru odmian roślin sadowniczych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;

2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej uprawie roślin sadowniczych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;

3) badania w zakresie zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) badania w zakresie doboru odmian w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;

2) określenie dobrych praktyk w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej;

3) badania w zakresie wpływu zmianowania i technologii uprawy metodami ekologicznymi na plonowanie roślin polowych;

4) określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach polowych;

5) efektywne nawożenie i wpływ środków do produkcji na plonowanie w ekologicznych uprawach polowych.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi:

1) dobór ras bydła mięsnego, mlecznego i świń do ekologicznego chowu – produkcja i chów bydła oraz trzody chlewnej;

2) określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym;

3) określenie dobrych praktyk dla ekologicznego utrzymywania pszczół, ze szczególnym uwzględnieniem technologii produkcji miodu pszczelego metodami ekologicznymi;

4) określenie dobrych praktyk, standardów i zasad utrzymywania dla ekologicznego chowu zwierząt jeleniowatych z przeznaczeniem na produkcję mięsa;

5) wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych i dodatków paszowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego;

6) opracowanie praktycznych zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego.

Załącznik nr 2

Wykaz badań, o którym mowa w § 10 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa:

1. Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk dla ekologicznej produkcji nasiennej warzyw i ziół;

2) określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w ekologicznej produkcji ziół i warzyw.

2. Sadownictwo metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej produkcji wegetatywnego materiału rozmnożeniowego roślin sadowniczych;

2) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej produkcji szkółkarskiej roślin sadowniczych;

3) określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w ekologicznych uprawach sadowniczych.

3. Uprawy polowe metodami ekologicznymi:

1) określenie dobrych praktyk przy ekologicznej produkcji materiału siewnego do upraw polowych;

2) metody zaprawiania nasion metodami ekologicznymi;

3) określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w ekologicznych uprawach polowych.

4. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury):

1) badania w zakresie ekologicznego chowu ryb, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania i zwalczania chorób karpi i pstrągów.

5. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi:

1) badania w zakresie przechowywania i przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych i wydłużaniem trwałości przechowalniczej tych produktów;

2) badania w zakresie przetwórstwa (w tym wędzenia) mięsa oraz produktów mięsnych z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów;

3) badania w zakresie produkcji pieczywa, produktów zbożowych i cukierniczych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów;

4) badania w zakresie przechowywania i przetwórstwa mleka i przetworów mlecznych z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00