Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2014-04-24
Wersja aktualna od 2014-04-24
obowiązujący
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 24 kwietnia 2014 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje na pokrycie kosztów prowadzenia badań w rolnictwie ekologicznym
Na podstawie § 10 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. Nr 91, poz. 595, z późn. zm.2)) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, o których mowa w § 10 ust. 1 tego rozporządzenia, stanowiącą załącznik do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2010 r. Nr 259, poz. 1772, z 2011 r. Nr 121, poz. 691, z 2012 r. poz. 271 oraz z 2013 r. poz. 752.
Załącznik do Ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 24 kwietnia 2014 r.
Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 maja 2010 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa
Lp. | ORGANIZACJA BADAWCZA | BADANIA |
1 | Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu | Określenie dobrych praktyk przy wyborze metod ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych |
2 | Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie | Praktyczne aspekty produkcji pieczywa, produktów zbożowych i cukierniczych oraz metody wydłużania trwałości, świeżości i parametrów przechowalniczych tych wyrobów |
3 | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | Określenie dobrych praktyk w uprawach polowych metodami ekologicznymi (rzepak) |
4 | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | Określenie dobrych praktyk w uprawach polowych metodami ekologicznymi (soja) |
5 | Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu | Badania w zakresie doboru odmian w uprawach polowych lnu oleistego zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej |
6 | Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu | Praktyczne rozwiązania w celu zastąpienia miedzi w ochronie warzyw i ziół uprawnych w rolnictwie ekologicznym |
7 | Uniwersytet Rolniczy w Krakowie | Praktyczne aspekty ekologicznej uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach – Intensywne zmianowanie w ekologicznej uprawie roślin warzywnych w tunelach foliowych |
8 | Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | Praktyczne aspekty przechowywania i przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów |
9 | Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | Uprawa zbóż w mieszaninach odmianowych z wykorzystaniem wsiewek międzyplonowych w warunkach ekologicznego gospodarowania |
10 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Sadownictwo metodami ekologicznymi: Określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych. Metody ochrony przed szkodnikami w ekologicznych uprawach sadowniczych |
11 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Sadownictwo metodami ekologicznymi – Praktyczne rozwiązania w celu zastąpienia miedzi w ochronie upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym |
12 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi – Określenie dobrych praktyk ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów poprzez określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw |
13 | Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach | Sadownictwo metodami ekologicznymi: Określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych. Zwalczanie szkodników żyjących w glebie metodami ekologicznymi |
14 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach | Badania w zakresie doboru odmian w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej (Badania w zakresie doboru odmian zbóż jarych) |
15 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach | Badania w zakresie doboru odmian w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej (Badania w zakresie doboru odmian zbóż ozimych) |
16 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach | Produkcja pasz wysokobiałkowych i energetycznych z rodzimych gatunków roślin pastewnych w warunkach rolnictwa ekologicznego |
17 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkcja akwakultury). Wpływ żywienia, w tym dodatków ziołowych i dodatków paszowych, na kształtowanie parametrów jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego |
18 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Praktyczne aspekty ekologicznej uprawy warzyw i ziół pod osłonami lub w szklarniach. Praktyczne aspekty ekologicznej uprawy ziół pod osłonami |
19 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Określenie dobrych praktyk ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów poprzez określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw |
20 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Badanie właściwości prozdrowotnych i przeciwnowotworowych preparatów jabłkowo-polifenolowych wykonanych na bazie jabłka odmiany Gold Milenium® z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej |
21 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Praktyczne aspekty ekologicznego chowu ryb, ze szczególnym uwzględnieniem zapobiegania zwalczania chorób karpi i pstrągów |
22 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi – Określenie dobrych praktyk w uprawach polowych metodami ekologicznymi: Badania w zakresie doboru odmian w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. Uprawy polowe metodami ekologicznymi soi, koniczyny, komonicy, pszenżyta i owsa szorstkiego |
23 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi – (kukurydza): Określenie dobrych praktyk w uprawach polowych metodami ekologicznymi. Badania w zakresie doboru odmian w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. Dobór odmian mieszańcowych (F1) i populacyjnych kukurydzy do uprawy na ziarno i na kiszonkę w systemie ekologicznym |
24 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawa ziemniaka metodami ekologicznymi. Uprawy polowe metodami ekologicznymi – (ziemniak). Określenie dobrych praktyk w uprawach polowych metodami ekologicznymi. Badania w zakresie doboru odmian w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. Określenie dobrych praktyk przy wyborze metod ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w uprawach polowych |
25 | Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury). Dobór ras bydła mięsnego, mlecznego i świń do ekologicznego chowu – Praktyczne wytyczne dla efektywnej produkcji i chowu bydła mięsnego oraz trzody chlewnej. Praktyczne wytyczne dla efektywnej produkcji i chowu bydła mięsnego |
26 | Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury). Dobór ras bydła mięsnego, mlecznego i świń do ekologicznego chowu – Praktyczne wytyczne dla efektywnej produkcji i chowu bydła mięsnego oraz trzody chlewnej. Opracowanie metod przeciwdziałania podstawowym ograniczeniom produkcyjnym w ekologicznym chowie bydła mlecznego |
27 | Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury). Dobór ras bydła mięsnego, mlecznego i świń do ekologicznego chowu – Praktyczne wytyczne dla efektywnej produkcji i chowu bydła mięsnego oraz trzody chlewnej. Wpływ warunków środowiskowych na wydajność rzeźną świń utrzymywanych pastwiskowo w chowie ekologicznym |
28 | Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi (w tym produkty akwakultury). Określenie dobrych praktyk utrzymywania dla efektywnego chowu drobiu rzeźnego, kur niosek i odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym |
29 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi. Określenie dobrych praktyk ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów poprzez określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw |
30 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Sadownictwo metodami ekologicznymi: Określenie dobrych praktyk ochrony przed szkodnikami i chorobami w uprawach sadowniczych |
31 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Przetwórstwo produktów roślinnych, zwierzęcych metodami ekologicznymi: Ekologiczne metody przetwórstwa owoców i warzyw z uwzględnieniem właściwości prozdrowotnych otrzymywanych produktów |
32 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: Badania w zakresie doboru odmian w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej |
33 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Przetwórstwo produktów roślinnych lub zwierzęcych metodami ekologicznymi: Określenie dobrych praktyk dla przechowywania i przetwórstwa mleka oraz przetworów mlecznych z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów |
34 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: Określenie dobrych praktyk w uprawach polowych metodami ekologicznymi |
35 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Warzywnictwo (w tym uprawa ziół) metodami ekologicznymi. Określenie dobrych praktyk ochrony naturalnych wrogów szkodników oraz metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i zwalczania chwastów poprzez określenie zależności występowania chorób, szkodników i chwastów od płodozmianu, agrotechniki i występowania roślin sąsiadujących w ekologicznej produkcji ziół i warzyw |